22/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελεύθερος βάσει συμφωνίας

ΡΩΣΙΑ - Με διαδικασία-εξπρές ο άλλοτε πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας, Μ. Χανταρκόφσκι, αποφυλακίστηκε κατόπιν απονομής χάριτος από τον Πούτιν κι έφυγε αμέσως για Γερμανία, όπου συναντήθηκε με τον πρώην υπουργό Γκένσερ.
      Pin It

ΡΩΣΙΑ – Με διαδικασία-εξπρές ο άλλοτε πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας, Μ. Χανταρκόφσκι, αποφυλακίστηκε κατόπιν απονομής χάριτος από τον Πούτιν κι έφυγε αμέσως για Γερμανία, όπου συναντήθηκε με τον πρώην υπουργό Γκένσερ

 

Του Θανάση Αυγερινού

 

russia-apofylakisiΣτο Βερολίνο έφτασε αργά χθες ο μεγαλοεπιχειρηματίας Μιχαήλ Χανταρκόφσκι, ο οποίος έγινε δεκτός από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Χανς Ντίτριχ Γκένσερ. Αποφυλακίστηκε με επιχείρηση-αστραπή-ανήμερα της εορτής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών βάσει προεδρικού διατάγματος. Οι δημοσιογράφοι δεν κατάφεραν να καταγράψουν τη στιγμή της αναχώρησής του από την αγροτική φυλακή στο χωριό Σέγκεζα της ρωσικής Καρελίας, κοντά στη Φινλανδία, καθώς πληροφορήθηκαν την απόφαση του Βλ. Πούτιν να του απονείμει χάρη αργά προχθές, μετά το πέρας της μεγάλης συνέντευξης Τύπου του Ρώσου προέδρου. Η προβλεπόμενη από τον νόμο αίτηση απονομής χάριτος ήταν ο νομικός όρος, την εκπλήρωση του οποίου ανέμενε το Κρεμλίνο για να ενεργοποιήσει τον εντυπωσιακό μηχανισμό, που θέλει τον κάποτε πλουσιότερο άνθρωπο της Ρωσίας να έχει αναχωρήσει αρχικώς με ελικόπτερο από τη φυλακή για την Αγία Πετρούπολη, από όπου πέταξε για τη Γερμανία με ιδιωτικό αεροσκάφος και διαβατήριο που είχαν ετοιμάσει γι’ αυτόν οι μυστικές υπηρεσίες. Εντεταλμένα στελέχη τους, σύμφωνα με την εφημερίδα «Κομερσάντ», είχαν συναντηθεί μαζί του πριν από τις δηλώσεις Πούτιν και «έκλεισαν» τη συμφωνία-συμβιβασμό, που δεν είναι απίθανο να προβλέπει πως ο Χανταρκόφσκι θα παραμείνει εκτός Ρωσίας και θα μείνει σιωπηλός σε σχέση με την εσωτερική πολιτική της χώρας. Εάν αφήνονταν τα πράγματα στην τύχη τους ο Χανταρκόφσκι θα έπρεπε να αποφυλακιστεί τον ερχόμενο Αύγουστο, αν και οι υπηρεσίες ασφαλείας είχαν ξεκινήσει την προετοιμασία νέας δίωξης εναντίον του, για την οποία πάντως ο Πούτιν δήλωσε ότι «δεν έχει προοπτικές».

 

Η «ανθρωπιστική» αφορμή που δόθηκε ήταν η ογκολογική ασθένεια της μητέρας του Μαρίνας, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα περίχωρα της Μόσχας και θεωρείται πιθανό ότι θα συνεχίσει τη θεραπεία της στη Γερμανία ή ενδεχομένως στην Ελβετία, που επίσης φέρεται ως ένας από τους προορισμούς του Χανταρκόφσκι. Η Μαρίνα Χανταρκόφσκαγια εξέφρασε την έκπληξή της γιατί ο γιος της έσπευσε στη Γερμανία, αφού η ίδια έχει επιστρέψει στη Μόσχα, επιβεβαιώνοντας εν πολλοίς τον «ειδικό» χαρακτήρα της επιχείρησης «αποφυλάκιση Χανταρκόφσκι», που εντάσσεται προφανώς σε ευρύτερο σχέδιο άρσης των αφορμών κριτικής κατά της Ρωσίας εν όψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, που θα φιλοξενήσει ακριβώς σε δύο μήνες στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας. Προηγήθηκε η απελευθέρωση ακτιβιστών της Greenpeace και θα ακολουθήσει η απελευθέρωση, βάσει της αμνηστίας για τα 20χρονα του ρωσικού Συντάγματος, των μελών του συγκροτήματος Pussy Riot.

 

Το ίδιο έκπληκτοι δήλωσαν για την εξέλιξη και οι περισσότεροι από τους κατά καιρούς δικηγόρους του Χανταρκόφσκι, που λίγο έλειψε να σπεύσουν να τη διαψεύσουν, επιμένοντας σε παλαιότερες «δηλώσεις αρχής», που ήθελαν τον νεαρότερο Ρώσο ολιγάρχη να μην υπογράφει αίτηση απονομής χάριτος ακριβώς για να αποφύγει την ομολογία της ενοχής του.

 

[email protected]

 

Scroll to top