23/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2013

Από το κακό στο χειρότερο

ΓΑΛΛΙΑ - Τ0 2013 ο Ολάντ «πάτωσε» στη δημοφιλία, ενώ το 2014 υπάρχουν δύο εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες αναμένεται άνοδος της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς και συρρίκνωση της Αριστεράς.
      Pin It

ΓΑΛΛΙΑ – Τ0 2013 ο Ολάντ «πάτωσε» στη δημοφιλία, ενώ το 2014 υπάρχουν δύο εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες αναμένεται άνοδος της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς και συρρίκνωση της Αριστεράς

 

ΠΑΡΙΣΙ

Tης Ηρας Φελουκατζή

 

Στη Γαλλία η νέα χρονιά θα είναι οριακή σε επίπεδο πολιτικών εξελίξεων, με δύο μεγάλες εκλογικές αναμετρήσεις που θα αποτελέσουν σφυγμομέτρηση για τις τάσεις της κοινής γνώμης, δύο χρόνια μετά την έναρξη της προεδρίας του Φρανσουά Ολάντ και την εφαρμογή του προγράμματος της Αριστεράς. Τον Μάρτιο θα διεξαχθούν δημοτικές εκλογές, που θα λάβουν χαρακτήρα εθνικής αναμέτρησης. Οι εκλογές αυτές σημαδεύονται συνήθως από υψηλή αποχή και ψήφο μομφής προς την εκάστοτε πλειοψηφία από τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους. Προβλέπεται σημαντική άνοδος της Ακροδεξιάς, ενίσχυση της κοινοβουλευτικής Δεξιάς και συρρίκνωση της Αριστεράς. Στις 25 Μαΐου διεξάγονται στη Γαλλία οι ευρωεκλογές. Οι δημοσκοπήσεις επισημαίνουν έντονο ευρωσκεπτικισμό και ευρωφοβία, με κυρίαρχη τάση μια εντυπωσιακή άνοδο για το λεπενικό ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.

 

Μετά τις δύο αυτές κρίσιμες εκλογές αναμένονται σημαντικές πολιτικές εξελίξεις: ανασχηματισμός της κυβέρνησης, ενδεχόμενη αλλαγή πρωθυπουργού, ανακατατάξεις στην πλειοψηφία. Στη διχασμένη Δεξιά ο Νικολά Σαρκοζί προβάλλει έντονα τις προεδρικές φιλοδοξίες του. Σκοπεύει να ξεκινήσει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές πολιτική εξόρμηση με στόχο να αποσπάσει το χρίσμα του υποψηφίου της Δεξιάς για τις προεδρικές εκλογές του 2017.

 

Ο Φρανσουά Ολάντ ξεκίνησε την προεδρική θητεία του την άνοιξη του 2012 και προχώρησε σε εφαρμογή του προγράμματός του στηριζόμενος σε πλατιά σοσιαλιστική πλειοψηφία, ενισχυμένη από τη συμμετοχή των Πράσινων και των Ριζοσπαστών της Αριστεράς. Το 2013 αντιμετώπισε μια εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία. Από τις αρχές του χρόνου διαμορφώθηκε κλίμα κοινωνικής δυσαρέσκειας και αμφισβήτησης για την πολιτική του. Αντιδράσεις εκφράζει έντονα η αριστερά της Αριστεράς ασκώντας συχνά αντιπολίτευση στη Βουλή και τη Γερουσία. Ορισμένοι Πράσινοι ή Σοσιαλιστές δείχνουν απειθαρχία κατά την ψηφοφορία μέτρων και προβάλλουν δημόσια τις διαφωνίες τους αποδυναμώνοντας την πλειοψηφία.

 

Από το φθινόπωρο η εφαρμογή μέτρων λιτότητας, το φορολογικό σφυροκόπημα, το κλείσιμο εργοστασίων και επιχειρήσεων, οι μαζικές απολύσεις, η έλλειψη αποτελεσμάτων στην καταπολέμηση της ανεργίας και την ενίσχυση της αγοραστικής ικανότητας προκάλεσαν χιονοστιβάδα από αντιδράσεις, κινητοποιήσεις και βίαιες διαδηλώσεις. Η δημοτικότητα του Ολάντ κατέρρευσε. Πολιτικοί αναλυτές επισήμαναν ότι πρόκειται για πτώση δημοφιλίας-ρεκόρ στη Γαλλική Δημοκρατία. Εκτιμούν, ωστόσο, ότι αυτό δεν συνεπάγεται πολιτική κρίση, γιατί οι θεσμοί προστατεύουν τον πρόεδρο και γιατί η κυβέρνηση διαθέτει πλατιά πλειοψηφία. Επισημαίνουν, επίσης, ότι οι Γάλλοι θεωρούν πως μια δεξιά διακυβέρνηση δεν θα έφερνε καλύτερα αποτελέσματα από αυτά της Αριστεράς. Τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Ολάντ δεν έχει σκοπό να εισακούσει όσους τον καλούν να αλλάξει πολιτική. Εμμένει στους πρωταρχικούς του στόχους: δημοσιονομική πειθαρχία, μείωση των δημόσιων ελλειμμάτων, επίτευξη οικονομικής εξισορρόπησης. Ελπίζει ότι στη δεύτερη φάση της θητείας του θα φανούν από το 2015 τα θετικά αποτελέσματα της πολιτικής του, κάτι που θα του επιτρέψει να διεκδικήσει δεύτερη προεδρική θητεία.

 

Αλλά ο δρόμος είναι σπαρμένος με αγκάθια για τον Γάλλο πρόεδρο. Το μείζον πρόβλημά του αυτή τη στιγμή είναι πώς θα τα καταφέρει να αντιστρέψει τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης, να αμβλύνει τις συνέπειες ενδεχόμενης ήττας της Αριστεράς στις δημοτικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές και να ανακτήσει πρωτοβουλία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ενα από τα μεγάλα ελαττώματα της πλειοψηφίας είναι ότι δεν καταφέρνει να ασκήσει αποτελεσματική επικοινωνιακή πολιτική. Ο Ολάντ έχει τηρήσει αρκετές από τις υποσχέσεις του, η κυβέρνηση κινητοποιείται και προχωράει δυναμικά στην εφαρμογή του προεδρικού προγράμματος. Αλλά ενώ στο διάστημα μιας διετίας υιοθετήθηκαν μεγάλες μεταρρυθμίσεις και κοινωνικά μέτρα, αυτά δεν αναγνωρίζονται από την κοινή γνώμη, που ζητάει εδώ και τώρα «αποτελέσματα».

 

Πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση το 2014; Ο Ολάντ και ειδικοί οικονομολόγοι εκφράζουν σχετική αισιοδοξία εκτιμώντας ότι εμφανίζονται ενδείξεις για έναρξη της ανάκαμψης. Το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικών και Οικονομικών Μελετών ΙNSEE δημοσίευσε λίστα με στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχει ελπίδα για μια καλύτερη κατάσταση τη νέα χρονιά.

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Οργανισμού, «η έξοδος από την ύφεση επιβεβαιώνεται στην ευρωζώνη. Το παγκόσμιο εμπόριο θα ανακτήσει δυναμική το β΄εξάμηνο του 2014. Η ανάκαμψη που εκδηλώνεται στις προηγμένες οικονομίες θα υποστηρίξει τις γαλλικές εξαγωγές. Το επιχειρηματικό κλίμα σταθεροποιήθηκε το τελευταίο δίμηνο και η απασχόληση θα μπορούσε επίσης να σταθεροποιηθεί. Η ανεργία βρίσκεται σήμερα σε στασιμότητα. Η αγοραστική δύναμη ενδέχεται να αυξηθεί ελαφρά. Οι επιχειρήσεις ξαναρχίζουν να επενδύουν. Η ευρωζώνη εξέρχεται από το τούνελ».

 

www.ira-feloukatzi.fr

 

Scroll to top