27/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φτου ξελευτερία για 30 ακτιβιστές

ΡΩΣΙΑ - Το κύμα χριστουγεννιάτικης αμνηστίας του Πούτιν άγγιξε και τα φυλακισμένα μέλη της Greenpeace, ενώ επιμένει ότι οι οικολογικές οργανώσεις έχουν στόχο την ενεργειακή περιχαράκωση της χώρας.
      Pin It

ΡΩΣΙΑ – Το κύμα χριστουγεννιάτικης αμνηστίας του Πούτιν άγγιξε και τα φυλακισμένα μέλη της Greenpeace, ενώ επιμένει ότι οι οικολογικές οργανώσεις έχουν στόχο την ενεργειακή περιχαράκωση της χώρας

 

ΜΟΣΧΑ

Του Θανάση Αυγερινού

 

aktivistes-russiaΤερματίστηκαν από χθες και οι τριάντα διώξεις που είχαν ασκηθεί σε ισάριθμους ακτιβιστές της Greenpeace, οι οποίοι στις αρχές Σεπτεμβρίου επιβαίνοντας στο πλοίο «Arctic Sunrise» επιχείρησαν να ανέβουν στην εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου Πριραζλόμναγια στη θάλασσα της Πετσόρα στον ρωσικό Αρχάγγελο. Οι ακτιβιστές διαμαρτυρήθηκαν για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στη ζώνη της Αρκτικής, όμως την επόμενη κιόλας ημέρα συνελήφθησαν από άνδρες των συνοριακών δυνάμεων της Ρωσίας, οι οποίοι πραγματοποίησαν επιχείρηση με ταχύπλοα και ελικόπτερα και προχώρησαν σε κατάσχεση του «Arctic Sunrise».

 

Εξ αυτών οι 14 είχαν ώς χθες εξασφαλίσει θεωρήσεις εξόδου από τη Ρωσία και οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι θα τύχουν αυτού του «πρωτοχρονιάτικου» δώρου από τη ρωσική Υπηρεσία Μετανάστευσης σήμερα. Ο πρώτος από τους «τυχερούς», που επωφελήθηκε της προεδρικής αμνηστίας για τα 20χρονα του ρωσικού Συντάγματος, ήταν ο Βρετανός υπήκοος Αντονι Πέρετ, ενώ ο πρώτος που φέρεται να εγκατέλειψε τη χώρα ήταν ο Ντμίτρι Λιτβίνοφ, που μετέβη σιδηροδρομικώς από την Αγία Πετρούπολη στο Ελσίνκι.

 

Ο πρόεδρος Πούτιν είχε πει στην πρόσφατη συνέντευξή του ότι η αμνηστία κάθε άλλο παρά είχε σκοπό της την απελευθέρωση των ακτιβιστών, την υπόθεση των οποίων χαρακτήρισε «μάθημα», προφανώς για την Greenpeace, παρά το γεγονός ότι είχε εξαρχής αντιταχθεί στην απόπειρα των διωκτικών Αρχών να κατηγορήσουν τους ακτιβιστές για «πειρατεία». Οι κατηγορίες τελικά μετατράπηκαν στην ηπιότερη «αλητεία», αν και ο Βλαντίμιρ Πούτιν τάχθηκε μεν υπέρ των οικολόγων που προστατεύουν ανιδιοτελώς το περιβάλλον, αλλά δεν απέκλεισε ότι η διαμαρτυρία είχε σκοπό την κατά παραγγελία διακοπή των εργασιών εξόρυξης πετρελαίου.

 

Ο Ρώσος ηγέτης απέφυγε να κατονομάσει κάποια οργάνωση, αλλά αναφέρθηκε σε «πιέσεις» που ασκούνται από οικολογικές οργανώσεις για να «εκβιάσουν» χρηματοδοτήσεις, αλλά και πιθανά «συμβόλαια» από κάποιους για να παρεμποδιστεί η εκμετάλλευση από τη Ρωσία των υδρογονανθράκων στην Αρκτική. «Για εμάς είναι σοβαρή υπόθεση και δεν σκοπεύουμε στο ζήτημα αυτό ουδόλως να χαλαρώσουμε», ήταν το τελικό σχόλιο του Βλ. Πούτιν, ο οποίος αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο ενεργειακό «χαρτί» από την πρώτη στιγμή που ανήλθε στον προεδρικό θώκο του Κρεμλίνου.

 

Παρά την αμνηστία, ο δικηγόρος της Greenpeace Μιχαήλ Κρέιντλιν δήλωσε ότι η οργάνωση επιμένει πως η σύλληψη των ακτιβιστών και η κατάσχεση του πλοίου τους είναι παράνομες πράξεις. Το «Arctic Sunrise» είναι σήμερα αγκυροβολημένο υπό φρούρηση στο λιμάνι του Μούρμανσκ και θεωρείται βέβαιο ότι θα παραμείνει δεσμευμένο από τις ρωσικές Αρχές τουλάχιστον έως το τέλος των αργιών του Ιανουαρίου, περί τις 10 του μηνός.

 

[email protected]

 

Scroll to top