30/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι γυναίκες που καθόρισαν τη χρονιά;

Ενα αφιέρωμα του CNN, πιστό στο μιντιακό μοντέλο τού λίγο απ’ όλα.
      Pin It

Ενα αφιέρωμα του CNN, πιστό στο μιντιακό μοντέλο τού λίγο απ’ όλα

 

Της Χριστίνας Πάντζου

 

Από τα προσφιλή αφιερώματα του τέλους του έτους, ενδεικτικό είναι εκείνο του CNN για τις γυναίκες της χρονιάς. Μια από τα ίδια που τσουβαλιάζει γυναίκες που δίνουν μάχες για τα ανθρώπινα δικαιώματα με τα γνωστά αστέρια της πολιτικής, των μίντια, της βιομηχανίας της διασκέδασης. Ενα αφιέρωμα πιστό στο μιντιακό μοντέλο τού λίγο απ’ όλα για να ικανοποιήσουμε όλα τα γούστα και να κρατήσουμε τα προσχήματα. «Οι γυναίκες της χρονιάς συνέβαλαν ώστε να γλιτώσει η οικονομία από το χείλος του γκρεμού, έδωσαν μάχη κατά της τυραννίας, πρωτοστάτησαν στους αγώνες για ισότητα, παιδεία και δικαιοσύνη».

 

Malala YousafzaiΜε αυτό το διευκρινιστικό κειμενάκι μάς εισάγουν λοιπόν στις δέκα εκλεκτές. Και καλά η Πακιστανή έφηβη Μαλάλα Γιουσαφζάι που δέχτηκε επίθεση από τους Ταλιμπάν γιατί διεκδίκησε το δικαίωμα των κοριτσιών στην παιδεία και οι Pussy Riot που φυλακίστηκαν γιατί επέκριναν τον Πούτιν και τώρα ιδρύουν οργάνωση για τα δικαιώματα των Ρώσων κρατουμένων. Και καλά η Ινδή φοιτήτρια που βιάστηκε και δολοφονήθηκε στην Ινδία ξεσηκώνοντας ένα κίνημα κατά της σεξουαλικής βίας ή οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας που με κίνδυνο να φυλακιστούν διεκδικούν να οδηγούν αυτοκίνητα. Αλλά αρκούν οι εικασίες ότι η Χίλαρι Κλίντον θα είναι υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ για να είναι γυναίκα της χρονιάς;

 

Η επανεκλογή της Μισέλ Μπατσελέτ γιατί άλλαξε κάτι στον ρου μιας ιστορίας που έχουμε ξαναδεί; Η Τζάνετ Γιέλεν, η πρώτη γυναίκα που ηγείται της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, πόσο θετικά επηρέασε τις τύχες των πολιτών των ΗΠΑ και του κόσμου; Πόση διαφορά έκανε στον κόσμο η Σέριλ Σάντμπεργκ, διευθύντρια του Facebook, που επικρίνει τις γυναίκες ως «μη επαρκώς προσηλωμένες στους στόχους τους»;

 

Η Μπιγιονσέ με την περιουσία των 300 εκατ. δολαρίων πόσο άλλαξε τη βιομηχανία της διασκέδασης που απαιτεί σφριγηλή αρυτίδιαστη σάρκα στον αέρα επειδή πήγε στο Walmart και πλήρωσε τα χριστουγεννιάτικα ψώνια των πελατών; Η λιτανεία κενού περιεχομένου μεταμορφώνεται στο πιο κακόγουστο αστείο της χρονιάς με την Ανγκελα Μέρκελ που, σύμφωνα με το CNN, επιλέγεται γιατί «όταν η Ευρωπαϊκή Ενωση έφτασε στο χείλος της οικονομικής αβύσσου, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην αποτροπή της κρίσης»!

 

Η κρίση δεν λείπει από αυτά τα αφιερώματα, περισσή και στρεβλωμένη με τον παραμορφωτικό μιντιακό καθρέφτη της διαμόρφωσης μιας εύκολης, light, άμορφης και αποϊδεολογικοποιημένης μάζας, όπου το ουσιαστικό χάνεται μέσα στο επουσιώδες και το φαντασμαγορικό. Επισκιάζοντας έτσι όλες εκείνες τις γυναίκες που έδωσαν μάχες επιβίωσης και αξιοπρέπειας. Οι προβολείς δεν πέφτουν πάνω στην καθημερινότητά τους. Παραμένουν στο μιντιακό σκοτάδι, αλλά φωτίζουν με την ύπαρξή τους τις κοινότητές τους. Αυτές είναι οι γυναίκες -και οι άντρες- της χρονιάς. Της κάθε χρονιάς.

 

Scroll to top