31/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2013

Αυτοί που έφυγαν

      Pin It

Επιμέλεια: Νικόλας Ζηργάνος

 

Στρατηγός Βο Νγκουέν Γκιαπ (1911-2013)

 

Κορυφαίος στρατηγός του αντάρτικου, ο Γκιαπ νίκησε τη γαλλική αποικιοκρατία και ταπείνωσε τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό στο Βιετνάμ. Οργάνωσε τους αντάρτες κομμουνιστές Βιετκόγκ και τη λαϊκή αντίσταση που προκάλεσαν έναν πόλεμο φθοράς του αντιπάλου, δίδαξε πώς κερδίζεις με ξυπόλυτους στρατιώτες έναν απελευθερωτικό πόλεμο με όπλο τη θέληση για ανεξαρτησία. Ενέπνευσε ένοπλα κινήματα σε όλο τον κόσμο, είδε την πατρίδα του να επανενώνεται, παρέμεινε ταπεινός, γελαστός και οραματιστής μέχρι τον θάνατό του.

 

…………………………………………

 

 

1---chavezΟύγο Ραφαέλ Τσάβεζ Φρίας (1954-2013)

 

Τρεις φορές πρόεδρος της Βενεζουέλας, ηγέτης που εμπνεύστηκε από τον Μπολίβαρ, τον Τσε και τον Κάστρο, έβγαλε τον λαό του από τη φτώχεια και έδωσε στους πολίτες αξιοπρέπεια. Εγινε σύμβολο για τη Λατινική Αμερική, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο, χάραξε δρόμο αλληλεγγύης και ανεξαρτησίας.

 

………………………………………..

 

 

Mandela-Nelson-nekros-paidiaΝέλσον Μαντέλα (1918-2013)

 

Ο πατέρας της σύγχρονης Νοτίου Αφρικής, ο «Μαντίμπα», ήταν πανανθρώπινο σύμβολο πίστης στις αρχές της δικαιοσύνης, ένας άνθρωπος που μπόρεσε να αλλάξει τον ρου της Ιστορίας. Εζησε 10.000 ημέρες, ή 27 χρόνια, στις φυλακές, αλλά κέρδισε τελικά με όπλο τις ιδέες του το απαρτχάιντ. Πρώτος μαύρος πρόεδρος της πατρίδας του, οδήγησε αναίμακτα τη Νότια Αφρική στην πολυφυλετική και πολυκομματική δημοκρατία. Ο Μαντέλα δίδαξε τον κόσμο μια νέα ηθική, ήταν ο τελευταίος ήρωας των καιρών μας.

 

………………………………………..

 

 

Ρόνι Μπιγκς (1929-2013)

 

Ο εγκέφαλος «της μεγάλης ληστείας του τρένου» (1963) έκλεψε με την 11μελή συμμορία του 2,6 εκατομμύρια στερλίνες, περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ σημερινά χρήματα, από το ταχυδρομικό βαγόνι της αμαξοστοιχίας Γλασκόβη-Λονδίνο. Συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 30 χρόνια κάθειρξη, αλλά δραπέτευσε μετά από 15 μήνες και κατέφυγε στη Βραζιλία, χώρα που δεν είχε υπογράψει συμφωνία έκδοσης με την Αγγλία. Αμετανόητος, θρασύς, γυναικάς, με μεγάλη αίσθηση του χιούμορ και γενναιόδωρος με τους αδικημένους, ο Μπιγκς ξόδεψε όλη τη λεία του στην καλή ζωή και επέστρεψε μετά από 36 χρόνια εξορίας, το 2002, για να πεθάνει στην πατρίδα του, παράλυτος, μετά από τέσσερα εγκεφαλικά.

 

…………………………………………

 

 

thanatos-thatserΜάργκαρετ Θάτσερ (1925-2013)

 

Πρώτη και μόνη γυναίκα ηγέτης των Συντηρητικών που έγινε πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, η βαρόνη, μέλος της Βουλής των Λόρδων, Μέλος του Τάγματος της Αξίας και Λαίδη της Περικνημίδας, Θάτσερ, έμεινε στην Ιστορία ως ο «μαύρος άγγελος» του νεοφιλελευθερισμού, ως η υπουργός Παιδείας που έκοψε το δωρεάν γάλα στους μαθητές, ως η πρωθυπουργός που αναμετρήθηκε με τα εργατικά συνδικάτα και τις ελευθερίες. Η «σιδηρά κυρία» κέρδισε τον πόλεμο των Φόκλαντς απέναντι στη χούντα της Αργεντινής και έδωσε το όνομά της σε μια ολόκληρη πολιτική, τον Θατσερισμό, όνειρο για τους ισχυρούς, εφιάλτης για τους αδύναμους.

 

………………………………………

 

 

Τζούλιο Αντρεότι (1919-2013)

 

Τρεις φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας, βουλευτής από το 1946 έως το 1991 και μετέπειτα ισόβιος γερουσιαστής, πολλάκις υπουργός Εξωτερικών και Αμυνας, ο Χριστιανοδημοκράτης Αντρεότι κυριάρχησε στο προσκήνιο και ιδιαίτερα στο παρασκήνιο της μεταπολεμικής πολιτικής ζωής. Τον αποκαλούσαν και «ανοξείδωτο», γιατί ποτέ δεν τον άγγιξε η δικαιοσύνη, παρά τις ιδιαίτερα στενές σχέσεις του με τη μαφία, ενώ επί των ημερών του δημιουργήθηκε και η αντικομμουνιστική παρακρατική οργάνωση Gladio.

 

……………………………………..

 

 

Ζακ Βερζέ (1925-2013)

 

Τον αποκάλεσαν «δικηγόρο του διαβόλου». Ο ίδιος έκανε τα πάντα για να τους δικαιώσει. Ο αμφιλεγόμενος Γάλλος κορυφαίος των ποινικολόγων, Ζακ Βερζέ, ξεκίνησε την καριέρα του ως δικηγόρος υπεράσπισης Αλγερινών που κατηγορούνταν για τρομοκρατία, συνέχισε με τον ναζί εγκληματία πολέμου, Κλάους Μπάρμπι, αλλά και μέλη της γερμανικής τρομοκρατικής ομάδας Μπάαντερ Μάινχοφ, τον Ιρακινό δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν, τον πρόεδρο των Ερυθρών Χμερ στην Καμπότζη, Κιέου Σαμπάν, και κατέληξε στον Κάρλος το «τσακάλι». Συνήθιζε να λέει πως «το έγκλημα είναι το σύμβολο της ελευθερίας μας».

 

…………………………………………

 

 

Γιανγκ Σονγκ Τάεκ (1946-2013)

 

Εμεινε στην Ιστορία ως «ο θείος», τον οποίο εκτέλεσε ο ανιψιός του, τρίτης γενιάς δικτάτορας της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο ατύπως νούμερο δύο στην ιεραρχία της σταλινικής ντίσνεϊλαντ κατηγορήθηκε για διαφθορά και συνωμοσία, δικάστηκε με διαδικασίες εξπρές και έγινε το μαύρο πρόβατο, στο οποίο έπεσαν όλες οι ευθύνες για την οικονομική καταστροφή που ζει η Βόρεια Κορέα. Η κυβερνητική εφημερίδα της Πιονγκ Γιανγκ έγραψε πως «πέθανε ένας σκύλος».

 

Scroll to top