Pin It

Το γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να μη γίνει η παράσταση του Γαλλοκαμερουνέζου κωμικού, με το σκεπτικό ότι προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

 

Ενώ όλα, μέχρι χθες στις 18.30 ώρα Ελλάδος, έδειχναν ότι ο ηθοποιός Ντιεντονέ επέφερε βαρύ πλήγμα στον Φρανσουά Ολάντ αλλά και τον νούμερο 1 στις δημοσκοπήσεις υπουργό Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς με την απόφαση που έλαβε χθες το μεσημέρι το διοικητικό δικαστήριο της Νάντης, το οποίο ακύρωσε το διάταγμα απαγόρευσης της παράστασης που επρόκειτο να δώσει στην πόλη ο 46χρονος Γαλλοκαμερουνέζος κωμικός, ο Βαλς με μια κίνηση ματ κέρδισε τελικώς την «αναμέτρηση»…

 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Χθες το μεσημέρι το διοικητικό δικαστήριο της Νάντης αποφάσισε ότι «αναστέλλει την εφαρμογή του διατάγματος βάσει του οποίου εκπροσωπώντας το κράτος ο νομάρχης της περιοχής Λουάρ-Ατλαντίκ απαγόρευσε την παρουσίαση του θεάματος “Ο Τοίχος” του Ντιεντονέ στις 9 Ιανουαρίου 2014» στο θέατρο «Ζενίθ» της Νάντης. Ο δικαστής μάλιστα διευκρίνισε ότι η παράσταση αυτή «δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει ως βασικό στόχο να προσβάλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Ο Βαλς με μια κίνηση ματ προσέφυγε άμεσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το πλέον υψηλόβαθμο γαλλικό δικαστήριο, το οποίο συνεδρίασε και στις 18.30 ώρα Ελλάδος αποφάσισε, ανατρέποντας την προηγούμενη απόφαση, να μη γίνει τελικώς η παράσταση του Γαλλοκαμερουνέζου κωμικού, με το σκεπτικό ότι προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

 

Η χθεσινή παράσταση στη Νάντη αποτελούσε τον πρώτο σταθμό της πανεθνικής περιοδείας του σατιρικού ηθοποιού. Ο δικηγόρος του 46χρονου κωμικού, που έχει καταδικαστεί επτά φορές για αντισημιτικά σχόλια, βιάστηκε να χαρακτηρίσει την απόφαση του δικαστηρίου της Νάντης ως «νίκη», εκφράζοντας την «πλήρη ικανοποίηση» του πελάτη του. Είχε μάλιστα προσθέσει ότι θα πρέπει να αρθεί η απαγόρευση της παράστασης και στις άλλες πόλεις, ενώ ο ίδιος ο ηθοποιός είχε επανειλημμένως δηλώσει ότι είναι αντισιωνιστής και αντισυστημικός, όχι όμως αντισημίτης.

 

Το έργο επρόκειτο να ανέβει σήμερα στην Τουρ και αύριο στην Ορλεάνη, όμως οι τοπικές αρχές έχουν απαγορεύσει και εκεί την παράσταση. Οπως πάντως έγραφε χθες η «Le Monde», δυνάμεις των γαλλικών ΜΑΤ (CRS) είχαν αναπτυχθεί περιμετρικά του θεάτρου «Ζενίθ», του μεγαλύτερου της Νάντης, ενώ τα εισιτήρια είχαν ήδη σχεδόν εξαντληθεί από χθες το πρωί καθώς είχαν πωληθεί 5.600 για την παράσταση σε ένα θέατρο με χωρητικότητα 6.300 θέσεων.

 

Δ.Φ.

 

Scroll to top