Pin It

Σχεδόν ένα μήνα μετά τη θύελλα που προκάλεσε η αποκάλυψη των σκανδάλων ο πρόεδρος της Τουρκίας, υπό πίεση, ανέλαβε δράση. Πιο ενωτική φιγούρα από τον Ταγίπ Ερντογάν στα μάτια της κοινής γνώμης και, προς το παρόν τουλάχιστον, υπεράνω των υποθέσεων διαφθοράς, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ παρενέβη -όπως γράφει ο τουρκικός Τύπος- για να βρεθεί διέξοδος στην κρίση που ταράζει συθέμελα την πολιτική και οικονομική ελίτ της χώρας.

 

Εχοντας ήδη εδώ και τέσσερις ημέρες δρομολογήσει συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αριντς, τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος, έστειλε χθες προσωπικές προσκλήσεις και συναντήθηκε αυθημερόν με τον πρωθυπουργό αλλά και τους τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης: τους επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, των Εθνικιστών (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί και του Κόμματος Δημοκρατίας και Ειρήνης (BDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Οπως φαίνεται από τις μετέπειτα δηλώσεις, το βασικό θέμα ήταν οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί επίμονα ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν σε μια προσπάθεια να θέσει υπό στενό έλεγχο το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων. Ο ηγέτης του CHP, που είχε προτρέψει εδώ και ημέρες τον Γκιουλ να πάρει την κατάσταση στα χέρια του βάζοντας φρένο στους χειρισμούς του πρωθυπουργού, υποστήριξε ότι «υπάρχει κρίση θεσμών στη χώρα, καθώς το νομοσχέδιο για τους δικαστικούς ακυρώνει τις δημοκρατικές κατακτήσεις των τελευταίων 90 ετών.

 

Υπόθεση διαφθοράς

 

Οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις κατατέθηκαν προς συζήτηση εν μέσω της έντονης διαμάχης για την εξέλιξη των διαφόρων υποθέσεων διαφθοράς και δωροδοκίας, στην οποία εμπλέκονται μέλη του κυβερνώντος κόμματος, γιοι πρώην υπουργών, «επιχειρηματίες» αμφιβόλου αξιοπιστίας, τραπεζίτες, γραφειοκράτες υπουργείων, αλλά και ο γιος του πρωθυπουργού Μπιλάλ Ερντογάν. H αντιπολίτευση έχει ήδη ζητήσει να ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός στη Βουλή τις σχέσεις που φέρεται να έχει ο Μπιλάλ με έναν Σαουδάραβα επιχειρηματία, τον Γιασίν αλ Κάντι, που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των Αμερικανών με τους υποστηρικτές της Αλ Κάιντα. Ο αλ Κάντι φέρεται να έχει επισκεφθεί πολλές φορές την Τουρκία, το διάστημα που ο ΟΗΕ του είχε επιβάλει κυρώσεις, χωρίς να διαθέτει βίζα ή διαβατήριο, συνοδευόμενος μάλιστα από προσωπική φρουρά του Ερντογάν. Ο τουρκικός Τύπος δημοσίευσε φωτογραφίες από συνάντηση του αλ Κάντι με τον Μπιλάλ, με τους αναλυτές να αναρωτιούνται ποιες μπορεί να είναι οι σχέσεις της οικογένειας Ερντογάν με τον Σαουδάραβα, που παρά το διεθνές «κυνήγι» είχε σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα σε τουρκικό έδαφος.

 

Ελλη Πάνου

 

Scroll to top