14/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά του Ιράν

Οι Αμερικανοί θα αναστείλουν σταδιακά τις κυρώσεις, μια διαδικασία που θα διαρκέσει μέχρι την τελευταία ημέρα των εξάμηνων διαπραγματεύσεων, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα.
      Pin It

Οι Αμερικανοί θα αναστείλουν σταδιακά τις κυρώσεις, μια διαδικασία που θα διαρκέσει μέχρι την τελευταία ημέρα των εξάμηνων διαπραγματεύσεων, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα

 

Η δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, την Κυριακή ήταν αρκετά αισιόδοξη. «Από σήμερα, για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν θα μπορεί να προχωρήσει… ενώ αρχίζουμε παράλληλα τις διαπραγματεύσεις για μια ολοκληρωμένη συμφωνία» ανέφερε η ανακοίνωση, την ώρα που οι Βρυξέλλες, στο πλαίσιο των δικών τους δεσμεύσεων, έσπευδαν να ορίσουν την 20ή Ιανουαρίου ως την ημερομηνία έναρξης της αναστολής όλων των ευρωπαϊκών κυρώσεων προς την Τεχεράνη. Η συμφωνία αυτή θα τεθεί σε εφαρμογή εφόσον η αρμόδια υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ επιβεβαιώσει ότι το Ιράν είναι συνεπές ως προς τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

 

Τα πράγματα για την Ουάσινγκτον, ωστόσο, δεν είναι το ίδιο καθαρά. «Τώρα είναι η ώρα να δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία» είπε ο Ομπάμα μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών των έξι μεγάλων δυνάμεων με την Τεχεράνη, την Κυριακή. Και προσπαθώντας να πείσει το Κογκρέσο να μην ψηφίσει πρόσθετες κυρώσεις κατά του Ιράν, προειδοποίησε ότι αν και δεν έχει «αυταπάτες για το πόσο δύσκολο θα είναι να επιτευχθεί συνολική συμφωνία», είναι διατεθειμένος να θέσει βέτο σε οποιαδήποτε σχετική νομοθεσία φτάσει στο Οβάλ Γραφείο όσο διαρκεί το εξάμηνο των διαπραγματεύσεων.

 

Σε κάθε περίπτωση, παρότι οι ΗΠΑ -και το Ισραήλ- έχουν αρνηθεί να αποκλείσουν την πιθανότητα ανάληψης στρατιωτικής δράσης εάν το πρόβλημα δεν λυθεί με τη διπλωματία, στην Ουάσινγκτον μαίνεται ένας πόλεμος μεταξύ του Προέδρου και του Κογκρέσου. Οι Αμερικανοί, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους, θα αναστείλουν σταδιακά τις κυρώσεις, μια διαδικασία που θα διαρκέσει μέχρι την τελευταία ημέρα των εξάμηνων διαπραγματεύσεων, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα.

 

Ωστόσο και για τους Ρεπουμπλικανούς, αλλά και μεταξύ μερίδας Δημοκρατικών, η απειλή νέων κυρώσεων, εάν αποτύχει η διπλωματική προσπάθεια, είναι απαραίτητη για να μη «χαλαρώσει» η Τεχεράνη.

 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας, Δημοκρατικός Ρόμπερτ Μενέντεζ, σε άρθρο γνώμης στην «Washington Post» τάχθηκε υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου που θα θέτει τους όρους του Κογκρέσου σε μια οριστική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, χαρακτηρίζοντας την πρόταση «πράξη ρεαλισμού».

 

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος και κατ' ιδίαν και δημοσίως προειδοποιεί τους Δημοκρατικούς ότι εάν υποστηρίξουν ένα τέτοιο νομοσχέδιο θα ευθύνονται για την κατάρρευση των συνομιλιών, κατηγορώντας τους εμμέσως ότι με αυτή τη στρατηγική μπορεί να εμπλέξουν τη χώρα σε μια νέα σύρραξη.

 

Πάντως με το εβραϊκό λόμπι να πιέζει προς την κατεύθυνση της σκλήρυνσης της αμερικανικής στάσης, 59 γερουσιαστές έχουν υπογράψει ήδη το νομοσχέδιο, μεταξύ αυτών και 16 Δημοκρατικοί.

 

Ελλη Πάνου

 

Scroll to top