Oukraine-diadilosi

20/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Μαύρη» προβοκάτσια στο Κίεβο

Σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία. Η επίσημη αντιπολίτευση κάλεσε σε «πολιτισμένο» αγώνα κατά της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς.
      Pin It

Σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία. Η επίσημη αντιπολίτευση κάλεσε σε «πολιτισμένο» αγώνα κατά της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς

 

MOΣΧΑ Του Θανάση Αυγερινού

 

Aνάστατο παρέμενε έως αργά χθες τη νύχτα το κέντρο του Κιέβου, όπου σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις φιλοευρωπαϊστών διαδηλωτών με την αστυνομία, ενώ η επίσημη αντιπολίτευση κάνει λόγο για προβοκάτορες, καλώντας σε «πολιτισμένο» αγώνα κατά της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς.

 

Επίκεντρο των συγκρούσεων, που συνεχίζονταν παρά την προχωρημένη ώρα, ήταν η οδός Γκρουσέφσκι στο στάδιο της Δυναμό Κιέβου και μπροστά στα κυβερνητικά κτίρια, που περικυκλώθηκαν από νωρίς από ισχυρότατες δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας. Μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές αποκόπηκαν από τον κεντρικό κορμό της μεγάλης φιλοευρωπαϊκής συγκέντρωσης που είχε διοργανώσει η αντιπολίτευση και κατόρθωσαν να σπάσουν την πρώτη αλυσίδα του αστυνομικού κλοιού, προχώρησαν μάλιστα σε πυρπόληση ενός αστυνομικού οχήματος και «απαγωγή» ενός από τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων «Μπέρκουτ» (=σταυραετός). Ο «απαχθείς» απελευθερώθηκε από συναδέλφους του και διεκομίσθη σε κατάσταση σοκ στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και πολλαπλά κατάγματα στο σώμα του.

 

«Bάφτισαν» τους διαδηλωτές

 

Παρά το γεγονός ότι η θερμοκρασία ήταν ήδη επτά βαθμοί κάτω από το μηδέν, η αστυνομία χρησιμοποίησε πυροσβεστικές αντλίες για να διαλύσει τους διαδηλωτές, ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε, όπως και η ένταση, καθώς ανάμεσά τους πολλοί μασκοφόροι καλούσαν το πλήθος σε κατάληψη των κτιρίων του Κοινοβουλίου και της έδρας της κυβέρνησης. Οι διαδηλωτές απάντησαν χλευαστικά με κραυγές «Βάφτιση, βάφτιση», καθώς χθες οι ανατολικοί Ορθόδοξοι γιόρταζαν τα Θεοφάνια με το παλαιό ημερολόγιο. Η αστυνομία ανακοίνωσε μόνο τον αριθμό των τραυματιών μεταξύ των ανδρών της, κάνοντας λόγο για περισσότερους από 70 που νοσηλεύονται και 4 σε βαριά κατάσταση, χωρίς οποιαδήποτε επίσημη αναφορά σε πολίτες.

 

Σύμφωνα με την «Ουκράινσκαγια Πράβντα», την ευθύνη για τις επιθέσεις μασκοφόρων ακτιβιστών ανέλαβε η εξωκοινοβουλευτική εθνικιστική οργάνωση «Δεξιός Τομέας», που διαφήμισε τη δράση των οπαδών της με τη φράση «Μπαίνουμε στη Βερχόβνα Ράντα», όπως ονομάζεται στα ουκρανικά η Βουλή της χώρας. Η οργάνωση αυτή αποτελεί ένα νέο σχετικά μόρφωμα–ομπρέλα, που συνενώνει εθνικιστές, οι οποίοι τάσσονται εναντίον τόσο του καθεστώτος Γιανουκόβιτς όσο και της συμφωνίας πρόσδεσης με την Ε.Ε. ή της ένταξης στην Τελωνειακή Ενωση με τη Ρωσία.

 

Η αντιπολίτευση

 

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα κινήθηκε η παραδοσιακή πλέον διαδήλωση της «επίσημης» ουκρανικής αντιπολίτευσης, που συγκεντρώθηκε στην πλατεία της Ανεξαρτησίας στο κέντρο του Κιέβου, προσπαθώντας να «κρατήσει ζεστές» τις αντιδράσεις κατά της απόφασης της ουκρανικής κυβέρνησης να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε. και να επιδιώξει νέες διαβουλεύσεις τόσο με τις Βρυξέλλες όσο και με τη Μόσχα, που έσπευσε να παραχωρήσει πίστωση με τη μορφή αγοράς ουκρανικών κρατικών ομολόγων ύψους 15 δισ. δολαρίων και εκπτώσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο που προμηθεύεται η Ουκρανία.

 

Οι ηγέτες της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν τα νέα σχέδια της αντιπολίτευσης μετά τις μακρόχρονες πρωτοχρονιάτικες αργίες, μεταξύ των οποίων είναι η συγκρότηση της Λαϊκής Ράντα (Βουλής) και η επιδίωξη το σώμα αυτό να αποκτήσει λαϊκή νομιμοποίηση (;), καθώς οι συσχετισμοί και οι διαδικασίες εντός του κανονικού Κοινοβουλίου δεν δίνουν πολλά περιθώρια στον αγώνα κατά του προέδρου Γιανουκόβιτς, ο οποίος στρέφεται πλέον ολοταχώς στην προετοιμασία του ιδίου και του κυβερνώντος κόμματος των Περιφερειών για τις προεδρικές εκλογές της επόμενης χρονιάς.

 

Επόμενος στόχος, η σύνταξη νέου Συντάγματος της χώρας και η «λαϊκή ψηφοφορία για την εκδήλωση δυσπιστίας και την παραίτηση του Β. Γιανουκόβιτς», σύμφωνα με τον επικεφαλής του κόμματος «Μπατκιβσίνα» (Πατρίδα), Αρσένι Γιατσενιούκ.

 

Ο έτερος ηγέτης της αντιπολίτευσης και πιθανότερος ενιαίος υποψήφιός της στις προεδρικές εκλογές, ο πυγμάχος Βιτάλι Κλιτσκό, προσπάθησε να παρέμβει και να σταματήσει τις συγκρούσεις στο στάδιο της Δυναμό, αλλά επέστρεψε άπρακτος στην πλατεία της Ανεξαρτησίας, καλώντας τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς «να μην ακολουθήσει τον δρόμο των Τσαουσέσκου και Καντάφι» και «να σταματήσει τον πόλεμο εναντίον των πολιτών της Ουκρανίας» – αργότερα μάλιστα μετέβη στην εκτός πόλης κατοικία του Ουκρανού προέδρου για να τον συναντήσει.

 

Αστυνομικά μέτρα

 

Ο Κλιτσκό κατηγόρησε τις αρχές ότι θρέφουν τους προβοκάτορες για να δικαιολογήσουν τα αστυνομικά μέτρα εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών και να ανακόψουν τη «βέβαιη πορεία της κυβέρνησης προς την πτώση της».

 

Μοναδική αντίδραση από ρωσικής πλευράς ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Κρατικής Δούμας, Αλεξέι Πουσκόφ, ο οποίος μίλησε για «βάρβαρες μορφές διαμαρτυρίας», ενώ ο πρόεδρος Πούτιν προτίμησε να αφήσει ασχολίαστες τις ουκρανικές εξελίξεις, αναφερόμενος μόνο στους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, που οργανώνονται «χωρίς διαφθορά» και «θα δείξουν το πρόσωπο της νέας Ρωσίας», αλλά και στις «συντροφικές-φιλικές σχέσεις» που έχει ακόμη και ο ίδιος με ομοφυλόφιλους, οι οποίοι δεν πρέπει να ανησυχούν για διακρίσεις εις βάρος τους στη Ρωσία…

 

[email protected]

 

Scroll to top