26/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βυθίζεται στη βία η Αίγυπτος

Τέσσερις διαδοχικές βομβιστικές επιθέσεις στο Κάιρο εντείνουν τους φόβους για την επέκταση της δράσης των εξτρεμιστών.
      Pin It

Τέσσερις διαδοχικές βομβιστικές επιθέσεις στο Κάιρο εντείνουν τους φόβους για την επέκταση της δράσης των εξτρεμιστών

 

Της Ελλης Πάνου

 

Σχεδόν μία εβδομάδα μετά την επικύρωση -με δημοψήφισμα- του νέου Συντάγματος της Αιγύπτου και παραμονή της τρίτης επετείου από την εξέγερση του 2011, που εκτόπισε από την εξουσία τον Χόσνι Μουμπάρακ, τέσσερις διαδοχικές βομβιστικές επιθέσεις εναντίον διαφορετικών στόχων απειλούν να βυθίσουν πάλι τη χώρα σε έναν νέο κύκλο βίας, εντείνοντας τους φόβους για την επέκταση της δράσης των εξτρεμιστών.

 

Η πρώτη έκρηξη έγινε στο κέντρο του Καΐρου, στις 6.30 το πρωί, με την επίθεση καμικάζι βομβιστή έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας, η οποία στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους ενώ προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον 60 ατόμων και σοβαρές ζημιές στο παρακείμενο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης.

 

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες περαστικών και αστυνομικών να παλεύουν να ξεθάψουν θύματα από τα συντρίμμια του κτιρίου που είχε «χάσει» την πρόσοψή του. Τα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ημιφορτηγό γεμάτο εκρηκτικά πέρασε «απαρατήρητο» από ένα φυλάκιο την ώρα της αλλαγής της φρουράς και κατάφερε να πλησιάσει το καλά φυλασσόμενο κτίριο.

 

Λίγες ώρες αργότερα, άλλες τρεις εκρήξεις μικρότερης έντασης, συγκλόνισαν την πρωτεύουσα. Ενας αστυνομικός σκοτώθηκε και εννέα άτομα τραυματίστηκαν σε άλλη γειτονιά του Καΐρου, πιθανότατα από χειροβομβίδα που πέταξε κάποιος από διερχόμενο αυτοκίνητο, ενώ στην Γκίζα -προάστιο της πρωτεύουσας- εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός, αυτή τη φορά χωρίς θύματα, πάλι κοντά σε αστυνομικό τμήμα, και νωρίς το απόγευμα άλλη μια έκρηξη, έξω από κινηματογράφο του Καΐρου, προκάλεσε ακόμη έναν θάνατο. Οι χθεσινές επιθέσεις έγιναν μία ημέρα μετά τη δολοφονία πέντε αστυνομικών σε φυλάκιο 100 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, από μασκοφόρους ενόπλους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες.

 

Δεν υπάρχει ακόμη ανάληψη ευθύνης, ωστόσο αναλυτές θυμίζουν ότι η οργάνωση που «εμπνέεται» από την Αλ Κάιντα, με την ονομασία «Ανσάρ Μπεΐτ αλ Μακντίς» -δηλαδή Οπαδοί του Οίκου της Ιερουσαλήμ- η οποία έχει διεκδικήσει τις περισσότερες πρόσφατες επιθέσεις, μεταξύ αυτών και την απόπειρα δολοφονίας κατά του υπουργού Εσωτερικών, έχει επεκτείνει τις τελευταίες εβδομάδες τις επιχειρήσεις της και έξω από το «οχυρό» της στη χερσόνησο του Σινά, στοχεύοντας κυρίως κατά των δυνάμεων ασφαλείας. Η οργάνωση είχε ήδη προειδοποιήσει με ηχητικό μήνυμα.

 

Σε κάθε περίπτωση, οι χθεσινές επιθέσεις είναι μια προφανής κλιμάκωση της δράσης των εξτρεμιστών, μετά την αποπομπή του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι από την εξουσία τον περασμένο Ιούλιο και πιστεύεται ότι θα είναι μια καλή δικαιολογία για την κυβέρνηση στο Κάιρο να συνεχίσει τις επιχειρήσεις καταστολής κατά πάντων -ακτιβιστών και ισλαμιστών- με το επιχείρημα ότι μάχεται κατά της τρομοκρατίας.

 

Αγανακτισμένο πλήθος

 

Δεν είναι τυχαίο ότι το ελεγχόμενο πλήθος που συγκεντρώθηκε στο σημείο της πρώτης αιματηρής επίθεσης ζητούσε με συνθήματα την «εκτέλεση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας» του Μόρσι, ορισμένοι επιτέθηκαν σε αυτοκίνητο που πίστευαν ότι μετέφερε οπαδούς της οργάνωσης και οι αστυνομικοί συμβούλευαν περαστικούς οδηγούς που… έμοιαζαν με ισλαμιστές -για παράδειγμα όσους είχαν γένια- να αλλάξουν δρόμο για να μην τους λιντσάρουν οι αγανακτισμένοι πολίτες.

 

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, που έχει ήδη καταδικάσει τις επιθέσεις, κάλεσε τους οπαδούς της σε διαδηλώσεις, την ώρα που επεισόδια ξεσπούσαν έξω από το Κάιρο, στον δρόμο που οδηγεί προς τις πυραμίδες της Γκίζας, μεταξύ οπαδών της οργάνωσης και αστυνομικών.

 

Νωρίτερα, συγκρούσεις είχαν ξεσπάσει στην πόλη Νταμιέτα, βορειοανατολικά της χώρας στο Δέλτα του Νείλου, με έναν μαθητή νεκρό και 11 τραυματίες, αλλά και πιο δυτικά στην Αλεξάνδρεια στη διάρκεια κηδείας φοιτητή που είχε σκοτωθεί σε συγκρούσεις την περασμένη Πέμπτη.

 

Scroll to top