Syria-vomva-traumaties

02/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενός λεπτού σιγή, τριών ετών σφαγή…

Απουσία ουσιαστικών αποτελεσμάτων, διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι προτεραιότητα είναι να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τη Συρία, με την ελπίδα ότι οι σκληροπυρηνικές θέσεις θα αλλάξουν εν καιρώ.
      Pin It

ΣΥΡΙΑ – Απουσία ουσιαστικών αποτελεσμάτων, διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι προτεραιότητα είναι να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, με την ελπίδα ότι οι σκληροπυρηνικές θέσεις θα αλλάξουν εν καιρώ

 

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

Χωρίς τυμπανοκρουσίες και με πολλά «ίσως», «θα» και «αλλά» έκλεισαν επισήμως χθες οι εργασίες του πρώτου γύρου της Διάσκεψης της Γενεύης ΙΙ για το Συριακό, με τις δύο -αντίπαλες μεν, πλην όμως ομοτράπεζες πια- πλευρές να έχουν στυλώσει πεισματικά τα πόδια. Με μια μόνο μικρή «παρένθεση» εθνικής ομοψυχίας -όταν στην τελευταία συνεδρία οι δύο συριακές αντιπροσωπείες κράτησαν από κοινού ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 130.000 νεκρών του εμφυλίου- κυβέρνηση κι αντιπολίτευση παρέμειναν πιστές στη γνωστή τακτική των αλληλοκατηγοριών. Και ο όποιος συμβολισμός «ξέφτισε» μπρος στην αδυναμία τους να συμφωνήσουν ακόμη και στην -κατά τα λοιπά κατεπείγουσα- αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Χομς!

 

Νέο ραντεβού τον Φεβρουάριο

 

Ετσι, έπειτα από μία εβδομάδα διαπραγματεύσεων επί του ουδέτερου ελβετικού εδάφους, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές -και οι αντιμαχόμενοι, αλλά και οι διεθνείς διαμεσολαβητές- δείχνουν να έχουν εγκλωβιστεί πια στο ερώτημα πώς ακριβώς θα συνεχίσουν. Επί του παρόντος, το επόμενο ραντεβού έχει οριστεί στις 10 Φεβρουαρίου, με την αντιπολίτευση να δηλώνει ήδη «παρούσα» και την αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης να συνεχίζει μέχρι και χθες τα πολιτικά «τσαλίμια», ενημερώνοντας τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Λακντάρ Μπραχίμι πως αναμένει την τελική εντολή της Δαμασκού…

 

«Απουσία ουσιαστικών αποτελεσμάτων, διπλωματικές πηγές τώρα υπογραμμίζουν ότι προτεραιότητα είναι απλώς να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, με την ελπίδα ότι οι σκληροπυρηνικές θέσεις θα αλλάξουν εν καιρώ», μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, σε χθεσινή ανταπόκρισή του από τη Γενεύη. Σε κάθε περίπτωση, κατά τους «New York Times», «υπάρχουν ενδείξεις ότι, αν και με μικρά βήματα, η συνδιάσκεψη ίσως να πέτυχε έναν από τους αρχικούς της στόχους: να δώσει πολιτική κάλυψη σε όσους επιδιώκουν την εξεύρεση μιας λύσης, αλλά φοβούνται τυχόν κλιμάκωση των αντιδράσεων των σκληροπυρηνικών, και από τις δύο πλευρές».

 

Προς… γνώση και συμμόρφωση, λοιπόν -κατά τη γνωστή λογική ότι «ο φόβος φυλάει τα έρημα»- το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άρχισε να ξαναβγάζει μικρές πολεμικές κραυγές, υπενθυμίζοντας σε όλους πως «η απειλή της προσφυγής στη στρατιωτική βία δεν έχει ακόμη αποκλειστεί». «Οι ΗΠΑ ανησυχούν επειδή η συριακή κυβέρνηση καθυστερεί να απομακρύνει τα χημικά της όπλα», διευκρίνισε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, τονίζοντας ότι μέχρι τώρα έχει απομακρυνθεί λιγότερο από το 5% του συριακού χημικού οπλοστασίου.

 

Καθυστερήσεις

 

«Δεν γνωρίζω γιατί καθυστερεί η παράδοση αυτού του υλικού. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι καθυστερούν», υπογράμμισε ο Τσακ Χέιγκελ, καθώς η Ουάσινγκτον άφηνε στο «αέρα» αιχμές για παρελκυστική τακτική από το καθεστώς Ασαντ. «Θεωρούμε ότι οι Σύροι είναι κοντά στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους με σοβαρότητα και καλή πίστη», έσπευσε να διαβεβαιώσει -για λογαριασμό της Μόσχας- ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, επικεφαλής της διεύθυνσης ασφάλειας και αφοπλισμού του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

 

Σύμφωνα μάλιστα με το πρακτορείο Interfax, ο Ρώσος διπλωμάτης δήλωσε βέβαιος ότι η προθεσμία της 30ής Ιουνίου για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας παραμένει «εντελώς ρεαλιστική, παρά τις καθυστερήσεις». Αυτές, δε, τις απέδωσε σε προβλήματα ασφαλείας στο συριακό οδικό δίκτυο προς το λιμάνι της Λατάκιας, αλλά και στην «ανεπαρκή» -όπως τη χαρακτήρισε- τεχνική υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα…

 

Scroll to top