03/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παραμένει σε κρίση η Ταϊλάνδη

      Pin It

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

Μπορεί η εκλογική διαδικασία χθες στην Ταϊλάνδη να εξελίχθηκε σε γενικές γραμμές χωρίς σοβαρά επεισόδια, ωστόσο η αναμέτρηση θεωρείται απίθανο, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, να οδηγήσει τη χώρα σε έξοδο από την πολιτική κρίση, η οποία τη μαστίζει την τελευταία οκταετία, παρά το γεγονός ότι το κόμμα Pheu Thai της Γινγκλούκ Σιναουάτρα αναμένεται να αναδειχθεί άνετα νικητής της αναμέτρησης. Κι αυτό επειδή η κυβέρνηση που θα προκύψει έχει μπροστά της πολλούς, δύσκολους μήνες παράλυσης, διαδηλώσεων και σύνθετων νομικών διαδικασιών.

 

Οι χθεσινές εκλογές διεξήχθησαν κανονικά στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες της χώρας, αν και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό, μποϊκοτάρισε τη διαδικασία.

 

Ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής δήλωσε ότι προβλήματα σημειώθηκαν συνολικά σε 69 περιφέρειες, σε σύνολο 375, κυρίως στη νότια Ταϊλάνδη, εξαιτίας της έλλειψης ψηφοδελτίων ή αξιωματούχων, αλλά και λόγω των διαμαρτυριών διαδηλωτών.

 

Ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Γινκγλούκ Σιναουάτρα ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τον διορισμό μιας μη εκλεγμένης μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

 

Τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίστηκαν στις 37 από τις 56 περιφέρειες της νότιας Ταϊλάνδης, όπου είναι μεγαλύτερη η υποστήριξη στο αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης που μποϊκοτάρει τις εκλογές. Το βράδυ του Σαββάτου πάντως ακυρώθηκε η εκλογική διαδικασία στην περιοχή Λακ Σι της Μπανγκόκ έπειτα από συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων ομάδων, που κατέληξαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών από τους οποίους τραυματίστηκαν επτά άτομα.

 

Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε μεν στις 10 π.μ. ώρα Ελλάδας ωστόσο μόνον μερικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σήμερα Δευτέρα, καθώς έχουν προγραμματιστεί επαναληπτικές εκλογές για τις 23 Φεβρουαρίου. Κι αυτό επειδή περίπου 440.000 ψηφοφόροι σε σύνολο 2 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων δεν κατάφεραν να ψηφίσουν, ενώ πολλοί αναλυτές εκτίμησαν ότι οι εκλογές αυτές κρίνουν την υποστήριξη των πολιτών στην ίδια τη διαδικασία.

 

Scroll to top