06/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πόλεμος για τους παιδόφιλους ιερείς

Η έκθεση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού κατηγορεί το Βατικανό ότι συστηματικά εθελοτυφλεί μπροστά στη σωρεία κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από ιερωμένους σε βάθος δεκαετιών.
      Pin It

Η έκθεση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού κατηγορεί το Βατικανό ότι συστηματικά εθελοτυφλεί μπροστά στη σωρεία κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από ιερωμένους σε βάθος δεκαετιών

 

Η Αγία Εδρα κατηγόρησε την επιτροπή του ΟΗΕ ότι επεμβαίνει σε θέματα θρησκευτικής ελευθερίας κι επιχειρεί να υπαγορεύσει αλλαγές σε «μη διαπραγματεύσιμα» ηθικά διδάγματα

 

Της Βίκυς Καπετανοπούλου

 

Πρωτοφανές και ηχηρό το ράπισμα των Ηνωμένων Εθνών στο Βατικανό για το όργιο των σκανδάλων παιδεραστίας με θύτες κληρικούς, που κλονίζει συθέμελα το ρωμαιοκαθολικό εκκλησιαστικό οικοδόμημα. Χωρίς περιστροφές, η έκθεση–καταπέλτης της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού (UNCRC) κατηγορεί την Αγία Εδρα ότι συστηματικά εθελοτυφλεί μπροστά στη σωρεία κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από ιερωμένους σε βάθος δεκαετιών και ότι θέτει υψηλότερα τη φήμη της έναντι της προστασίας των θυμάτων.

 

Απαιτεί, μάλιστα, την άμεση απομάκρυνση όλων των κληρικών που ευθύνονται ή είναι ύποπτοι για παιδοφιλία, και την παράδοσή τους στις απανταχού κοσμικές διωκτικές αρχές, ώστε να λογοδοτήσουν σε πολιτικά δικαστήρια.

 

Η έκθεση καταγγέλλει την επιβολή όχι μόνον ενός «κώδικα σιωπής», αλλά και την «πρακτική της κινητικότητας των δραστών», τις αλλεπάλληλες δηλαδή μεταθέσεις τους από ενορία σε ενορία ή στο εξωτερικό «σε μια προσπάθεια συγκάλυψης αυτών των εγκλημάτων». Η τακτική αυτή θέτει «παιδιά από πολλές χώρες σε υψηλό κίνδυνο σεξουαλικής κακοποίησης, καθώς υπάρχουν αναφορές ότι δεκάδες παιδόφιλοι θύτες βρίσκονται ακόμα σε επαφή μαζί τους».

 

Η UNCRC ζητάει επιτακτικά από το Βατικανό να της παραδώσει αρχεία με αποδεικτικά στοιχεία για δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις παιδεραστίας και καλεί την ειδική επιτροπή, που θέσπισε τον Δεκέμβριο ο Πάπας Φραγκίσκος, να ερευνήσει όλες τις καταγγελίες για εμπλοκή κληρικών σε σεξουαλικά σκάνδαλα με ανηλίκους «καθώς και τον τρόπο διαχείρισής τους από καθολικούς ιεράρχες».

 

Ζητούν μέτρα

 

Εκφράζει δε «βαθιά ανησυχία ότι η Αγία Εδρα δεν έχει αναγνωρίσει την έκταση των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν, δεν έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης και για την προστασία των παιδιών και έχει υιοθετήσει πολιτικές και πρακτικές που έχουν οδηγήσει στη συνέχιση της κακοποίησης και της ατιμωρησίας των δραστών».

 

Στην ομοβροντία των κατηγοριών, το Βατικανό έσπευσε να αμυνθεί με ιδιαίτερη οξύτητα. «Αυτή η επιτροπή δεν έχει προσφέρει καλή υπηρεσία στα Ηνωμένα Εθνη» σχολίασε δηκτικά ο αρχιεπίσκοπος Σιλβάνο Τομάζι, υποστηρίζοντας ότι η έκθεση παραποιεί τα γεγονότα, είναι άδικη και προκατειλημμένη.

 

Σε ό,τι αφορά την κριτική που ασκείται στην Αγία Εδρα για τη στάση της απέναντι στα μείζονα ζητήματα της ομοφυλοφιλίας, της αντισύλληψης και των αμβλώσεων, ο ιεράρχης πέρασε στην αντεπίθεση και κατηγόρησε την επιτροπή του ΟΗΕ ότι επεμβαίνει σε θέματα θρησκευτικής ελευθερίας κι επιχειρεί να υπαγορεύσει αλλαγές σε «μη διαπραγματεύσιμα» ηθικά διδάγματα. Εφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί πως οργανώσεις υπέρ των γάμων των ομοφύλων επηρέασαν πιθανώς την επιτροπή για να περάσουν ουσιαστικά τη δική τους «ιδεολογική γραμμή» στο περιεχόμενο της έκθεσης!

 

«Για την ασφάλεια των παιδιών, ελπίζουμε ότι κάθε αρχηγός κράτους στον πλανήτη θα τη διαβάσει και θα πράξει αναλόγως» δήλωσε η Μπάρμπαρα Μπλέιν, πρόεδρος του Δικτύου Θυμάτων Κακοποίησης από Ιερείς (SNAP), ζητώντας να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη.

 

Κολαστήρια

 

Η έκθεση του ΟΗΕ κάνει ειδική αναφορά στο συνταρακτικό σκάνδαλο των επονομαζόμενων «Πλυντηρίων της Μαγδαληνής», των διαβόητων ασύλων που λειτουργούσαν στην Ιρλανδία υπό τη διεύθυνση ταγμάτων μοναχών της Καθολικής Εκκλησίας από τη δεκαετία του 1920 ώς το 1996.

 

Αμέτρητα κορίτσια, ορφανά ή αρπαγμένα από τις οικογένειές τους, σημαδεύτηκαν για πάντα όχι μόνον εξαιτίας της άμισθης εργασίας, που προσέφεραν επί χρόνια, αλλά κυρίως λόγω της ανελέητης σωματικής, σεξουαλικής και ψυχολογικής κακοποίησης που υπέστησαν όντας έγκλειστα σ’ αυτά τα κολαστήρια.

 

Η έκθεση ζητά να διενεργηθεί εσωτερική έρευνα για την υπόθεση, ώστε να διωχθούν δικαστικά οι ένοχοι και να αποζημιωθούν πλήρως τα θύματα και οι οικογένειές τους. Οι προτάσεις της UNCRC δεν είναι δεσμευτικές, ούτε υφίσταται μηχανισμός για την εφαρμογή τους.

 

Scroll to top