07/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προεδρική φιέστα

Στο πλευρό του Βλ. Πούτιν θα κάθονται οι πρόεδροι Κίνας και Ουκρανίας, οι πρωθυπουργοί Τουρκίας, Ιταλίας και Ιαπωνίας, ο πρίγκιπας Αλβέρτος και πολλοί άλλοι ηγέτες, πλην ΗΠΑ και των «μεγάλων» της Ε.Ε.
      Pin It

Στο πλευρό του Βλ. Πούτιν θα κάθονται οι πρόεδροι Κίνας και Ουκρανίας, οι πρωθυπουργοί Τουρκίας, Ιταλίας και Ιαπωνίας, ο πρίγκιπας Αλβέρτος και πολλοί άλλοι ηγέτες, πλην ΗΠΑ και των «μεγάλων» της Ε.Ε.

 

Η Ελλάδα εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρ. Παπούλια, που βρίσκεται από χθες στο Σότσι

 

ΣΟΤΣΙ Αποστολή: Θανάσης Αυγερινός

 

Βαθιά και απότομα διχασμένο ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον του, όπως και ολόκληρη η Ρωσία άλλωστε, το ολυμπιακό Σότσι, ένα ιστορικό και αναπτυσσόμενο, αλλά πάντα επαρχιακό θέρετρο στον Εύξεινο Πόντο, άρχισε από χθες να υποδέχεται 60, κατά τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, 40 κατά το κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, αρχηγούς κρατών και διεθνών οργανισμών.

 

Εκνευρισμένος από τη συσσωρευμένη διεθνή κριτική ο Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε «αντιρωσική κουταμάρα» την καταμέτρηση των ηγετών που δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Βλ. Πούτιν κι ευχήθηκε «εξ επαγγέλματος» παγκόσμια ειρήνη και λιγότερες συγκρούσεις λίγο πριν τρέξει κι αυτός λίγα από τα τελευταία μέτρα της Ολυμπιακής Φλόγας πριν αυτή εισέλθει πανηγυρικά στο κεντρικό στάδιο κατά τη σημερινή τελετή έναρξης.

 

Στο πλευρό του Βλ. Πούτιν θα κάθονται οι πρόεδροι Κίνας και Ουκρανίας, οι πρωθυπουργοί Τουρκίας, Ιταλίας και Ιαπωνίας, ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό και πολλοί άλλοι ηγέτες, πλην των ΗΠΑ και των «μεγάλων» της Ε.Ε. -Αγγλίας, Γαλλίας και Γερμανίας, που προτίμησαν να «σνομπάρουν» για πολιτικούς λόγους την τελετή, χωρίς και να διατυμπανίζουν πάντως αυτήν την επιλογή. Θέλοντας να δείξει τις προτιμήσεις του ο Βλ. Πούτιν συναντήθηκε ήδη κατ' ιδίαν με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ και θα δεχτεί τους Ερντογάν και Αμπε, όμως μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές εάν τελικά θα υπάρξει χωριστή συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Β. Γιανουκόβιτς. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρ. Παπούλια, που βρίσκεται από χθες στο Σότσι.

 

Πριν μεταβεί στο Σότσι ο Β. Γιανουκόβιτς συναντήθηκε με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ στο Κίεβο, για να υποσχεθεί επιτάχυνση της αναθεώρησης του Συντάγματος και διάλογο με την αντιπολίτευση. Αλλωστε, ο Κάρ. Παπούλιας με συνέντευξή του στο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, Ουκρανία και Ελλάδα είναι οι μόνες δύο χώρες που θέτουν επιμόνως το θέμα του φυσικού αερίου στη Μόσχα, που θέλει να αναδείξει το νέο «δυναμικό και ανερχόμενο» πρόσωπο της Ρωσίας κι όχι να βυθιστεί αυτές τις ημέρες σε συζητήσεις για τα παλιά -χρέη, αγωγούς και τις πάνω από ορατές ευρωρωσικές τριβές.

 

Το Ουκρανικό φαίνεται πως θα παραμείνει στην «πίσω πλευρά» του μυαλού πολλών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών, καθώς είναι ολοφάνερο ότι η εξέλιξή του θυμίζει έναν εν εξελίξει επικοινωνιακό πόλεμο με καθημερινά πυρά, που πιθανώς να έχουν «παράλληλο στόχο» και το μεγάλο όνειρο του Βλ. Πούτιν, όπως υποστηρίζουν αρκετοί Ρώσοι σχολιαστές. Στο πλαίσιο αυτό ξεχώρισαν χθες οι δηλώσεις του Ουκρανού ακτιβιστή Ντμίτρι Μπουλάτοφ, ο οποίος κατέφυγε έπειτα από τον ξυλοδαρμό του για νοσηλεία στο Βίλνιους της Λιθουανίας και υποστήριξε από εκεί ότι οι άνδρες που τον χτύπησαν ανήκαν πιθανότατα σε ρωσικές ειδικές δυνάμεις, γιατί «μιλούσαν μόνο ρωσικά και με διακριτή ρωσική προφορά και αναφέρονταν σ' εμάς τους Ουκρανούς σε τρίτο πρόσωπο».

 

[email protected]

 

Scroll to top