ukraine

09/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επικυρίαρχοι για κλάματα

ΟΥΚΡΑΝΙΑ - Νέα τροπή μετά τη διαρροή στο YouTube, συνομιλίας της Νούλαντ με τον Αμερικανό πρέσβη στο Κίεβο, στην οποία αποκαλύπτεται ο διπλωματικός πόλεμος ΗΠΑ - Ε.Ε. - Ρωσίας.
      Pin It

ΟΥΚΡΑΝΙΑ – Νέα τροπή μετά τη διαρροή στο YouTube, συνομιλίας της Νούλαντ με τον Αμερικανό πρέσβη στο Κίεβο, στην οποία αποκαλύπτεται ο διπλωματικός πόλεμος ΗΠΑ – Ε.Ε. – Ρωσίας

 

Της Ελλης Πάνου

 

«Γάμησε την Ευρωπαϊκή Ενωση!» ακούγεται να λέει η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών και απεσταλμένη του Λευκού Οίκου στην Ουκρανία, Βικτόρια Νούλαντ, σε μια άκρως ειλικρινή τηλεφωνική συζήτηση που είχε με τον Αμερικανό πρεσβευτή στο Κίεβο, πυροδοτώντας νέα διπλωματική κρίση προς πάσα κατεύθυνση.

 

Στην κουβεντούλα αυτή, που «διέρρευσε» με ηχητικό ντοκουμέντο στο YouTube, εκτός των άλλων η Ουάσινγκτον φαίνεται να προσπαθεί κατά μόνας να ρυθμίσει και… την επόμενη ημέρα στη χώρα, στηρίζοντας ως διάδοχη κατάσταση τον αντιπολιτευόμενο, πρώην υπουργό Οικονομικών Αρσένι Γιάτσενιουκ και όχι τον πρώην πρωταθλητή πυγμαχίας Βιτάλι Κλιτσκό και ηγέτη του τρίτου σε δύναμη κοινοβουλευτικού κόμματος, που προωθεί με πείσμα το Βερολίνο.

 

Διπλό μέτωπο

 

Ετσι, η μάχη της Ουκρανίας πήρε νέα τροπή, σε διπλό μέτωπο: αφενός μεταξύ Ρωσίας και Δύσης γενικότερα κι αφετέρου μεταξύ ΗΠΑ – Ευρώπης. Η μεν Ουάσινγκτον έσπευσε -στον απόηχο μάλιστα του τεράστιου σκανδάλου των παρακολουθήσεων από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών (NSA)- να καταγγείλει τη Μόσχα ότι κρύβεται πίσω από την υποκλοπή της συνομιλίας και τη διαρροή της, παρ’ ότι δεν αμφισβήτησε την αυθεντικότητα του ηχογραφημένου υλικού. Το δε Βερολίνο, που προφανώς ανέλαβε να μιλήσει για λογαριασμό της Ε.Ε., χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις κουβέντες της Αμερικανίδας υφυπουργού. Οσο για το Κρεμλίνο, προειδοποίησε ότι είναι έτοιμο να αναλάβει δράση για να μπλοκάρει κάθε αμερικανική παρέμβαση στο Κίεβο.

 

Εν μέσω αυτού του θεάτρου του παραλόγου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ετοιμαζόταν να κηρύξει την έναρξη των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων στη Ρωσία μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, αλλά και να συναντηθεί με τον προστατευόμενό του Ουκρανό πρόεδρο Γιανουκόβιτς, για να συνεννοηθούν ενδεχομένως ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, από τον διορισμό του οποίου εξαρτάται η εκταμίευση της ρωσικής βοήθειας. Δυτικοί αναλυτές μάλιστα εκτιμούν ότι ο Πούτιν θα ασκήσει πιέσεις ώστε να αντιμετωπιστεί πιο «δυναμικά» και πιο «δραστικά» το κίνημα της αντιπολίτευσης, που έχει καταλάβει δρόμους και πλατείες τους τελευταίους δύο μήνες.

 

Το επίμαχο τηλεφώνημα έγινε πριν από 12 ημέρες, λίγο πριν ο Γιάτσενιουκ απορρίψει την προσφορά του προέδρου Γιανουκόβιτς να αναλάβει πρωθυπουργός, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης. Κι «εμφανίστηκε» ανωνύμως την Τρίτη, σε αντι-ευρωπαϊκή σελίδα στο Διαδίκτυο, αλλά δεν τράβηξε την προσοχή. Φαίνεται, όμως, ότι το «εντόπισε» ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκοζιν, που το έστειλε στους φίλους του στο twitter.

 

Εκβιασμοί

 

Η Μόσχα -μέσω του απεσταλμένου της για την Ουκρανία, Σεργκέι Γκλάζιεφ- έχει ήδη κατηγορήσει τους Αμερικανούς ότι εκβιάζουν κατ’ ιδίαν τους Ουκρανούς ολιγάρχες που στηρίζουν τον Γιανουκόβιτς, προειδοποιώντας τους ότι κινδυνεύουν να χάσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία που έχουν στη Δύση, εάν δεν φροντίσουν να παραδοθεί η εξουσία στην αντιπολίτευση.

 

Ο Γκλάζιεφ, μάλιστα, έχει υποστηρίξει ευθέως ότι Αμερικανοί πράκτορες χρηματοδοτούν με 20 εκατομμύρια την εβδομάδα την αντιπολίτευση και τους αντάρτες και ότι «εκπαιδεύουν μαχητές» στους χώρους της αμερικανικής πρεσβείας.

 

Scroll to top