10/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πόσο… ελεύθερη είναι η Libération;

Οι εργαζόμενοι απεργούν ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας για μετατροπή των σημερινών γραφείων σε «χώρο πολιτιστικών ανταλλαγών, ανοιχτό σε δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, συγγραφείς, φιλοσόφους, πολιτικούς, σχεδιαστές».
      Pin It

Οι εργαζόμενοι απεργούν ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας για μετατροπή των σημερινών γραφείων σε «χώρο πολιτιστικών ανταλλαγών, ανοιχτό σε δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, συγγραφείς, φιλοσόφους, πολιτικούς, σχεδιαστές»

 

«Είμαστε εφημερίδα! – Είμαστε δημοσιογράφοι. Μήπως το ξέχασαν οι μέτοχοι;» φωνάζουν οι εργαζόμενοι, ζητώντας διασφαλίσεις για το μέλλον τους

 

Του Γιώργου Τσιάρα

 

Νέα εξέγερση των συντακτών της «Libération»! Αιτία, η απόφαση των μεγαλομετόχων της –του Εντουάρντ ντε Ρότσιλντ, της γνωστής οικογενείας, του Μπρινό Λεντού και της ιταλικής εταιρείας «Ersel»– και της διορισμένης από αυτούς διεύθυνσης να τη μετατρέψουν από καθημερινή εφημερίδα της Αριστεράς σε… πολυχώρο, κοινωνικό φόρουμ, μπαρ, και ποιος ξέρει τι άλλο!

 

Οι συντάκτες της ιστορικής εφημερίδας του Σερζ Ζιλί και του Σαρτρ απάντησαν με τα μοναδικά μέσα που τους απομένουν – μια δυναμική απεργία κι ένα κορυφαίο σαββατιάτικο πρωτοσέλιδο με τίτλο: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ, όχι εστιατόριο, όχι κοινωνικό δίκτυο, όχι πολιτιστικός χώρος, όχι τηλεοπτικό πλατό, όχι μπαρ, όχι εκκολαπτήριο για νέες start-up επιχειρήσεις…».

 

Οι εργαζόμενοι, που «κατέβασαν τα μολύβια» την Πέμπτη και θα απεργήσουν και σήμερα, γράφουν πως πρόκειται για «ένα αληθινό πραξικόπημα των μετόχων εναντίον της “Libération”, της ιστορίας της, της ομάδας της, των αξιών της».

 

«Το σχέδιο είναι ξεκάθαρο: Είναι Libération χωρίς τη Libération. Θέλουν να μετακομίσουν την εφημερίδα, αλλά να κρατήσουν το ωραίο λογότυπο. Να πετάξουν έξω τους δημοσιογράφους, αλλά να “εξαργυρώσουν” τη “φίρμα”. Εκτός θέματος το κλείσιμο της εφημερίδας, οι μειώσεις μισθών, αυτό που προέχει τώρα είναι να δημιουργηθεί ένα Libéland, ένα Libémarket, ένα Libéworld. Ενας κόκκινος ρόμβος χωρίς τίποτα από πίσω, δέκα γράμματα που δεν σημαίνουν πια και πολλά πράγματα…», λένε οι εργαζόμενοι.

 

Μετακόμιση

 

Πράγματι, το νέο σχέδιο της εργοδοσίας και των δοτών διευθυντών, την αποπομπή των οποίων έχουν επανειλημμένα ζητήσει στις συνελεύσεις τους οι δημοσιογράφοι, προβλέπει τη μετακόμιση της εφημερίδας σε νέα γραφεία και τη μετατροπή της σημερινής έδρας της στην οδό Μπερανζέ σε «χώρο πολιτιστικών ανταλλαγών, ανοιχτό σε δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, συγγραφείς, φιλοσόφους, πολιτικούς, σχεδιαστές», που θα φιλοξενεί πλέον ένα συνεδριακό κέντρο, ένα τηλεοπτικό και ένα ραδιοφωνικό στούντιο, ένα ιντερνετικό newsroom, αλλά και εστιατόριο, μπαρ κ.ά.

 

Οι μεγαλομέτοχοι, αντίθετα, δεν είπαν λέξη για το μέλλον της εφημερίδας και των 290 εργαζομένων της, που κραυγάζουν: «Είμαστε δημοσιογράφοι. Μήπως το ξέχασαν οι μέτοχοι;»

 

Scroll to top