17/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανακωχή στην Ουκρανία

Αποχώρησαν από το δημαρχείο του Κιέβου οι διαδηλωτές μετά την αποφυλάκιση των 243 ακτιβιστών και την πρόταση για γενική αμνηστία.
      Pin It

Αποχώρησαν από το δημαρχείο του Κιέβου οι διαδηλωτές μετά την αποφυλάκιση των 243 ακτιβιστών και την πρόταση για γενική αμνηστία

 

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν τον Νοέμβριο, όταν ο Γιανουκόβιτς απέρριψε τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ενωση και αποδέχτηκε πακέτο οικονομικής βοήθειας από τον Πούτιν

 

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

Προσωρινή «ανακωχή» μεταξύ διαδηλωτών και ουκρανικής κυβέρνησης επιτεύχθηκε χθες καθώς οι αντιπολιτευόμενοι αποχώρησαν από το δημαρχείο του Κιέβου, το οποίο είχαν καταλάβει από τον Δεκέμβριο. Είχε προηγηθεί η αποφυλάκιση των 243 ακτιβιστών που είχαν συλληφθεί στις πρόσφατες κινητοποιήσεις εναντίον του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και βέβαια η πρόταση για γενική αμνηστία σε όσους εγκαταλείψουν τα οδοφράγματα και τα κυβερνητικά κτίρια.

 

Οπως ανακοίνωσαν σε δημοσιογράφους του BBC βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι διαδηλωτές αποχώρησαν και από άλλα κυβερνητικά κτίρια και οδοφράγματα, αν και όχι από όλα, τα οποία είχαν καταλάβει κυρίως σε πόλεις της δυτικής Ουκρανίας, καθώς και από κεντρικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν στο κοινοβούλιο και σε κυβερνητικά κτίρια. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αρσένι Γιάτσενιουκ, εκ των ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης, επανέλαβε χθες την ανάγκη για άμεσες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις καθώς και τον σχηματισμό κυβέρνησης η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στην οικονομική ανάκαμψη.

 

Οπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, παρά τη φαινομενικά συμφιλιωτική διάθεση που επιδεικνύουν οι αντιμαχόμενες πλευρές οι ηγέτες της αντιπολίτευσης θέλουν να συνεχίσουν την άσκηση πιέσεων στον Γιανουκόβιτς, επιμένοντας ότι πρέπει να εγκαταλείψει τη «δικτατορία την οποία έχει επιβάλει και να σχηματίσει μια κυβέρνηση η οποία θα είναι ανεξάρτητη από αυτόν».

 

Νέος πρωθυπουργός

 

Κρίσιμη ημέρα θεωρείται η αυριανή, οπότε ο φιλορώσος πρόεδρος θα παρουσιάσει τον υποψήφιό του για την πρωθυπουργία της χώρας, μια κίνηση ενδεικτική των προθέσεων αλλά και των όποιων συμβιβασμών φέρεται να κάνει προς την αντιπολίτευση μετά από 12 εβδομάδες αιματηρών συγκρούσεων που κόστισαν τη ζωή έξι διαδηλωτών και τον τραυματισμό εκατοντάδων. Ο νέος υποψήφιος πρωθυπουργός αναμένεται να αντικαταστήσει τον καθαιρεθέντα Νικολάι Αζάροφ, τον οποίο «ξήλωσε» ο Γιανουκόβιτς στις 28 Ιανουαρίου σε μια απέλπιδα όσο και αποτυχημένη προσπάθεια να κατευνάσει το κύμα των διαδηλώσεων.

 

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι εάν ο υποψήφιος για την πρωθυπουργία είναι σκληροπυρηνικός, η κατάσταση κατά πάσα βεβαιότητα θα έχει «εκρηκτικές» εξελίξεις δεδομένου και του γεγονότος ότι η οικονομία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

 

Θυμίζουμε ότι οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν τον Νοέμβριο, όταν ο Γιανουκόβιτς απέρριψε τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ενωση και αποδέχτηκε το πακέτο οικονομικής βοήθειας (υπό τη μορφή πιστώσεων) του προέδρου Πούτιν, ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δυτικοί οικονομικοί αναλυτές ωστόσο επιμένουν ότι ο μόνος τρόπος για να εξέλθει από το οικονομικό αδιέξοδο η Ουκρανία είναι να καταλήξει σε μια συμφωνία με την Ευρώπη, την οποία θα στηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

 

Το δημαρχείο, που καταλήφθηκε την 1η Δεκεμβρίου και μετατράπηκε στο «γενικό επιτελείο της επανάστασης», έχει μεγάλη συμβολική σημασία για τους διαδηλωτές, όπως και η πλατεία Μαϊντάν στο κέντρο της πρωτεύουσας. Η εκκένωσή του ήταν μία από τις προϋποθέσεις τις οποίες έθεσαν οι αρχές για να εφαρμόσουν τον νόμο που αμνηστεύει τους διαδηλωτές, οι οποίοι αποφυλακίστηκαν αλλά παραμένουν ακόμη κατηγορούμενοι για διάφορα αδικήματα. Το δημαρχείο, όπου είχαν στηθεί ένα αυτοσχέδιο νοσοκομείο και μια καντίνα, φιλοξενούσε περίπου 700 ανθρώπους που έμεναν και κοιμούνταν εκεί. Πάντως και χθες λίγες εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία από την πλατεία Ανεξαρτησίας, στην ουκρανική πρωτεύουσα, μέχρι το στάδιο της ποδοσφαιρικής ομάδας Ντιναμό Κιέβου.

 

Scroll to top