25/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξαφνικό… ναυάγιο

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - Ο Ενρίκε Καπρίλες αρνήθηκε να πάει στην προγραμματισμένη «ειρηνευτική» συνάντηση με τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, δηλώντας ότι «η κυβέρνηση πεθαίνει» και ο ίδιος «δεν σκοπεύει να παίξει τον ρόλο της ορχήστρας του “Τιτανικού”».
      Pin It

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ – Ο Ενρίκε Καπρίλες αρνήθηκε να πάει στην προγραμματισμένη «ειρηνευτική» συνάντηση με τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, δηλώντας ότι «η κυβέρνηση πεθαίνει» και ο ίδιος «δεν σκοπεύει να παίξει τον ρόλο της ορχήστρας του “Τιτανικού”»

 

Του Γιώργου Τσιάρα

 

Φλεγόμενα οδοφράγματα έστησαν ξανά χθες οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στην πρωτεύουσα Καράκας, μπλοκάροντας την κυκλοφορία των οχημάτων σε βασικές αρτηρίες, και δείχνοντας έτσι την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τις μαχητικές κινητοποιήσεις. Ομως τη μεγαλύτερη φωτιά την έβαλε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες, ο οποίος λίγες ώρες πριν από την πολυαναμενόμενη «ειρηνευτική» συνάντησή του με τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και τους άλλους κυβερνήτες πολιτειών στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες -συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας- ανακοίνωσε ξαφνικά πως δεν θα παραστεί, αφού «η κυβέρνηση πεθαίνει» και ο ίδιος «δεν σκοπεύει να παίξει τον ρόλο της ορχήστρας του Τιτανικού»!

 

Επισήμως, βέβαια, και παρά το ναυάγιο των συνομιλιών, οι δύο πλευρές εμφανίζονται πρόθυμες να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση περιορισμού της βίας. Ετσι, ο «σκληρός» Μαδούρο έχει δημόσια ζητήσει τη σύγκληση πανεθνικής διάσκεψης «εθνικής σωτηρίας» την Τετάρτη, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων της Δικαιοσύνης και της Εκκλησίας, ενώ πολλοί διαδηλωτές, και ιδιαίτερα οι φοιτητές, εμφανίζονται ενοχλημένοι από τη «μετριοπαθή» στάση του 41χρονου Καπρίλες, ο οποίος κάλεσε τους οπαδούς του να συνεχίζουν να διαδηλώνουν ειρηνικά και να αποφύγουν τις πράξεις βίας, ενώ αποφεύγει σε αυτή τη φάση να εγείρει ζήτημα άμεσης παραίτησης του Μαδούρο, την οποία ζητούν οι πιο «ακραίοι» του κινήματος «La Salida» (Εξοδος).

 

Τι θα βγει από αυτές τις πρωτοβουλίες, βέβαια, κανείς δεν το ξέρει: ο Καπρίλες, άλλωστε, έχει θέσει όρο για κάθε διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση Μαδούρο, την άμεση απελευθέρωση του φυλακισμένου –για υποκίνηση της βίας– ακροδεξιού πολιτικού Λεοπόλδο Λόπες και μιας ομάδας κρατούμενων φοιτητών, που συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις της περασμένης εβδομάδας, και απειλεί να μην πάει καν στις συναντήσεις με τον μεγάλο αντίπαλό του, αν αυτός δεν δρομολογήσει πρώτα τη διάλυση των φιλοκυβερνητικών «ομάδων κρούσης», όπως αποκαλεί η αντιπολίτευση τους καλά οργανωμένους «κολεκτίβος».

 

Διαδηλώσεις

 

Να σημειωθεί εδώ ότι το τελευταίο διήμερο, και σαν «αντίδραση» στις μεγάλες αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις των προηγούμενων ημερών, οργανώνονται σε καθημερινή βάση πολυπληθείς φιλοκυβερνητικές κινητοποιήσεις. Χθες πραγματοποιήθηκε στο Καράκας μεγάλη μοτοπορία χιλιάδων οπαδών του Μαδούρο, ενώ την Κυριακή προκάλεσε αίσθηση η ογκώδης διαδήλωση ηλικιωμένων «Τσαβίστας» υπέρ της ειρήνης και κατά της «νεανικής βίας» – διαδήλωση που αποτέλεσε έμμεση… ηλικιακή «απάντηση» των «νοικοκυραίων» εργαζόμενων και συνταξιούχων στη συνεχιζόμενη εξέγερση χιλιάδων φοιτητών.

 

Ο διάδοχος του Τσάβες πάντως αντιμετωπίζει πλέον αντιδράσεις και μέσα από το κόμμα του, που εμφανίζεται διχασμένο όσον αφορά την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης, αλλά και από την εμμονή του προέδρου να καταγγέλλει τον ξένο παράγοντα για όλα τα δεινά της χώρας. Ο Χοσέ Βιέλμα, στέλεχος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος και κυβερνήτης της πολυτάραχης πολιτείας Τάτσιρα, στα σύνορα με τη Κολομβία, «έσπασε» χθες την κομματική γραμμή και επέκρινε με δηλώσεις του ως «υπερβολική» την απόφαση της κυβέρνησης να αποστείλει στρατεύματα «για τη φύλαξη της τάξης» και ζήτησε την απελευθέρωση του…«πολιτικού κρατούμενου» Λόπες.

 

Παρά την ανάπτυξη επίλεκτων στρατιωτικών δυνάμεων σε σημεία-κλειδιά της συγκεκριμένης πολιτείας, στο Σαν Κριστόμπαλ και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Τάτσιρα επικρατεί χάος, καθώς ομάδες αντικυβερνητικών ακτιβιστών έχουν στήσει μπλόκα σε κεντρικούς δρόμους και ζητούν διόδια από τους διερχόμενους, ενώ παρατηρούνται και σοβαρές ελλείψεις σε βασικά αγαθά. Ο απολογισμός των νεκρών από τις φονικές συγκρούσεις του τελευταίου δεκαπενθημέρου έφτασε πάντως τους 13, μετά τον θάνατο ενός ακόμη πολίτη από αδέσποτη σφαίρα, την ώρα που παρακολουθούσε αντικυβερνητική διαδήλωση από το μπαλκόνι του σπιτιού του.

 

Scroll to top