14/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αφοί Καντάφι στο σκαμνί

Οι γιοι του τέως δικτάτορα κατηγορούνται για δολοφονίες, βασανιστήρια και χλιδάτη ζωή στη Δύση.
      Pin It

Οι γιοι του τέως δικτάτορα κατηγορούνται για δολοφονίες, βασανιστήρια και χλιδάτη ζωή στη Δύση

 

Στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Αλ Χάντμπα, η οποία είναι περιμετρικά αποκλεισμένη από θωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα, φυλάκια με βαριά οπλοπολυβόλα και αγκαθωτό συρματόπλεγμα, αρχίζει σήμερα η δίκη των γιων του Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμι και Σααντί. Οι δύο γιοι του λιντσαρισμένου πρώην δικτάτορα δικάζονται μαζί με τον τέως αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών Αμπντουλάχ αλ Σενούσι, δύο πρώην πρωθυπουργούς και 34 ακόμη κυβερνητικούς αξιωματούχους για τη διοργάνωση και εκτέλεση δολοφονιών, βασανιστηρίων και βομβαρδισμών εναντίον των Λίβυων πολιτών στη διάρκεια του οκτάμηνου αιματηρού εμφυλίου (2011). Τα δύο αδέλφια, τα οποία ζούσαν τη ζωή διεθνών playboys και είχαν επισκεφθεί πολλές φορές στο παρελθόν τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ως φίλοι του πρίγκιπα Αντριου και του Τόνι Μπλερ, κατηγορούνται ότι άδειασαν τα κρατικά ταμεία ζώντας υπερπολυτελέστατη ζωή στις δυτικές πρωτεύουσες και κυρίως το Λονδίνο.

 

Σε αντίθεση με τον διεθνώς αποτυχημένο ποδοσφαιριστή Σααντί, ο Σαΐφ αλ Ισλάμι δεν βρισκόταν στο δικαστήριο, αφού οι αντάρτες που τον κρατούν στην ορεινή πόλη Ζιντάν αρνήθηκαν να τον κατεβάσουν στην πόλη, μη τυχόν δραπετεύσει, και έτσι κατέθεσε μέσω ανοιχτού τηλεοπτικού κυκλώματος.

 

Μέχρι στιγμής λίγα στοιχεία για την υπόθεση έχουν διαρρεύσει, ωστόσο ο ογκώδης φάκελος του κατηγορητηρίου που έστειλε προσφάτως η Τρίπολη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο περιλαμβάνει περισσότερες από 200 μαρτυρίες και 40.000 σελίδες αποδεικτικών στοιχείων. Η δίκη θα ξεκινήσει με προβλήματα, αφού το Διεθνές δικαστήριο δεν είχε δώσει μέχρι χθες άδεια για διεξαγωγή της δίκης στη Λιβύη, ενώ η οργάνωση Human Rights Watch κατηγορεί την Τρίπολη ότι δεν τήρησε τις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες και δημοσιοποίησε βίντεο με ομολογία του Σαΐφ αλ Ισλάμ χωρίς να είναι παρών ο δικηγόρος του. Η έναρξη της δίκης βρίσκει την κυβέρνηση σε καθεστώς διάλυσης μετά και την αιφνίδια παραίτηση χθες του προσωρινού πρωθυπουργού. Ο Αμπντουλάχ αλ Θίνι είχε διοριστεί στο αξίωμα στις αρχές του μήνα για να αντικαταστήσει τον Αλι Ζεϊντάν, που εκδιώχθηκε από τη Βουλή, και το εγκατέλειψε χθες επικαλούμενος φόβους για τη ζωή του, έπειτα από επίθεση που δέχτηκε η οικογένεια του ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν προς το αεροδρόμιο.

 

Δ.Σ.Φ.

 

Scroll to top