22/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Διάλογος» κωφών

ΟΥΚΡΑΝΙΑ - Στον αέρα η τετραμερής συμφωνία για ειρήνευση, μετά την αιματηρή πασχαλινή έφοδο αγνώστων σε μπλόκο ρωσόφιλων αυτονομιστών στην εξεγερμένη πόλη Σλαβιάνσκ.
      Pin It

ΟΥΚΡΑΝΙΑ – Στον αέρα η τετραμερής συμφωνία για ειρήνευση, μετά την αιματηρή πασχαλινή έφοδο αγνώστων σε μπλόκο ρωσόφιλων αυτονομιστών στην εξεγερμένη πόλη Σλαβιάνσκ

 

Ουκρανοί εθνικιστές εικάζεται ότι κρύβονται πίσω από την «ορφανή», ώς τώρα, επίθεση στο Σλαβιάνσκ. Δεν μπορεί να αποκλειστεί και η πιθανότητα προβοκάτσιας

 

Του Γιώργου Τσιάρα

 

Στον αέρα βρίσκεται πλέον η τετραμερής συμφωνία της περασμένης Πέμπτης για ειρήνευση στην Ουκρανία, μετά την αιματηρή πασχαλινή έφοδο σε μπλόκο ρωσόφιλων αυτονομιστών στην εξεγερμένη πόλη Σλαβιάνσκ. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι -τρεις ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες κι ένας επιτιθέμενος, που δεν έχει αναγνωριστεί- σκοτώθηκαν κατά την «ορφανή», ώς τώρα, επίθεση, πίσω από την οποία εικάζεται πως κρύβονται Ουκρανοί εθνικιστές – αν και φυσικά δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα προβοκάτσιας από κάποια τρίτη δύναμη, που επιθυμεί για τους δικούς της λόγους την περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης.

 

Η επίθεση έδωσε την ευκαιρία στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ να αμφισβητήσει εκ νέου την αξιοπιστία της «μεταβατικής» ουκρανικής κυβέρνησης: «Γίνονται βήματα -πάνω απ’ όλα από εκείνους που άρπαξαν την εξουσία στο Κίεβο- που όχι μόνο δεν τηρούν, αλλά παραβιάζουν βάναυσα τη συμφωνία της Γενεύης», είπε. «Οι αρχές δεν κάνουν τίποτα, δεν κουνούν καν το δαχτυλάκι τους για να αντιμετωπίσουν τις αιτίες πίσω από αυτή τη βαθιά εσωτερική κρίση στην Ουκρανία», είπε ο Λαβρόφ, χαρακτηρίζοντας την έφοδο των αγνώστων οπλοφόρων «έγκλημα» αλλά και απόδειξη πως το Κίεβο δεν θέλει να ελέγξει «τους εξτρεμιστές».

 

Πρόσθεσε επίσης ότι οι νέες απειλές της Δύσης για επέκταση των κυρώσεων δεν θα οδηγήσει πουθενά: «Προτού μας απευθύνουν νέα τελεσίγραφα, απαιτώντας να εκπληρώσουμε αιτήματα μέσα σε δύο ή τρεις ημέρες υπό την απειλή κυρώσεων, θα καλούσαμε επειγόντως τους Αμερικανούς εταίρους μας να αποδεχθούν πλήρως την ευθύνη για εκείνους που έφεραν στην εξουσία», είπε ο Λαβρόφ. Και συμπλήρωσε ότι οι προσπάθειες για διεθνή απομόνωση της Μόσχας θα αποτύχουν, γιατί η Ρωσία είναι «μια μεγάλη, ανεξάρτητη δύναμη που ξέρει τι θέλει».

 

Ο Λευκός Οίκος, από τη μεριά του, κάνει ό,τι μπορεί για να δυναμιτίσει τη συμφωνία της Γενεύης με τις συνεχείς απειλές του για νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία, αν δεν τηρήσει τη συμφωνία. Χθες, μάλιστα, η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε για πρώτη φορά πως οι ΗΠΑ εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος του ίδιου του προέδρου Πούτιν, αν δεν αποσυρθούν οι ρωσόφιλοι «εξτρεμιστές» – μια απειλή που το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «παράλογη φάρσα»… Να σημειωθεί πως το ενδεχόμενο «παγώματος» των προσωπικών περιουσιακών στοιχείων του Πούτιν στο εξωτερικό πρωτοαναφέρθηκε σε εκτενές δημοσίευμα της βρετανικής «Times», όπου αναπαράγεται η γνωστή φημολογία περί καταθέσεων του τσάρου στην Ελβετία, ύψους… 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων! Οι Times, επικαλούμενοι «ανώνυμη αμερικανική κυβερνητική πηγή», αναφέρουν πως το εξωφρενικά υψηλό αυτό ποσό συγκεντρώθηκε «χάρη στις μετοχές που κατέχει ο Πούτιν στην Gazprom και σε άλλες εταιρείες υδρογονανθράκων».

 

Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έφτανε αυτοπροσώπως στο Κίεβο προκειμένου να προσφέρει τη στήριξή του στο ετοιμόρροπο καθεστώς, εν όψει των προεδρικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Μαΐου. Επισήμως, ο Μπάιντεν επισκέπτεται την Ουκρανία για να ανακοινώσει ένα νέο πακέτο «τεχνικής υποστήριξης»: η βοήθεια αυτή θα συνίσταται κατά κύριο λόγο στην παροχή τεχνογνωσίας για την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, καθώς και στην παραγωγή σε ουκρανικά πεδία φυσικού αερίου και στην απόσπαση «μη συμβατικών» πηγών αερίου. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα πακέτο σχεδιασμένο για να επιτρέψει την ευκολότερη απεξάρτηση της Ουκρανίας από το ρωσικό αέριο, που αποτελεί έναν από τους βασικούς μοχλούς ρωσικής οικονομικής πίεσης προς το Κίεβο. Ο Μπάιντεν θα συζητήσει επίσης την επέκταση του προγράμματος χορήγησης «μη φονικού στρατιωτικού εξοπλισμού» που θα παράσχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία.

 

Μάχη προπαγάνδας

 

Στο Κίεβο, οι φιλοδυτικοί Ουκρανοί κυβερνώντες δεν δείχνουν καμιά διάθεση να ρίξουν νερό στο κρασί τους. Τόσο η ουκρανική αστυνομία όσο και η κρατική ασφάλεια (SBU) κατηγορούν τη Ρωσία ότι «έστησε» το επεισόδιο με την ανταλλαγή πυροβολισμών στο Σλαβιάνσκ, κάνοντας λόγο για «κυνική πρόκληση από ενόπλους τρομοκράτες και σαμποτέρ». «Καμιά άλλη ομάδα δεν ήταν παρούσα, παρά εκείνη των σαμποτέρ που τρομοκρατούν και των εγκληματικών μορφών τους οποίους στηρίζουν και στους οποίους παρέχουν όπλα οι αξιωματούχοι της ρωσικής GRU», της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, προσέθεσε σε ανακοίνωση της η SBU.

 

Χθες ξεχώρισε ξανά για το φιλοπόλεμο ύφος του ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ, που κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «υποσκάπτει τη διεθνή σταθερότητα». «Είναι προφανές σήμερα ότι η Ρωσία συνιστά μια απειλή για την υφήλιο, για την Ευρωπαϊκή Ενωση και για την Ουκρανία» προσέθεσε ο εκλεκτός της Ουάσινγκτον. «Πρέπει να μας προσφερθεί πλήρης υποστήριξη για να σταματήσουμε τη Ρωσία και γι’ αυτό ακριβώς έχουμε ανάγκη μια πραγματική στήριξη από τους εταίρους μας της Δύσης» σημείωσε ο ίδιος, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση: «Εχουμε ανάγκη μια οικονομική στήριξη, έχουμε ανάγκη να εκσυγχρονίσουμε τον ουκρανικό στρατό και να ανανεώσουμε όλες τις δομές άμυνας της Ουκρανίας». Ο ψυχρός πόλεμος αναβιώνει…

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η ανακοίνωση του «Δεξιού Τομέα» της νεοναζιστικής οργάνωσης της Ουκρανίας, που σύμφωνα με τις καταγγελίες των ρωσόφωνων της Σλαβιάνσκ βρίσκεται πίσω από την πασχαλινή επίθεση στο οδόφραγμα. «Είναι μια βλάσφημη πρόκληση από τη Ρωσία: βλάσφημη επειδή έγινε μια ιερή νύχτα για τους Χριστιανούς, την νύχτα του Πάσχα. Αυτό πραγματοποιήθηκε ολοφάνερα από τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις», δήλωσε στο Reuters ο… θρήσκος εκπρόσωπος του «Δεξιού Τομέα», Αρτέμ Σκορόπαντσκι.

 

Ταυτόχρονα έγινε γνωστό πως ο -μισητός στους ρωσόφωνους- υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβακόφ θα μεταβεί σήμερα στο ανατολικό τμήμα της χώρας για να επιθεωρήσει τις «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» της Εθνοφρουράς και των ειδικών δυνάμεων του υπουργείου του. Μαθαίνοντας για την επίσκεψη Αβακόφ, ο ηγέτης των εξεγερμένων της Σλαβιάνσκ και αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της πόλης Βιάτσεσλαβ Πονομάρεφ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «αν εκείνος έρθει στο Σλαβιάνσκ, δεν θα σφίξω το χέρι του, αλλά θα τον πυροβολήσω εγώ ο ίδιος»!

 

Scroll to top