Pin It

Της Βίκυς Καπετανοπούλου

 

Φουντώνει η ψηφοθηρική ρητορική κατά της μετανάστευσης από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα της Δεξιάς στην Ιταλία, που επιχειρούν με ξενοφοβικές και λαϊκίστικες κορόνες να πατήσουν πάνω στο ευαίσθητο σημείο των πολιτών, την οικονομική κρίση και τα εξοντωτικά μέτρα λιτότητας, για να εξαργυρώσουν εκλογικά οφέλη στις ευρω-κάλπες της 25ης Μαΐου.

 

Η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά βρίσκουν γόνιμο έδαφος για προπαγάνδα, με το τρομολαγνικό σιγοντάρισμα «οικείων» ΜΜΕ, την ώρα που η κυβέρνηση Ρέντσι χτυπά καμπανάκι στις Βρυξέλλες ότι έρχεται ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι στη Μεσόγειο και ζητά επιπλέον κονδύλια για να αντιμετωπίσει τις μαζικές καθημερινές αφίξεις μεταναστών στα νότια παράλια της χώρας -που αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος κάθε προηγούμενο.

 

Στο προεκλογικό στόχαστρο των δυο ξενοφοβικών κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα η ναυτική και αεροπορική επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης μεταναστών «Mare Nostrum» («Η Δική μας Θάλασσα» στα λατινικά), που εγκαινίασε η κυβέρνηση Λέτα τον περασμένο Οκτώβρη με την υποστήριξη της Frontex, μετά τον τραγικό πνιγμό εκατοντάδων προσφύγων στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα. «Αυτή η πανάκριβη και μανιώδης επιχείρηση πρέπει πάραυτα να σταματήσει» διακήρυξε ο αντιπρόεδρος της Γερουσίας και υψηλόβαθμο στέλεχος της Forza Italia Μαουρίτσιο Γκάσπαρι, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση «Mare Nostrum» έχει καταντήσει μια υπηρεσία «ταξί… με τους δουλέμπορους να ειδοποιούν το ιταλικό ναυτικό, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρει ατέλειωτους αριθμούς λαθρομεταναστών» σε ιταλικό έδαφος. «Υπερβαίνει την ανθρωπιστική της αποστολή και μετεξελίσσεται σε μια δωρεάν, εξασφαλισμένη κούρσα για κάθε μετανάστη χωρίς χαρτιά» υπερθεμάτισε ο γερουσιαστής του κόμματος του Μπερλουσκόνι, Πάολο Ρομάνι.

 

Τρομολαγνικά σενάρια

 

Τον χορό των προκλητικών δηλώσεων είχε ανοίξει ο γραμματέας της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, που ετοιμάζει προεκλογική κάθοδο στον Νότο και δη στη Σικελία, στην οποία μεταφέρονται τακτικά εκατοντάδες μετανάστες για να «φιλοξενηθούν» προσωρινά στα ασφυκτικά γεμάτα κέντρα υποδοχής του νησιού. «Οι Ιταλοί πολίτες έχουν καταλήξει να χρηματοδοτούν τους δουλέμπορους και την εισβολή στις ακτές μας» ξιφούλκησε ο εθνικιστής Σαλβίνι, που σκοπεύει να καταθέσει πρόταση στη Βουλή και τη Γερουσία για τον άμεσο τερματισμό της «Mare Nostrum», καταγγέλλοντας ότι η επιχείρηση κοστίζει στους Ιταλούς φορολογούμενους 300.000 ευρώ τη μέρα. Υιοθετώντας πλήρως την ακροδεξιά και ξενοφοβική ατζέντα, η εφημερίδα του ομίλου Μπερλουσκόνι «Il Giornale» κυκλοφόρησε χθες υπό το τρομολαγνικό πρωτοσέλιδο «Μεταναστευτική Κατάσταση Εκτακτης Ανάγκης» αναπαράγοντας τις αιτιάσεις της Λέγκας και ξεσπαθώνοντας παράλληλα κατά της Ε.Ε. και της «άχρηστης» Frontex. Σχολιαστές φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ κατακεραύνωσαν με τη σειρά τους τα δύο κόμματα, που καπηλεύονται το ανθρωπιστικό δράμα των μεταναστών στη Μεσόγειο για προεκλογικά κέρδη.

 

«Θα ήθελα να θυμίσω στη Λέγκα ότι 19.000 ανθρώπινες ζωές έχουν σωθεί και δεν θα ανταλλάξουμε ποτέ 19.000 θανάτους για χάρη μιας ποσοστιαίας μονάδας στις εκλογές. Αυτό ακριβώς κάνετε εσείς» δήλωσε εν μέσω αποδοκιμασιών βουλευτών της Λέγκας στη Βουλή ο Αντζελίνο Αλφάνο, το μετανοημένο πρώην «πουλέν» του Μπερλουσκόνι και νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ρέντσι μετά τη διάσπαση της Δεξιάς.

 

Βάσει στοιχείων του ιταλικού ναυτικού, με αφετηρία τη Λιβύη 1.149 μετανάστες έχουν διασωθεί μόνο μέσα στο τελευταίο 48ωρο, ενώ από τις αρχές του χρόνου στις ιταλικές ακτές έχουν φτάσει σχεδόν 22.000 πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία και το Κέρας της Αφρικής, αριθμός δεκαπλάσιος σε σχέση με πέρσι…

 

Scroll to top