30/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μνημόνιο α λα γαλλικά

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε το πρόγραμμα περικοπών 50 δισ. ευρώ, παρά την αποχή 41 βουλευτών από τη σοσιαλιστική ομάδα.
      Pin It

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε το πρόγραμμα περικοπών 50 δισ. ευρώ, παρά την αποχή 41 βουλευτών από τη σοσιαλιστική ομάδα

 

Παρίσι Tης Ηρας Φελουκατζή

 

Την πλειοψηφία απέσπασε το πρόγραμμα περικοπών που παρουσίασε χθες στο Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, μέσα σε κλίμα ανταρσίας που δημιούργησαν πολυάριθμοι βουλευτές από την αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η χθεσινή ψηφοφορία είχε «συμβουλευτικό χαρακτήρα», αλλά ήταν άκρως συμβολική, γιατί έδωσε σημαντικές ενδείξεις σχετικά με την κατάσταση της πλειοψηφίας τη στιγμή που εκδηλώνεται μια σημαντική ιδεολογική ρωγμή, η οποία απειλεί τη συνοχή της σοσιαλιστικής κοινοβουλευτικής ομάδας.

 

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Βαλς παρουσίασε το «πρόγραμμα σταθερότητας», τονίζοντας την αναγκαιότητα της εφαρμογής του και κάλεσε τους βουλευτές να το ψηφίσουν, λέγοντας«είναι η ώρα της αλήθειας», η ψήφος σας δεν θα είναι «συμβουλευτική αλλά αποφασιστική». Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 265 ψήφοι υπέρ έναντι 232 κατά και 67 αποχές, (απόλυτη πλειοψηφία 249). Από τη σοσιαλιστική ομάδα 41 βουλευτές σημείωσαν αποχή, αριθμός διπλάσιος από ό,τι αναμενόταν. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η σοσιαλιστική πλειοψηφία κατακερματίζεται και η κυβέρνηση αποδυναμώνεται.

 

Το «πρόγραμμα σταθερότητας» που η Γαλλία θα υποβάλει προσεχώς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπει άνευ προηγουμένου οικονομίες 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2017, με στόχο την επίτευξη μείωσης των δημοσίων ελλειμμάτων στο 3% του ΑΕΠ το 2015 έναντι 4,3% το 2013. Συμπεριλαμβάνεται στο οικονομικό πακέτο η «συνθήκη υπευθυνότητας και αλληλεγγύης», η οποία υποστηρίζει τη δημιουργία επενδύσεων και απασχόλησης παρέχοντας 30 δισ. ευρώ ελαφρύνσεις κοινωνικών εισφορών στις επιχειρήσεις. Πολυάριθμοι σοσιαλιστές βουλευτές τραυματισμένοι από την τσουχτερή ήττα στις δημοτικές εκλογές, εξέφρασαν ανησυχία για τις δραστικές περικοπές στον δημόσιο προϋπολογισμό και ιδιαίτερα για το πάγωμα κοινωνικών επιδομάτων προς τις ασθενέστερες τάξεις.

 

Ακολουθώντας την τακτική «του καρότου και του μαστιγίου», ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Μπρούνο Λε Ρου και ο επιτετραμμένος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο υφυπουργός Ζαν Μαρί Λεγκέν ενέτειναν τις πιέσεις προς τους «απείθαρχους» βουλευτές, καλώντας τους σε «υπεύθυνη στάση». Παραμονή της ψηφοφορίας ο νέος ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν Κριστόφ Καμπαντελής συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Κ. και υπέβαλε σε ψηφοφορία την υποστήριξη του «προγράμματος σταθερότητας». 31 μέλη ψήφισαν υπέρ, έναντι 15 κατά.

 

Εξαίρεση χαμηλοσυνταξιούχων

 

Αντιμέτωπος με μια άνευ προηγουμένου αντίδραση στο «πρόγραμμα σταθερότητας», ο Γάλλος πρωθυπουργός είχε μαραθώνιες διαβουλεύσεις με αμφισβητίες σοσιαλιστές βουλευτές προσκείμενους στην Μαρτίν Ομπρί, στον Μπενουά Αμόν. Συνάντησε επίσης μέλη της κοινοβουλευτικής οικονομικής επιτροπής που του υπέβαλαν εναλλακτικές προτάσεις για την απαλλαγή των ασθενέστερων τάξεων από δραστικές οικονομίες. Ο Μανουέλ Βαλς έκανε σημαντικές χειρονομίες για την εξαίρεση από πάγωμα, χαμηλών συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων. Δεν κατάφερε ωστόσο να μεταπείσει τους αμφισβητίες βουλευτές.

 

Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι η εβδομάδα που πέρασε ήταν αποφασιστική για τον Μανουέλ Βαλς. Με μεγάλες προσπάθειες πέτυχε να αποσπάσει την πλειοψηφία για το επίμαχο «πρόγραμμα σταθερότητας» και να βάλει τη σφραγίδα του σε ένα νέο στιλ διακυβέρνησης. Ωστόσο με τη δοκιμασία της κρίσης που ξέσπασε στην πλειοψηφία, ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται σήμερα ότι διαμορφώθηκε στη σοσιαλιστική κοινοβουλευτική ομάδα μια «γραμμή αντίστασης» προς την πολιτική του Φρανσουά Ολάντ, την οποία ο ίδιος ανέλαβε να θέσει σε εφαρμογή. Οι βουλευτές που διαφωνούν ανοιχτά πλέον με τη «δεξιά στροφή», την οποία προωθεί ο Βαλς φαίνονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν την ανταρσία και να αντιπαρατεθούν ξανά σε επίμαχα οικονομικά μέτρα, με κίνδυνο τη διάσπαση της κοινοβουλευτικής σοσιαλιστικής ομάδας και την αποδυνάμωση της κυβέρνησης.

 

www.ira-feloukatzi.fr

 

Scroll to top