04/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι αντάρτες παραδίδουν την πόλη Χομς

ΣΥΡΙΑ - Οι δυνάμεις του Ασαντ προελαύνουν στα στρατιωτικά μέτωπα.
      Pin It

ΣΥΡΙΑ – Οι δυνάμεις του Ασαντ προελαύνουν στα στρατιωτικά μέτωπα

 

Σε συμφωνία απόσυρσης των ανταρτών από το ιστορικό κέντρο της πόλης Χομς κατέληξαν εκπρόσωποι της ένοπλης αντιπολίτευσης και κυβερνητικές δυνάμεις, ενώ ταυτόχρονα επετεύχθη και τοπική εκεχειρία προκειμένου οι πολιορκημένοι ένοπλοι να εγκαταλείψουν την περιοχή, ανακοίνωσε χθες το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

Η ανακοίνωση ήρθε μία μέρα μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σκότωσε 80 αμάχους στον κυβερνητικό τομέα. Εφ' όσον υλοποιηθεί η συμφωνία, ο κυβερνητικός στρατός θα έχει πετύχει μια αποφασιστική νίκη που θα του δίνει πλέον τον έλεγχο της κεντρικής Συρίας. Η ολοκληρωτική κατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλης, της τρίτης μεγαλύτερης της χώρας, θα φέρει επίσης ισχυρό χτύπημα στο ηθικό της αντιπολίτευσης, καθώς η Χομς θεωρείτο σύμβολο της επαναστατημένης Συρίας.

 

Στο βόρειο μέτωπο, στο Χαλέπι, οι κυβερνητικές δυνάμεις συνέχισαν τον σφοδρό βομβαρδισμό των συνοικιών που ελέγχει η αντιπολίτευση με βόμβες «βαρέλια». Την Πρωτομαγιά σκοτώθηκαν 33 άμαχοι και δεκάδες τραυματίστηκαν στη συνοικία Χελκ, χθες νέοι βομβαρδισμοί στόχευαν θέσεις των ακραίων ισλαμιστών με άγνωστο αριθμό θυμάτων. Μάχες διεξάγονται και στην περιοχή του Καλαμούν, στα σύνορα με τον Λίβανο, όπου ο στρατός προσπαθεί να καταλάβει τους θύλακες που ελέγχουν οι αντάρτες προκειμένου να «σφραγίσει» τη μεθόριο.

 

Στα ανατολικά, στη Ράκα, όπου οι τζιχαντιστές αντάρτες έχουν επικρατήσει των άλλων ομάδων της αντιπολίτευσης και έχουν εγκαθιδρύσει ισλαμικό νόμο, μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ισλαμικό κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε» (ISIL) σταύρωσαν δύο άντρες και εκτέλεσαν άλλους πέντε.

 

Χθες έκανε παρέμβαση στο Συριακό και ο καταζητούμενος ηγέτης της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, ο οποίος ζήτησε με ηχητικό του μήνυμα από την επίσης τρομοκρατική οργάνωση Αλ Νόσρα να σταματήσει τον πόλεμο κατά των άλλων ένοπλων ισλαμικών οργανώσεων. Ο Ζαουάχρι κάλεσε τους τζιχαντιστές «να ενωθούν στον αγώνα κατά της κυβέρνησης της Δαμασκού, των σιιτών και των συμμάχων τους».

 

N.Z.

 

Scroll to top