12/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκλογές… παρωδία

ΣΥΡΙΑ - Διακοσμητικοί οι δύο «ανταγωνιστές» του Μπασάρ Αλ Ασαντ. Σχεδόν 2,8 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν καταφύγει στις γειτονικές χώρες και 6,5 εκατομμύρια είναι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας.
      Pin It

ΣΥΡΙΑ – Διακοσμητικοί οι δύο «ανταγωνιστές» του Μπασάρ Αλ Ασαντ. Σχεδόν 2,8 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν καταφύγει στις γειτονικές χώρες και 6,5 εκατομμύρια είναι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας

 

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

Στις 3 Ιουνίου θα διενεργηθούν τελικά οι προεδρικές εκλογές-παρωδία στη Συρία, η οποία από χθες εισήλθε και επισήμως σε προεκλογική περίοδο, εν μέσω των άγριων εμφύλιων μαχών. Μοναδικός, ουσιαστικά, «υποψήφιος» θα είναι ο Μπασάρ Αλ Ασαντ αφού οι άλλοι δύο υποψήφιοι, ο πρώην κομμουνιστής Μαχέρ Χατζάρ και ο επιχειρηματίας Χασάν Αλ Νουρ, αποτελούν απλά… γεμίσματα για το καθεστωτικό ψηφοδέλτιο.

 

Η έναρξη της προεκλογικής περιόδου συμπίπτει με την ανακατάληψη της Χομς, του κατ’ εξοχήν προπυργίου των ανταρτών. Ηδη από την Παρασκευή ομάδες ανδρών του Μηχανικού και μονάδα αποναρκοθέτησης του συριακού στρατού εισήλθαν στην παλιά πόλη, στο ισοπεδωμένο από τους βομβαρδισμούς κέντρο της Χομς, και ξεκίνησαν την εξουδετέρωση ναρκών και οβίδων. Συνολικά περισσότεροι από 2.000 μαχητές και οι συγγενείς τους εγκατέλειψαν την «πόλη της επανάστασης». Μαζί με τις κυβερνητικές δυνάμεις επέστρεψαν και χιλιάδες κάτοικοι και όπως είπε η ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου «εκατοντάδες πολίτες συγκινημένοι, με δάκρυα στα μάτια, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, πηγαίνουν να δουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα σπίτια τους, τα περισσότερα από τα οποία έχουν γκρεμιστεί».

 

Την ίδια ώρα η καταστροφή εξακολουθεί να γιγαντώνεται με αξιωματούχο του ΟΗΕ αγανακτισμένο να καταγγέλλει με τον δριμύτερο τρόπο τα εμπόδια που θέτει το καθεστώς Ασαντ στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Οπως αποκάλυψε ο Τζον Τζινγκ, διευθυντής επιχειρήσεων του Γραφείου για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, «η κρίση στη Συρία επιδεινώνεται, με σχεδόν 2,8 εκατομμύρια πρόσφυγες να έχουν καταφύγει στις γειτονικές χώρες και 6,5 εκατομμύρια εκτοπισμένους στο εσωτερικό της χώρας. Επιπροσθέτως, περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε περιοχές όπου εμποδίζεται η διανομή βοήθειας και ακόμη 240.000 ζουν σε κατάσταση πολιορκίας».

 

Η πλέον απαράδεκτη και ανήθικη ενέργεια είναι, σύμφωνα με τις καταγγελίες του Τζινγκ, το γεγονός ότι συστηματικά η συριακή κυβέρνηση προχωρεί στην κατάσχεση ιατρικής βοήθειας που προορίζεται για τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων. Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει δήλωση υψηλόβαθμου αξιωματούχου του ΟΗΕ, ο οποίος αγανακτισμένος από τη δραματική κατάσταση διερωτήθηκε «αν θα πρέπει να σκοτωθούν ακόμη ένα εκατομμύριο άνθρωποι και να καταρρεύσουν οι γειτονικές χώρες υπό το βάρος των Σύρων προσφύγων, προτού αναλάβει η διεθνής κοινότητα ουσιαστική δράση για τον τερματισμό της σύγκρουσης».

 

Scroll to top