Pin It

Στον μεγάλο εκλιπόντα Νέλσον Μαντέλα αφιέρωσε χτες τη νέα συντριπτική νίκη τού… μόνιμα κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) στις βουλευτικές εκλογές ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα. «Αφιερώνουμε τη νίκη μας στη μνήμη του “Μαντίμπα” (σ.σ. το χαϊδευτικό του Μαντέλα)», δήλωσε ο Ζούμα στην πρώτη δημόσια ομιλία του μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τα οποία το ANC κέρδισε με μεγάλη πλειοψηφία (62,15%) τις βουλευτικές εκλογές.

 

«Υποσχόμαστε να συνεχίσουμε την κληρονομιά του», πρόσθεσε ο Ζούμα, ακριβώς είκοσι χρόνια μετά τη 10η Μαΐου του 1994 που ο Μαντέλα έγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. «Η νίκη αυτή επιβεβαιώνει επίσης ότι το ANC παραμένει η μόνη ελπίδα για την πλειονότητα του λαού μας, ιδιαίτερα τους φτωχούς και την εργατική τάξη», συνέχισε ο Ζούμα.

 

Οι εκλογές αυτές έδωσαν μια άνετη πλειοψηφία στο ANC, το οποίο εξασφάλισε 249 έδρες στις 400. Ο κύριος αντίπαλός του, η Δημοκρατική Συμμαχία (D.A.) έλαβε 22,22% των ψήφων και 89 έδρες, ενώ οι «αντάρτες» του Κογκρέσου, το κόμμα «Μαχητές της Οικονομικής Ελευθερίας» (EFF) εξασφάλισαν ποσοστό 6,35% και 25 έδρες, σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση της εκλογικής επιτροπής. Αυτές ήταν οι πρώτες εκλογές στις οποίες ψήφισε η λεγόμενη γενιά των «born free» (γεννημένοι ελεύθεροι), δηλαδή οι Νοτιοαφρικανοί που γεννήθηκαν μετά το τέλος του καθεστώτος του απαρτχάιντ.

 

Μετά τη νέα νίκη του κόμματος, ο Ζούμα αναμένεται να διορίσει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, σε μια προσπάθεια να αναθερμάνει την οικονομία και να αντιμετωπίσει την ανεργία, που ξεπερνά το 25%. Ο Ζούμα ανέλαβε αυτές τις δεσμεύσεις, αφού προηγουμένως η κυβέρνησή του είχε αποστείλει τον στρατό για να αντιμετωπίσει τις μετεκλογικές ταραχές που ξέσπασαν στην Αλεξάντρια, ένα υποβαθμισμένο προάστιο–παραγκούπολη του Γιοχάνεσμπουργκ. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, 59 άνθρωποι συνελήφθησαν από την αστυνομία, ενώ σημειώθηκαν και αρκετοί τραυματισμοί.

 

Γ.Τσ.

 

Scroll to top