Pin It

Ραγδαία είναι τα τελευταία 24ωρα η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Κίνας και Βιετνάμ. Την Τετάρτη Βιετναμέζοι διαδηλωτές επιτέθηκαν σε κινεζικών συμφερόντων εργοστάσια σε βιομηχανικά πάρκα της κεντρικής και νότιας χώρας, πυρπολώντας και καταστρέφοντας με αποκορύφωμα την έφοδο που σημειώθηκε τη νύχτα της Τετάρτης σε υπό κατασκευή χαλυβουργία της επαρχίας Χα Τινχ.

 

Στις άγριες συγκρούσεις που ακολούθησαν σκοτώθηκαν, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, τουλάχιστον 16 Κινέζοι και 5 Βιετναμέζοι εργαζόμενοι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 100, ενώ το τεράστιο εργοστάσιο, που ανήκει σε ταϊβανέζικη εταιρεία, παραδόθηκε στις φλόγες. Αντίθετα οι αρχές –που κρατούν παθητική στάση απέναντι στις… «αυθόρμητες» οχλοκρατικές επιθέσεις- έκαναν λόγο για μόνο έναν νεκρό Κινέζο εργάτη στην προσπάθειά τους να υποβαθμίσουν τα επεισόδια.

 

Η πρεσβεία της Κίνας στο Βιετνάμ κάλεσε χθες τις αρχές δημόσιας ασφάλειας της χώρας να λάβουν «αποτελεσματικά μέτρα» για να προστατεύσουν τους Κινέζους πολίτες, την ώρα που η αστυνομία της γειτονικής Καμπότζης ανακοίνωνε πως εκατοντάδες Κινέζοι έχουν περάσει τα σύνορα για να ξεφύγουν από το αντικινεζικό «πογκρόμ».

 

Παραδοσιακοί εχθροί

 

Οι σχέσεις των δύο κατ’ όνομα «κομμουνιστικών» κρατών είναι παραδοσιακά εχθρικές, παρά τη συγκυριακή υποστήριξη που πρόσφερε η Κίνα στον επικό πόλεμο κατά των Γάλλων και αργότερα των Αμερικανών. Μάλιστα το 1979 ξέσπασε μεταξύ τους και ένας σύντομος μεθοριακός πόλεμος. Αυτή τη φορά τα αίματα άναψαν λόγω του μεγάλου project υποθαλάσσιας άντλησης πετρελαίου που ξεκίνησε η Κίνα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, σε μια περιοχή που διεκδικεί και το Βιετνάμ.

 

Γ.Τσ.

 

Scroll to top