Pin It

Την πιο φονική τρομοκρατική επίθεση των τελευταίων ετών, με 31 νεκρούς και 94 τραυματίες, βίωσε χθες η Κίνα όταν άγνωστοι, πιθανότατα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων οι οποίοι ζητούν την αυτονομία τους, επιτέθηκαν με δύο οχήματα στην κατάμεστη από κόσμο υπαίθρια αγορά της πόλης Ουρούμτσι, πρωτεύουσα της πλούσιας σε ορυκτό πλούτο επαρχίας Σινγιάνγκ, εκτοξεύοντας αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς προς το πλήθος, ενώ στη συνέχεια το ένα αυτοκίνητο ανατινάχτηκε.

 

Η έκρηξη σημειώθηκε σε μια περίοδο μεγάλης έντασης στην περιοχή, με το Πεκίνο να κατηγορεί τους ένοπλους αυτονομιστές που δραστηριοποιούνται σ’ αυτήν για αλλεπάλληλες επιθέσεις τους τελευταίους μήνες, με πλέον πρόσφατη αυτή που σημειώθηκε στις αρχές Μαΐου στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ουρούμτσι με απολογισμό ένα νεκρό και 79 τραυματίες, ενώ τον Μάρτιο ομάδα ανδρών οπλισμένων με μαχαίρια επιτέθηκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κουνμίνγκ σφάζοντας 29 ανθρώπους. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες η Κίνα έχει εντείνει την εκστρατεία καταστολής των Ουιγούρων, φυλακίζοντας δεκάδες άτομα.

 

Δέσμευση «να τιμωρήσει αυστηρά τους τρομοκράτες» και να «διατηρήσει τη σταθερότητα στη χώρα» παρέσχε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός, ενώ οι αρχές ασφαλείας έλαβαν πρόσθετα μέτρα σε «ευαίσθητες» περιοχές του Πεκίνου. Ακόμη, όπως μετέδωσε χθες το απόγευμα η Εθνική Ραδιοφωνία της Κίνας, εκκενώθηκε ο σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης Λανζού μετά την ανακοίνωση της αστυνομίας ότι εντοπίστηκαν εκρηκτικά.

 

Οι επιθέσεις της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων ξεκίνησαν το 2009, οπότε πυρπόλησαν κτίρια και οχήματα στην Ουρούμτσι με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 200 άνθρωποι. Για «τρομοκρατική πράξη» έκανε λόγο ο επικεφαλής της κινεζικής υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας.

 

Δ. Σ. Φαναριώτης

 

Scroll to top