27/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φα… σεισμός

ΓΑΛΛΙΑ - Βαθιές ανακατατάξεις, «τριπολισμό» και ανασύνθεση της πολιτικής σκακιέρας προκαλεί η νίκη του Εθνικού Μετώπου. Εκλογές «εδώ και τώρα» ζητά από τον Ολάντ η Μαρίν Λε Πεν.
      Pin It

Παρίσι Tης Ηρας Φελουκατζή

 

Η νίκη του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στις ευρωεκλογές προκάλεσε ισχυρό σεισμό στη Γαλλία και συγκλόνισε την πολιτική ηγεσία, παρασύροντας την Αριστερά και τη Δεξιά σε ένα καταστροφικό σενάριο αποσύνθεσης. Η Μαρίν Λεπέν πανηγύρισε για τη νίκη της με θορυβώδεις εκδηλώσεις σε δεξίωση που οργάνωσε δίπλα στα Ηλύσια για να γιορτάσει την ανάδειξη του Εθνικού Μετώπου σε «πρώτο κόμμα της Γαλλίας» – το νέο της σύνθημα, το οποίο αναγράφεται σε αφίσες τις οποίες είχε τυπώσει πριν από τις εκλογές, βέβαιη για τη νίκη της. Η ηγέτης της Ακροδεξιάς ζήτησε από τον πρόεδρο Ολάντ την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών και κατέστησε σαφές ότι στόχος της είναι να διεκδικήσει την εξουσία σε μελλοντικές βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.

 

Αποδυναμωμένος από τον διεθνή αντίκτυπο που προκάλεσε η νίκη της Ακροδεξιάς, ο Φρανσουά Ολάντ προήδρευσε σε έκτακτη «συνεδρίαση κρίσης» στα Ηλύσια, πριν συμμετάσχει στη σημερινή άτυπη συνάντηση των 28 μελών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του δήλωσε ότι κατανόησε το μήνυμα των ευρωεκλογών, τη δυσφορία κατά της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων που εφαρμόζουν πολιτική λιτότητας.

 

Υποσχέσεις

 

Τόνισε ότι η Γαλλία έχει θεμελιώδη ρόλο στην ευρωπαϊκή οικοδόμηση. Επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητά του να τηρήσει το φύλλο πορείας που όρισε με στόχο τη δημοσιονομική εξισορρόπηση, την καταπολέμηση της ανεργίας και την εκπλήρωση μεταρρυθμίσεων. Υποσχέθηκε να υποστηρίξει στις Βρυξέλλες την προτεραιότητα αναπροσανατολισμού της Ε.Ε. και την εφαρμογή μιας πολιτικής ανάκαμψης της οικονομίας, της απασχόλησης και των επενδύσεων. Κάλεσε τους συμπατριώτες του να στηρίξουν τις αξίες της Γαλλικής Δημοκρατίας και τον διεθνή ρόλο της Γαλλίας, δείχνοντας πνεύμα συσπείρωσης και ενότητας σε δύσκολες στιγμές. Υποστήριξε ότι οι προσπάθειες που γίνονται συλλογικά θα φέρουν καρπούς στην Ευρώπη.

 

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών, η αποχή ήταν υψηλή (56,84%). Για πρώτη φορά έγινε καταμέτρηση των λευκών ψηφοδελτίων (490.330). Ποσοστά – έδρες: Εθνικό Μέτωπο (24,95%) 24 έδρες. Η δεξιά UMP (20,79%) 20 έδρες. Σοσιαλιστικό Κόμμα και Ριζοσπάστες PRG (13,98%) 13 έδρες. Η κεντρώα συμμαχία UDI-MoDem (9,9%) 7 έδρες. Ευρώπη Οικολογία-Πράσινοι EELV (8,91%) 6 έδρες. Μέτωπο της Αριστεράς (6,34%) 3 έδρες.

 

Καταστροφικά αποτελέσματα

 

Πολιτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η «ιστορική» νίκη του Εθνικού Μετώπου προκαλεί βαθιές ανακατατάξεις, «τριπολισμό», ανασύνθεση της πολιτικής σκακιέρας. Με «έκρηξη ηφαιστείου στη Γαλλία» παρομοιάζει το εκλογικό αποτέλεσμα η εφημερίδα «Le Monde». Σε κύριο άρθρο της με τίτλο «Το χάος του προέδρου Ολάντ» παρουσιάζει την αναρρίχηση της Μαρίν Λεπέν, τον καταστροφικό θρυμματισμό της Αριστεράς, το σοκ της πανωλεθρίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που δύο χρόνια μετά την εκλογή του Ολάντ έπεσε εκλογικά στο ναδίρ, το χαστούκι για τη δεξιά UMP, η οποία οπισθοδρόμησε στη δεύτερη θέση.

 

Τα ΜΜΕ τονίζουν ότι οι ευρωεκλογές λειτούργησαν «ως τρίτος γύρος των δημοτικών εκλογών» καταφέροντας τη χαριστική βολή αποδοκιμασίας των ψηφοφόρων. Η εφημερίδα «Liberation» τονίζει ότι «για πρώτη φορά το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν προηγείται». Σε άρθρο με τίτλο «Φρανσουά Ολάντ, η αδύνατη ανάκαμψη», επισημαίνει ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεν έχει πλέον πυρομαχικά, ενώ τα αποτελέσματα που απαιτούν οι Γάλλοι δεν είναι ορατά. Η εφημερίδα «Le Figaro» με τίτλο «Σεισμός» επισημαίνει τον κίνδυνο στιγματισμού της Γαλλίας στο εξωτερικό. Εκτιμά ότι ο πρόεδρος Ολάντ είναι ανίσχυρος κι ότι «πληγωμένο από την προεδρική αναξιοπιστία το Σ.Κ. καταποντίστηκε. Σημείωσε το χειρότερο σκορ στην ιστορία του και ούτε η ανάθεση της πρωθυπουργίας στον Βαλς ούτε ο ανασχηματισμός και οι φορολογικές ελαφρύνσεις έφεραν αποτέλεσμα. Απέναντί του το Σ.Κ. έχει μια Δεξιά που αντί να επωφελείται βρίσκεται αντιμέτωπη με την αναξιοπιστία της».

 

Σήμερα ξεκινούν οι διακανονισμοί λογαριασμών στη Δεξιά. Ο αδελφοκτόνος πόλεμος των προεδρικών υποψηφίων αναζωπυρώθηκε όταν αποκαλύφθηκε σκάνδαλο οικονομικών ατασθαλιών. Ο πρόεδρος της UMP Ζαν Φρανσουά Κοπέ κατηγορείται για υπερχρέωση του κόμματος με φουσκωμένους λογαριασμούς από την εταιρεία Pygmalion για ανύπαρκτες δαπάνες. O δικηγόρος της εταιρείας δήλωσε χθες ότι υποβλήθηκε σε «οικονομικό εκβιασμό» από το κόμμα για τη δημιουργία περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ με «πλαστά τιμολόγια». Βεβαιώνει ότι οι υπερβάσεις κόστους έκρυβαν έξοδα της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί το 2012.

 

www.ira-feloukatzi.fr

 

Scroll to top