28/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βλέπει παντού συνωμότες ο Ερντογάν

Οσο πλησιάζει η επέτειος της εξέγερσης στην πλατεία Ταξίμ, ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγορεί κινήματα, οργανώσεις, κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμα και την Ελλάδα για την αναταραχή διαρκείας, που έχει «στόχο την οικονομία και τη σταθερότητα της χώρας».
      Pin It

«Το γιουχάρισμα στη Μέρκελ μάς εκθέτει» δήλωσε ο τουρκικής καταγωγής συμπρόεδρος των Γερμανών Πράσινων, Τζεμ Οζντεμίρ, τονίζοντας πως ο Ερντογάν μετατρέπει την Τουρκία σε αυταρχικό καθεστώς

 

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

Σκοτεινά χέρια από το εξωτερικό που θέλουν να σταματήσουν την ανοδική πορεία της Τουρκίας βλέπει ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ πλησιάζει η επέτειος της εξέγερσης στην πλατεία Ταξίμ. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, μιλώντας χθες στην κοινοβουλευτική του ομάδα, υιοθέτησε θεωρίες συνωμοσίας, για να αποσείσει τις ευθύνες του και να υποβαθμίσει τις εντυπώσεις για την αυταρχική του διακυβέρνηση:

 

«Τον Μάιο του 2013 η Τουρκία είχε σημειώσει τεράστιες επιτυχίες. Ο δείκτης στο χρηματιστήριο είχε φτάσει σε ύψος-ρεκόρ, το χρέος μας στο ΔΝΤ είχε μηδενιστεί, οι εξαγωγές είχαν εκτοξευτεί, υπογράψαμε συμφωνία κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου με την Ιαπωνία. Και ξαφνικά, κάτι συνέβη και άρχισαν διαμαρτυρίες στο Γκεζί για ένα θέμα με 12 δέντρα που θα μεταφυτεύονταν κάπου αλλού. Νόμιμες και παράνομες οργανώσεις συνεργάστηκαν, για να απλωθούν αυτές οι διαμαρτυρίες. Είχαν στόχο την οικονομία της χώρας και τη σταθερότητα».

 

Ευθείες βολές

 

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι το σενάριο της αποσταθεροποίησης γράφτηκε στο εξωτερικό και οι αυτουργοί δεν επιθυμούν μια ισχυρή Τουρκία, ενώ δεν παρέλειψε να κατηγορήσει ευθέως και το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως συμμετείχε στη «συνωμοσία» και στη δημιουργία διχαστικού κλίματος στο εσωτερικό της χώρας.

 

Αναφερόμενος στον θάνατο δύο ανύποπτων περαστικών που σκοτώθηκαν από πυρά αστυνομικών κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας ολιγάριθμης ομάδας αριστερών διαδηλωτών του DHKP/C την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρωθυπουργός επέρριψε την ευθύνη στους διαδηλωτές (καθώς αν δεν είχαν διαμαρτυρηθεί, δεν θα είχαν πυροβολήσει οι αστυνομικοί!), ενώ επανέλαβε την ανυπόστατη κατηγορία ότι τα μέλη της οργάνωσης έχουν υποστήριξη και στρατόπεδα στην Αθήνα: «Ολοι μας γνωρίζουμε ποιοι τους υποστηρίζουν και τους προστατεύουν. Τα στρατόπεδα του DHKP/C βρίσκονται στην Ελλάδα. Τους έχουμε δει να μπαίνουν (παράνομα) στην Τουρκία. Η ελληνική κυβέρνηση τους «κυνήγησε», αλλά δεν γνωρίζουμε αν συνεχίζουν τη δράση τους εκεί».

 

Δημοσκόπηση

 

Χθες, το περιοδικό «Stern» δημοσίευσε έρευνα, σύμφωνα με την οποία έχει αυξηθεί σημαντικά η αντίθεση της γερμανικής κοινής γνώμης σε πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το 69% των Γερμανών είναι απολύτως αντίθετο, ενώ το 2005 αρνητικό ήταν το 52%. Υπέρ της τουρκικής ένταξης είναι σήμερα μόλις το 23%, έναντι 43% σε αντίστοιχη έρευνα του 2005. Η έρευνα του «Stern» δημοσιεύτηκε στον απόηχο της επίσκεψης του Ερντογάν στην Κολονία, όπου την περασμένη εβδομάδα -παραμονή των ευρωπαϊκών εκλογών- μίλησε σε συγκέντρωση 16.000 Τούρκων μεταναστών.

 

Η αστυνομία κράτησε μακριά 45.000 άτομα που έκαναν αντιδιαδήλωση, φορώντας κίτρινα κράνη, όπως οι ανθρακωρύχοι στη Σόμα. Στην ομιλία του, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, με το πλήθος να αντιδρά γιουχάροντας και τον Τούρκο πρωθυπουργό να μην αντιδρά. «Αυτό θα το πληρώσουμε», δήλωσε χθες σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ζαμάν», ο συμπρόεδρος του κόμματος των Γερμανών Πράσινων, τουρκικής καταγωγής Τζεμ Οζντεμίρ:

 

«Το γιουχάρισμα στη Μέρκελ θα πυροδοτήσει μια συζήτηση σχετικά με την αφοσίωση των Τούρκων μεταναστών στη Γερμανία. Ζούμε εδώ, πληρώνουμε φόρους, στέλνουμε τα παιδιά μας στα σχολεία, επωφελούμαστε από το γερμανικό κοινωνικό κράτος, αλλά αποδοκιμάζουμε την καγκελάριο της χώρας, ενώ κάνουμε είδωλο τον πρωθυπουργό μιας άλλης. Ετσι, θα τεθεί εκ των πραγμάτων θέμα αφοσίωσης. Προσπαθούμε επί 50 χρόνια να πείσουμε τους Γερμανούς ότι είμαστε νομοταγείς πολίτες, τους ζητάμε να μας εμπιστευτούν και να μην μας φοβούνται. Ομως, αυτό που έγινε μας εκθέτει. Ηταν μια στιγμή που θα μείνει στην συλλογική μνήμη των Γερμανών και θα πληρώσουμε όλοι αυτό το τίμημα». Ο προοδευτικός Τζεμ κατέληξε πως ο Ερντογάν μετατρέπει την Τουρκία σε αυταρχικό καθεστώς.

 

Scroll to top