plateia-taksim

30/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θα γίνει της… πλατείας Ταξίμ στην επέτειο

Με διαταγή απαγόρευσης των συγκεντρώσεων, ανάπτυξη 25.000 αστυνομικών και 50 αύρες με αντλίες νερού απαντά ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης στην κορύφωση των διαμαρτυριών και στο κάλεσμα συνδικάτων και αντιπολίτευσης για τον ένα χρόνο από την καταστροφή του πάρκου Γκεζί και τις διαδηλώσεις.
      Pin It

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

«Για να θυμίσουμε στον κόσμο ότι δεν έχουμε παραιτηθεί από τα αιτήματά μας και από τις νίκες μας, θα είμαστε το Σάββατο στην Ταξίμ» ανακοίνωσε η «Ταξίμ Αλληλεγγύη» (φωτογραφία από τα περσινά επεισόδια)

«Για να θυμίσουμε στον κόσμο ότι δεν έχουμε παραιτηθεί από τα αιτήματά μας και από τις νίκες μας, θα είμαστε το Σάββατο στην Ταξίμ» ανακοίνωσε η «Ταξίμ Αλληλεγγύη» (φωτογραφία από τα περσινά επεισόδια)

Ολοι οι δρόμοι οδηγούν αύριο στην πλατεία Ταξίμ, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συγκλόνισαν την Τουρκία και αντιμετωπίστηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας με ωμή καταστολή. «Για να θυμίσουμε στον κόσμο ότι δεν έχουμε παραιτηθεί από τα αιτήματά μας και από τις νίκες μας, θα είμαστε το Σάββατο στην Ταξίμ» ανακοίνωσε η «Ταξίμ Αλληλεγγύη», όπως ονομάζεται η ένωση των μη κυβερνητικών οργανώσεων, των συνδικάτων, των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών που αντιτάχθηκαν στην καταστροφή του πάρκου Γκεζί και προκάλεσαν τσουνάμι διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης και κύμα αμφισβήτησης εναντίον του ίδιου του πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της τουρκικής αστυνομίας, πάνω από 3,5 εκατομμύρια Τούρκοι διαδήλωσαν τις τρεις πρώτες εβδομάδες του περασμένου Ιουνίου και απαίτησαν περισσότερη δημοκρατία.

 

Aποκλεισμένη η πλατεία

 

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης και στέλεχος του κυβερνητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, AKP, Χουσεΐν Μουτλού, έχει εκδώσει διαταγή απαγόρευσης των συγκεντρώσεων στην πλατεία και έχει διατάξει την ανάπτυξη 25.000 αστυνομικών για να εμποδίσει την πρόσβαση στο πάρκο Γκεζί από τους διαδηλωτές που αναμένεται να κατακλύσουν την εμβληματική πλατεία στο κέντρο της Πόλης.

 

Ηδη, οι δυνάμεις των ΜΑΤ και 50 αύρες με αντλίες νερού έχουν λάβει θέσεις γύρω από την Ταξίμ και το κίνημα «Ταξίμ Αλληλεγγύη» ανακοίνωσε μέσω της 62χρονης εκπροσώπου του, Γενικής Γραμματέας της Ενωσης Αρχιτεκτόνων, Μουτζελά Γιαπιτσί, πως «η κυβέρνηση συντηρεί κλίμα έντασης που ενθαρρύνει την αστυνομική βία. Ομως εμείς θα βρεθούμε στους δρόμους, εκατομμύρια κόσμου, θα μιλάμε πολλές διαφορετικές γλώσσες, θα ακουστούν πολλές διαφορετικές φωνές και θα είμαστε εκεί με όλα τα διαφορετικά μας χρώματα».

 

Ενα χρόνο πριν, η βίαιη επέμβαση της αστυνομίας προκάλεσε τον θάνατο οκτώ διαδηλωτών, τον σοβαρό τραυματισμό δεκάδων, τον τραυματισμό 8.000 και τη σύλληψη πολλών χιλιάδων, πολλοί από τους οποίους κακοποιήθηκαν στα αστυνομικά τμήματα και στα κέντρα προσωρινής κράτησης. Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε τότε πως έγιναν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μαζική κλίμακα, ενώ τα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση ΜΜΕ έκαναν ένα όργιο προπαγάνδας και δυσφήμισης των διαδηλωτών.

 

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Καρίμ Λαχιτζί, κατήγγειλε τις τουρκικές Αρχές ότι «έχουν αρχίσει ένα κυνήγι μαγισσών εναντίον όλων αυτών που διαδήλωσαν ή που κάνουν τη φωνή τους να ακούγεται». Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης Μουτλού δήλωσε ότι «είναι ευθύνη της κυβέρνησης να διατηρήσει την τάξη και την ασφάλεια», μια φρασεολογία που προετοιμάζει το έδαφος για την αστυνομική βία που με βεβαιότητα θα ακολουθήσει στο όνομα της ειρήνης και της ασφάλειας.

 

Η αστυνομία είχε αποκλείσει την Ταξίμ και την Πρωτομαγιά, μη επιτρέποντας στα εργατικά σωματεία να τιμήσουν την επέτειο και είχε επιτεθεί στους διαδηλωτές, ενώ πριν από μία εβδομάδα, δύο ανύποπτοι περαστικοί σκοτώθηκαν στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης από πυρά αστυνομικών, όταν απάντησαν με τα όπλα σε ολιγάριθμη ομάδα νεαρών διαδηλωτών που φώναζαν συνθήματα υπέρ των ανθρακωρύχων και κατά της κυβέρνησης, στον απόηχο της τραγωδίας στο ορυχείο της Σόμα.

 

Δικαίωση για το YouTube

 

Χθες, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε πως η αναστολή της λειτουργίας του YouTube την οποία επέβαλε ο Ερντογάν πριν από δύο μήνες, ήταν αντισυνταγματική. Η πρωτοφανής αυταρχική ενέργεια του πρωθυπουργού αποσκοπούσε στο μπλοκάρισμα της μετάδοσης μέσω των κοινωνικών δικτύων, επιβαρυντικών βίντεο και ηχητικών υποκλοπών που ενέπλεκαν τον ίδιο και στελέχη της κυβέρνησης του με σκάνδαλα διαφθοράς.

 

Scroll to top