ukraine

01/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακήρυχτος εμφύλιος

ΟΥΚΡΑΝΙΑ - Σε εξέλιξη η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στα ανατολικά της χώρας. Νέα ομάδα παραστρατιωτικών με βαρύ οπλισμό αναλαμβάνει την ηγεσία του αυτονομιστικού κινήματος. Διεθνείς διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κρίσης και του ενεργειακού γρίφου.
      Pin It

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 
Ημέρες, εβδομάδες, όσος χρόνος τέλος πάντων κριθεί απαραίτητος θα διαρκέσει η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στα ανατολικά της Ουκρανίας διαμηνύει εμφατικά πλέον το Κίεβο, μέχρι και η τελευταία περιοχή στο Ντονμπάς να «καθαρίσει» από τα αυτονομιστικά στοιχεία. Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Εσωτερικών, Μιχάιλο Κοβάλ, «η ειρήνη και η τάξη έχουν ήδη αποκατασταθεί πλήρως» στα νότια και δυτικά μέρη του Ντονέτσκ και στα βόρεια του Λουγκάνσκ, δίπλα στη Ρωσία.

 

Μέσα σε αυτό το σκηνικό του ακήρυχτου εμφυλίου εν τω μεταξύ -που θα βρεθεί και πάλι τις προσεχείς ημέρες στο επίκεντρο της διεθνούς διπλωματίας αφενός στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας και Ε.Ε. για την επίλυση του ενεργειακού «γρίφου» στην Ευρώπη, αφετέρου στο περιθώριο των επετειακών εορτασμών για την απόβαση στη Νορμανδία, όπου όλοι οι διεθνείς «παίκτες» θα είναι εκεί παρόντες- νέοι «άγνωστοι Χ» προστίθεται μυστηριωδώς στη δυσεπίλυτη «εξίσωση» της ουκρανικής κρίσης.

 

Μίνι αντάρτικο

 
Σε ανταποκρίσεις τους από το Ντονέτσκ αρκετές εφημερίδες και πρακτορεία -από την ουκρανική «Kyiv Post» έως τους «New York Times», το αμερικανικό «Vice News», τους «Financial Times», το γαλλικό πρακτορείο AFP και αρκετές βρετανικές εφημερίδες- μιλούν εν χορώ για την ανάπτυξη στις περιοχές των εξεγερμένων μιας νέας, ενισχυμένης ομάδας παραστρατιωτικών που ανοίγουν με τη δράση τους ένα νέο μέτωπο στα ανατολικά της Ουκρανίας εν είδει ενός μίνι «αντάρτικου» στις τάξεις των ρωσόφωνων…

 

Φέροντας βαρύ οπλισμό -κυρίως αντιαρματικά και Καλάσνικοφ- «άντρες με στολές παραλλαγής έκαναν έφοδο στο αρχηγείο των αυτονομιστών στο Ντονέτσκ, διώχνοντας κλοτσηδόν τους ηγέτες των ανταρτών και ανακοινώνοντας μια νέα τάξη στην αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία» γράφουν χαρακτηριστικά στην ανταπόκρισή τους οι «F.T.»

 

«Οι ίδιοι αναφέρουν ότι ανήκουν στην ταξιαρχία Βοστόκ, μια φιλορωσική στρατιωτική ομάδα», μνημονεύει το δημοσίευμα – όπως και τα υπόλοιπα αντίστοιχα παραθέτοντας δηλώσεις ορισμένων εκ των άγνωστης ταυτότητας κομάντος. «Επιμένουν ότι είναι επίσης αυτονομιστές», γράφουν οι «F.T», «που απεχθάνονται «τη χούντα του Κιέβου» και θέλουν τα ανατολικά εδάφη της Ουκρανίας να παραμείνουν ανεξάρτητα ή να γίνουν μέρος της Ρωσίας».

 

Οι περισσότεροι δηλώνουν ότι είναι «γέννημα-θρέμμα» του Ντονέτσκ. Αλλοι, επισημαίνεται στα δημοσιεύματα, έχουν προφορά που παραπέμπει σε περιοχές του βόρειου Καυκάσου, κυρίως στην Τσετσενία. «Δεν μπορώ να διακρίνω εναντίον ποιου είναι αυτή η επιχείρηση ή ποιον τελικό σκοπό έχει» σχολιάζει ο βουλευτής του Ντονέτσκ, Σεργκέι Μπαμπρισνίκοφ, αφήνοντας στον αέρα το ερώτημα μιας οργανωμένης «στάσης».

 

Μέλη της ταξιαρχίας το διαψεύδουν. Απλά «υπάρχουν εκπρόσωποι της Λαϊκής Δημοκρατίας μας που δεν τυγχάνουν γενικής αποδοχής» λέει ένας από τους παραστρατιωτικούς, που αυτοσυστήνεται ως Αντίκ. «Σε κάποιους από την προηγούμενη ηγεσία θα τους επιτραπεί να παραμείνουν στο κίνημα, σε κάποιους άλλους όχι…»

 

Μάχες «υπηρεσιών»

 

Σε κάθε περίπτωση «η κατάληψη του κτιρίου σηματοδοτεί μια αλλαγή στην ηγεσία του αυτονομιστικού κινήματος, έπειτα από εβδομάδες εσωτερικών διενέξεων μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών του» επισημαίνουν οι «F.T.». Η είδηση λέγεται μάλιστα ότι έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τον 41χρονο Αλεξάντερ Μποροντάι, αυτοανακηρυχθέντα «πρωθυπουργό» του Ντονέτσκ και Ρώσο πολίτη που φέρεται να είχε αναλάβει ενεργό ρόλο, δύο μήνες πριν, και στις καταιγιστικές εξελίξεις στην Κριμαία.

 

Εκεί εν τω μεταξύ οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας FSB ανακοίνωσαν χθες τη σύλληψη 4 υπόπτων που κατονομάζουν ως μέλη του ουκρανικού «Δεξιού Τομέα» και φέρονται να οργάνωναν σειρά βομβιστικών επιθέσεων στη ρωσικής επικυριαρχίας πια χερσόνησο – ήδη τους καταλογίζονται δύο εμπρηστικές επιθέσεις. Από το Κίεβο εκπρόσωπος του «Δεξιού Τομέα» δήλωσε άγνοια. Εκανε λόγο για ρωσική προβοκάτσια. Και με περισσό θράσος ανακοίνωσε ότι η νεοφασιστική οργάνωσή του «λειτουργεί σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία»…

 

Scroll to top