Pin It

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

Δεύτερη εντυπωσιακή επίθεση μέσα σε ένα 48ωρο στο Καράτσι, αυτή τη φορά σε Στρατιωτική Ακαδημία που βρίσκεται πολύ κοντά στο αεροδρόμιο της πακιστανικής μεγαλούπολης των 18 εκατομμυρίων κατοίκων, εξαπέλυσαν οι Ταλιμπάν, δύο μόλις 24ωρα μετά την ολονύχτια μάχη στο ίδιο αεροδρόμιο, της οποίας αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν τουλάχιστον 38 άτομα, μεταξύ αυτών και ορισμένοι από τους δράστες.

 

Η χθεσινή, δεύτερη έφοδος έγινε από ενόπλους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες και άνοιξαν πυρ εναντίον της φρουράς της Στρατιωτικής Ακαδημίας, μέλη της οποίας ανταπέδωσαν τα πυρά. Ακολούθησε μάχη για περίπου μία ώρα, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν πληροφορίες για τραυματίες ή νεκρούς. Την ευθύνη και για τις δύο επιθέσεις ανέλαβε με ανακοίνωση που έστειλε στο πρακτορείο Reuters ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Σαχιντουλάχ Σαχίντ, ο οποίος μάλιστα προανήγγειλε και νέα πλήγματα εναντίον στρατιωτικών και κυβερνητικών εγκαταστάσεων.

 

Στο διπλωματικό πεδίο, ωστόσο, οι δύο επιθέσεις τίναξαν στον αέρα τα πρόσφατα ειρηνευτικά «ανοίγματα» του πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ προς τους Ταλιμπάν. Αναφερόμενος στις δύο επιθέσεις, ο Σαρίφ υποσχέθηκε ότι «οι δολοφόνοι θα καταδιωχθούν και θα εξολοθρευτούν από τις δυνάμεις ασφαλείας». Οπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στο Πακιστάν, Ιλιάς Χαν, ο πληθυσμός έχει κατατρομοκρατηθεί από τις δύο επιθέσεις, καθώς φοβάται ότι οι Ταλιμπάν, αν και διαιρεμένοι, έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία αντεκδίκησης για τους συχνούς βομβαρδισμούς θέσεών τους από μαχητικά στο βόρειο Ουαζιριστάν. Βομβαρδισμοί οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί, πυροδοτώντας φόβους ότι οι πακιστανικές δυνάμεις αναμένεται να εξαπολύσουν ευρύτατης κλίμακας στρατιωτική επίθεση κοντά στη μεθόριο με το Αφγανιστάν.

 

Scroll to top