Pin It

Η κυβέρνηση της Μισέλ Μπατσελέτ έθεσε οριστικό τέλος στο HidroAysen, ένα τεράστιο υδροηλεκτρικό σχέδιο κατασκευής πέντε φραγμάτων στη χιλιανή Παταγονία, το οποίο από τις απαρχές του είχε προκαλέσει έντονες διαμάχες.

 

Η Επιτροπή των Υπουργών, η μέγιστη διοικητική αρχή της χώρας, απέρριψε ομόφωνα την επένδυση ύψους 8 δισ. δολαρίων, τονίζοντας πως «Πρόκειται για ένα έργο του οποίου πολλές πτυχές έχουν σχεδιαστεί ανεπαρκώς, πάσχει από σοβαρές ελλείψεις στην υλοποίησή του, δεν λαμβάνει υπόψη του τούς κατοίκους της περιοχής αλλά και την τεράστια οικολογική σημασία της».

 

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν ότι η επένδυση θα απαιτούσε να πλημμυρίσουν 5.700 εκτάρια γης, θα αποψίλωνε εκτάσεις δασών, θα κατέστρεφε πολύτιμο οικοσύστημα για απειλούμενα είδη ζώων και θα υποχρέωνε σε εκτοπισμό οικογένειες πολιτών της περιοχής. Περισσότερες από 30 οργανώσεις είχαν καταθέσει 2.643 καταγγελίες εναντίον της επένδυσης. Και όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε συνέντευξη Τύπου, «Η Επιτροπή αποφάσισε να κάνει δεκτές τις προσφυγές των κοινοτήτων και των πολιτών και να ακυρώσει την έγκριση της Εκθεσης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του σχεδίου HidroAysen. Η υδροηλεκτρική μονάδα απορρίπτεται».

 

Κοινωνικά και περιβαλλοντικά κινήματα γιόρτασαν με ολονυχτίες και συγκεντρώσεις στο Σαντιάγο την έκβαση μιας μάχης που πήρε και δικαστική διάσταση, χαρακτηρίζοντας την ιστορική απόφαση τον μεγαλύτερο θρίαμβο των περιβαλλοντικών κινημάτων της χώρας.

 

«Σήμερα η φωνή των πολιτών εισακούστηκε. Είναι μια νίκη όλων όσοι επί επτά χρόνια αγωνιζόμαστε εναντίον του καταστροφικού υδροηλεκτρικού σχεδίου HidroAysen. Αλλά και άλλων που θα ακολουθούσαν αν αυτό είχε προχωρήσει», δήλωσαν οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου Προστασίας της Παταγονίας (CDP), συντονιστικής οργάνωσης 70 χιλιανών και διεθνών φορέων. Η Μπατσελέτ εκπληρώνει έτσι μια από τις υποσχέσεις της.

 

Scroll to top