Pin It

Παρίσι Tης Ηρας Φελουκατζή

 

Ο εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε στη Δεξιά επικαλύφτηκε προσωρινά με την ομόφωνη απόφαση που έλαβαν οι ηγέτες του Κόμματος UMP για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα σε όσους υποστηρίζουν μια νέα προεδρική υποψηφιότητα του Σαρκοζί και σε όσους τρέφουν προσωπικές προεδρικές φιλοδοξίες.

 

Μετά τις αποκαλύψεις για οικονομικό σκάνδαλο του κόμματος, που αφορούσε πλαστά τιμολόγια της εταιρείας «Bygmalion» για έξοδα προεκλογικών συγκεντρώσεων του Σαρκοζί στις εκλογές του 2012, ο πρόεδρος του κόμματος Ζαν Φρανσουά Κοπέ αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Την προσωρινή διεύθυνση της UMP θα αναλάβουν από τις 16 Ιουνίου τρεις πρώην πρωθυπουργοί: Αλέν Ζιπέ, Φρανσουά Φιγιόν, Ζαν Πιερ Ραφαρέν.

 

Οι «σαρκοζικοί» οργάνωσαν αντεπίθεση. Κήρυξαν τον πόλεμο στην «τριανδρία», καταγγέλλοντας έναν «μη νομότυπο αυτοδιορισμό». Εσπειραν φήμες για άμεση επάνοδο του Σαρκοζί, υποστηρίζοντας ότι στοχεύει να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος στο φθινοπωρινό συνέδριο και να προωθήσει άμεσα τη νέα υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του 2017.

 

Σε κρίσιμη συνέλευση του πολιτικού γραφείου, οι δύο ανταγωνιστικές ομάδες των «υπέρ» και «αντί» Σαρκοζί, ενταφίασαν τα όπλα και προσπάθησαν να δείξουν «ενότητα». Ομόφωνα πάρθηκε η απόφαση να διοριστεί γενικός γραμματέας της UMP, όπως προβλέπει το καταστατικό του κόμματος, ο νυν αναπληρωτής αντιπρόεδρος Ερίκ Σατέλ (σαρκοζικός) ο οποίος θα ασκεί μόνο διοικητικά καθήκοντα υπό τη διεύθυνση της «τρόικας» Ζιπέ – Φιγιόν – Ραφαρέν.

 

Η νέα διεύθυνση σκοπεύει να αναλάβει την οικονομική εξυγίανση και αναδιοργάνωση του δεξιού κόμματος και τη δημιουργία «άμεμπτων» εκλογών στο προσεχές συνέδριο. Αλλά παρά την προσωρινή ανακωχή, το κόμμα παραμένει σε κρίση, συγκλονίζεται από διχασμούς, βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης και αντιμετωπίζει ενδεχόμενες δικαστικές διώξεις.

 

Ο Σαρκοζί παραμένει «φαβορί» στις προτιμήσεις των μελών της UMP και θα είχε μεγάλες πιθανότητες να εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος. Οπότε θα μπορούσε να καταργήσει τις προκριματικές εκλογές που επιβάλλει το σημερινό καταστατικό και να αυτοδιοριστεί ως μοναδικός προεδρικός υποψήφιος. Σήμερα οι επίδοξοι ανταγωνιστές του είναι αναγκασμένοι να εξαρτούν τη στρατηγική τους και τις κινήσεις τους από τις εκάστοτε αποφάσεις του…

 

Οι αλλαγές στη Δεξιά προκαλούν αναταράξεις και στην πλειοψηφία. Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προχώρησε σε νέα αναδιοργάνωση του επιτελείου συμβούλων του στα Ηλύσια, διορίζοντας προσωπικότητες που έχουν αναγνωρισμένες ικανότητες σε θέματα οικονομίας. Επιδιώκει επίσης να κατευνάσει τα πνεύματα των «επικριτών» βουλευτών που αντιδρούν στο οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, με ανακοινώσεις για υιοθέτηση ορισμένων προτάσεών τους που έχουν στόχο τη φορολογική ανακούφιση των μικρομεσαίων τάξεων.www.ira-feloukatzi.fr

 

Scroll to top