Pin It

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

Δύο ημέρες πριν από την πτώση της Μοσούλης στα χέρια των ανταρτών του «Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε» (ΙΚΙΛ), οι ιρακινές μυστικές υπηρεσίες ανέκριναν έναν «ταχυδρόμο» των ισλαμιστών, τον Αμπού Χατζάρ, τον οποίο είχαν συλλάβει έξω από την πόλη. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας «Guardian», ο Χατζάρ αποκάλυψε στους πράκτορες την ταυτότητα και την τοποθεσία όπου κρυβόταν ο παραλήπτης των μηνυμάτων, ο Αμπού Αμπντουλραχμάν αλ Μπιλάουι, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ΙΚΙΛ. Ο κρατούμενος φέρεται επίσης να προειδοποίησε τους ανακριτές του ότι «σε λίγες ημέρες η Μοσούλη θα μετατραπεί σε κόλαση».

 

Οι Ιρακινοί δεν αξιολόγησαν την απειλή, ή δεν πρόλαβαν, καθώς η Μοσούλη έπεσε μετά από 48 ώρες στα χέρια του ΙΚΙΛ, όμως η αντιτρομοκρατική έκανε έφοδο στο κρησφύγετο του Αλ Μπιλάουι, ο οποίος, κάτω από άγνωστες συνθήκες, σκοτώθηκε.

 

Χθες, οι ισλαμιστές του ΙΚΙΛ ανακοίνωσαν -μεταξύ άλλων- τον θάνατό του. Στη Βαγδάτη εκτιμούν ότι οι μαζικές εκτελέσεις αιχμαλώτων που ακολούθησαν την κατάληψη της Μοσούλης ήταν ενδεχομένως και αντίποινα για τον θάνατο του ηγετικού τους στελέχους.

 

Ομως, στα σπίτια του Αλ Μπιλάουι και του Χατζάρ, οι αρχές αφήνουν να διαρρεύσει ότι ανακάλυψαν μεγάλο μέρος του αρχείου του ΙΚΙΛ αποθηκευμένο σε 160 φορητούς σκληρούς δίσκους. Σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας στον «Guardian», περιλαμβάνονται τα πραγματικά ονόματα, τα πολεμικά ψευδώνυμα, οι εθνικότητες, τα email και άλλα προσωπικά στοιχεία των ξένων εθελοντών που πολεμούν στις τάξεις της οργάνωσης, πολλά οικονομικά στοιχεία και αριθμοί τραπεζικών λογαριασμών.

 

Χαρακτηριστικά αναφέρονται τα έσοδα από το λαθρεμπόριο πετρελαίου, ύψους πολλών εκατομμυρίων την ημέρα, αλλά και από το λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων που λεηλατούνται σε συριακό έδαφος και πωλούνται στην παράνομη διεθνή αγορά. Μόνο από μια αγοραπωλησία συριακών αρχαιοτήτων (του 6000 π.Χ.) από λαθρανασκαφές στην πόλη αλ Ναμπούκ, στα σύνορα με τον Λίβανο, εισέπραξαν 36 εκατομμύρια δολάρια. Σήμερα, μετά και τη λεηλασία των τραπεζών της Μοσούλης, τα ταμεία της οργάνωσης έχουν πάνω από δύο δισ. δολάρια.

 

Το αρχείο του ΙΚΙΛ έχει παραδοθεί από την πρώτη στιγμή στους Αμερικανούς και έχουν ενημερωθεί επιλεκτικά στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης και υπηρεσίες ασφαλείας «φίλων» κρατών. Χθες, το σαουδαραβικό δίκτυο Al Arabiya αποκάλυψε τα ονόματα των έξι στελεχών του ΙΚΙΛ (όλοι Ιρακινοί σουνίτες) που αποτελούν και την ηγεσία της οργάνωσης, πληροφορία που πιθανότατα προέρχεται από το «αρχείο» που πήραν στα χέρια τους οι μυστικές υπηρεσίες.

 

Ηγέτης της οργάνωσης και ιδρυτής της είναι ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάτι, πρώην ιμάμης, πρώην στέλεχος της Αλ Κάιντα, ο οποίος στη συνέχεια αυτονομήθηκε. Από τους έξι φερόμενους ως ηγετική ομάδα της οργάνωσης, οι τρεις είναι πρώην αξιωματικοί επί των ημερών του Σαντάμ και δύο είναι πλέον νεκροί.

 

Scroll to top