Pin It

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

Με ιδιαίτερη δριμύτητα καταδίκασαν χθες Λίβυοι αξιωματούχοι την επιχείρηση που διεξήγαγαν Αμερικανοί κομάντος στο έδαφος της χώρας τους για την απαγωγή του ισλαμιστή εξτρεμιστή Αχμεντ Αμπου Χατάλα που φέρεται ως ο «εγκέφαλος» της επίθεσης εναντίον του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη, το 2012, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους ο πρέσβης Κρις Στίβενς και άλλοι τρεις Αμερικανοί. Ο Χατάλα απήχθη την Κυριακή κοντά στη Βεγγάζη, σε επιδρομή ομάδας Αμερικανών κομάντος και πρακτόρων του FBI και έχει μεταφερθεί σε μυστική ανακριτική τοποθεσία, με σκοπό να οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου των ΗΠΑ.

 

Από την Τρίπολη, ο υπουργός Δικαιοσύνης αλ Μαργάνι ζήτησε από την Ουάσινγκτον να παραδώσει τον Χατάλα, ώστε να δικαστεί στη χώρα του, ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι λιβυκές αρχές δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για την επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

 

Μάλιστα, ο Μαργάνι σημείωσε ότι σε βάρος του Χατάλα οι αρχές είχαν ήδη εκδώσει ένταλμα σύλληψης και υποστήριξε ότι ο ύποπτος δεν είχε συλληφθεί «λόγω της κατάστασης» που επικρατούσε στη Βεγγάζη, η οποία έχει μετατραπεί σε προπύργιο των ριζοσπαστών ισλαμιστών.

 

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ερικ Χόλντερ ο Χατάλα αντιμετωπίζει τρεις κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και αυτήν του «φόνου κατά τη διάρκεια επίθεσης εναντίον ομοσπονδιακής υπηρεσίας», ενώ υπάρχει ενδεχόμενο στο κοντινό μέλλον να του απαγγελθούν και άλλες. Στην περίπτωση κατά την οποία κριθεί ένοχος από τα αμερικανικά δικαστήρια μπορεί να καταδικαστεί ακόμη και στην εσχάτη των ποινών.

 

Η απαγωγή Χατάλα μπορεί να είναι σχετικά ήσσονος σημασίας για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, ωστόσο έχει τεράστιο αντίκτυπο για το γόητρο του Μπαράκ Ομπάμα, το οποίο τρώθηκε βαριά καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι τον κατηγόρησαν ότι απέτυχε να προστατεύσει τον διπλωμάτη και τους άλλους τρεις αξιωματούχους. Πρόκειται για τη δεύτερη επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων σε λιβυκό έδαφος καθώς τον περασμένο Οκτώβριο Αμερικανοί κομάντος συνέλαβαν το στέλεχος της Αλ Κάιντα, Αμπου Ανας Αλ Λίμπι, από το σπίτι του στην Τρίπολη και τώρα δικάζεται στη Νέα Υόρκη.

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε επιστολή της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον διεθνή οργανισμό Σαμάνθα Πάουερ, οι έρευνες των αμερικανικών υπηρεσιών κατέδειξαν ότι ο Χατάλα είχε σημαντικό ρόλο στην επίθεση του 2012 και μάλιστα σχεδίαζε νέες επιθέσεις εναντίον Αμερικανών.

 

Scroll to top