23/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ολοκληρώθηκε το «παζάρι»

Η υποστήριξη στον Γιούνκερ αναμένεται να συνοδευτεί με ανάληψη υψηλόβαθμων θέσεων που αφορούν την ανάπτυξη και την απασχόληση από σοσιαλδημοκράτες.
      Pin It

Η υποστήριξη στον Γιούνκερ αναμένεται να συνοδευτεί με ανάληψη υψηλόβαθμων θέσεων που αφορούν την ανάπτυξη και την απασχόληση από σοσιαλδημοκράτες

 

ΠΑΡΙΣΙ Tης Ηρας Φελουκατζή

 

Την υποψηφιότητα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν αποφάσισαν να υποστηρίξουν εννέα σοσιαλδημοκράτες αρχηγοί κυβερνήσεων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην άτυπη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Φρανσουά Ολάντ το Σάββατο στα Ηλύσια, λίγες ημέρες πριν από τη δύσκολη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. (26-27 Ιουνίου) στις Βρυξέλλες. Η στήριξη στον Γιούνκερ θα έχει ως αντιστάθμισμα τον ορισμό ενός σοσιαλδημοκράτη για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στη θέση του Χέρμαν βαν Ρομπάι και στον «αναπροσανατολισμό» της ευρωζώνης, με την επίτευξη «ευελιξίας» σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας.

 

Στη σύνοδο του Παρισιού συμμετείχαν ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, η Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ (Δανία), ο Βίκτορ Βιορέλ Πόντα (Ρουμανία), ο Ρόμπερτ Φίτσο (Δημοκρατία της Σλοβακίας), ο Μπόχουσλαβ Σομπότκα (Δημοκρατία της Τσεχίας), ο Τζόζεφ Μούσκατ (Μάλτα), ο Βέρνερ Φάιμαν (Αυστρία) και ο Ελιο ντι Ρούπο (Βέλγιο) και, επίσης, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς και ο υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

 

Ο Φρανσουά Ολάντ είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Ματέο Ρέντσι. Σε δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι η υποστήριξη στον Γιούνκερ θα πρέπει να συνοδευτεί από μια συζήτηση για ανάληψη από σοσιαλδημοκράτες ορισμένων υψηλόβαθμων θέσεων των Βρυξελλών.

 

Ο Γάλλος πρόεδρος προσδιόρισε ότι θα προτείνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «προτεραιότητες που αφορούν την ανάπτυξη και την απασχόληση, εκμεταλλευόμενοι όλα τα περιθώρια του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε να ξεκινήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων, να οργανωθεί η ενεργειακή μετάβαση και η ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης. Το «να γίνει χρήση όλων των περιθωρίων», σημαίνει ότι σεβόμαστε τις δεσμεύσεις μας, αλλά και ότι μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιες επενδύσεις είναι δυνατόν ή μη δυνατόν να γίνουν, σε επίπεδο δαπανών. Επίσης σχετικά με τα Διαρθρωτικά Ταμεία θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες προσαρμογές».

 

www.ira-feloukatzi.fr

 

Scroll to top