23/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκεχειρία μόνο στα χαρτιά…

ΟΥΚΡΑΝΙΑ - Στήριξη Πούτιν στο ειρηνευτικό σχέδιο του Ποροσένκο. Πολιτικό συμβιβασμό και ουσιώδεις διαπραγματεύσεις ζητά το Κρεμλίνο. Δεν έχει επιτευχθεί ακόμη κατάπαυση πυρός. Για «φάρσα» μιλούν οι αυτονομιστές.
      Pin It

Της Βίκυς Καπετανοπούλου

 

Όρκο ότι θα υπερασπιστούν μέχρις εσχάτων την αυτοανακηρυχθείσα "Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ" έδωσαν το Σάββατο εκατοντάδες ρωσόφωνοι αυτονομιστές, απορρίπτοντας το ειρηνευτικό σχέδιο του Ουκρανού προέδρου Ποροσένκο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όρκο ότι θα υπερασπιστούν μέχρις εσχάτων την αυτοανακηρυχθείσα «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ» έδωσαν το Σάββατο εκατοντάδες ρωσόφωνοι αυτονομιστές, απορρίπτοντας το ειρηνευτικό σχέδιο του Ουκρανού προέδρου Ποροσένκο
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη στήριξή του στο ειρηνευτικό σχέδιο του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο εξέφρασε δημόσια και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους ομολόγους του από τη Γερμανία και τη Γαλλία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν πιέζοντας ταυτόχρονα το Κίεβο να ξεκινήσει απευθείας διάλογο με τους ρωσόφωνους αυτονομιστές και απευθύνοντας «έκκληση» και στα δύο αντίπαλα στρατόπεδα για κατάπαυση πυρός στην ανατολική Ουκρανία. «Το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ποροσένκο έχει κηρύξει εκεχειρία είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα σημαντικό βήμα προς μια τελική διευθέτηση και αποτελεί ενδεχομένως μία από τις πιο σημαντικές προϋποθέσεις για να συμβεί κάτι τέτοιο.

 

Στηρίζει τον διάλογο

 

»Η Ρωσία ασφαλώς θα στηρίξει αυτά τα σχέδια», διακήρυξε χθες από τη Μόσχα ο Ρώσος πρόεδρος, μετά το πέρας των εορτασμών για την 73η επέτειο από την εισβολή των Ναζί στη Σοβιετική Ενωση. Μια μέρα νωρίτερα, ωστόσο, το Κρεμλίνο ανακοίνωνε αιφνιδιαστικά τη διεξαγωγή ευρείας κλίμακας στρατιωτικών ασκήσεων στην κεντρική Ρωσία, θέτοντας τα στρατεύματα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, ενώ το Κίεβο κατηγορούσε τον ρωσικό στρατό ότι μετακινεί ξανά δυνάμεις κοντά στα ταραγμένα σύνορα με την Ουκρανία, εφοδιάζοντας με στρατιωτική βοήθεια τους «τρομοκράτες».

 

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι σταμάτησαν όλες οι εχθροπραξίες. Εν τέλει η πολιτική διαδικασία είναι η πιο σημαντική [...] προκειμένου ο πληθυσμός στη νοτιοανατολική Ουκρανία να μην έχει αμφιβολία ότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της χώρας», δήλωσε ο Πούτιν αναφερόμενος στη μονομερή εφταήμερη εκεχειρία, που κήρυξε από την Παρασκευή το βράδυ ο Ουκρανός ομόλογός του. Μια εκεχειρία που έχει μείνει προς το παρόν μόνο στα χαρτιά, αφού όλες οι πλευρές καταγγέλλουν πως οι ένοπλες συγκρούσεις συνεχίζονται.

 

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για «ενεργή χρήση πυροβολικού από την ουκρανική πλευρά», χωρίς να επιρρίψει ευθύνες στους ρωσόφωνους αντάρτες.

 

Τραυματίες

 

Το Κίεβο, από την άλλη, κατηγόρησε τους αυτονομιστές ότι εξακολουθούν να επιτίθενται με βαρέα όπλα κατά ουκρανικών βάσεων και τελωνειακών φυλακίων κοντά στα ρωσικά σύνορα, τραυματίζοντας άλλους εννέα αξιωματικούς.

 

Οι ηγέτες των εξεγερθέντων, όμως, απορρίπτουν ως «φάρσα» την εκεχειρία του Ποροσένκο, την οποία -όπως λένε- «έσπασε» πρώτος ο ουκρανικός στρατός, που συνεχίζει να βομβαρδίζει το Σλαβιάνσκ και άλλες θέσεις ανταρτών στις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

 

Παρά την πρώτη θετική αντίδραση, το Κρεμλίνο προειδοποίησε το Κίεβο να μην επιβάλει «τελεσίγραφο» στους αυτονομιστές, επισημαίνοντας ότι η εκεχειρία δεν θα είναι «βιώσιμη και ρεαλιστική», αν δεν υπάρξει πολιτικός συμβιβασμός και ουσιώδεις διαπραγματεύσεις.

 

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Ουκρανού προέδρου περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- πρόταση αμνήστευσης όσων αυτονομιστών παραδώσουν τα όπλα χωρίς να έχουν διαπράξει «σοβαρά εγκλήματα», προστασία της ρωσικής γλώσσας, πρόωρες τοπικές εκλογές και αλλαγές στο Σύνταγμα, που θα δώσουν στις ανατολικές επαρχίες περισσότερες αυτοδιοικητικές εξουσίες. Αν όμως η εκεχειρία τελικά αποτύχει, ο Ποροσένκο διαθέτει «Σχέδιο Β», που πιθανότατα προβλέπει επανέναρξη των «αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων» στα ανατολικά.

 

Scroll to top