24/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ισραήλ

Πόρτα πόρτα ξεκαθαρίζουν τη Χαμάς

Ενας 15χρονος Ισραηλινός σκοτώθηκε στο τμήμα των υψιπέδων του Γκολάν από βλήμα που εκτοξεύτηκε από τη Συρία, με αποτέλεσμα η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ να βομβαρδίσει συριακές θέσεις στην περιοχή.
      Pin It

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

Τις αθρόες συλλήψεις Παλαιστινίων «υπόπτων» για την πρόσφατη εξαφάνιση τριών Ισραηλινών εφήβων συνεχίζει ο ισραηλινός στρατός. Μόνο το τελευταίο 24ωρο συνέλαβε άλλους 37, ανεβάζοντας τον αριθμό των συλληφθέντων, από τις 12 Ιουνίου οπότε εξαφανίστηκαν οι τρεις νέοι έποικοι, στους 480.

 

Καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της, ακόμη δύο Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί προχθές από πυρά του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Οχθη. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση Νετανιάχου επεκτείνει τις επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης Χαμάς στην Τζενίν, τη Βηθλεέμ και τη Ναμπλούς, θεωρώντας την ισλαμική οργάνωση υπεύθυνη για την πρόσφατη τριπλή απαγωγή.

 

Από την πλευρά της πάντως η Χαμάς δεν έχει επιβεβαιώσει, αλλά ούτε και διαψεύσει, την εμπλοκή της στην εξαφάνιση των τριών νεαρών.

 

Ειδικότερα, στη Ναμπλούς οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον Παλαιστινίων, οι οποίοι τους πετούσαν πέτρες με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας 26χρονος, ενώ ο έτερος συμπατριώτης του γαζώθηκε από σφαίρες στρατιωτών την ώρα που κατευθυνόταν σε τέμενος για την πρωινή προσευχή στον προσφυγικό καταυλισμό του Εϊν Μπέιτ αλ Μάι, όπου μαίνονταν συγκρούσεις. Συνολικά από τις 12 Ιουνίου έξι Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στις ισραηλινές επιχειρήσεις, ενώ με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται και οι αιφνιδιαστικές έφοδοι -1.430 συνολικά- του ισραηλινού στρατού σε παλαιστινιακές κατοικίες.

 

Προχθές ένας 15χρονος Ισραηλινός σκοτώθηκε στο τμήμα των υψιπέδων του Γκολάν, που ελέγχεται από το Ισραήλ, από βλήμα που εκτοξεύτηκε από τη Συρία. Επίσης χθες βομβάρδισε τέσσερις τοποθεσίες στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την (αναίμακτη) εκτόξευση τριών ρουκετών από την περιοχή αυτή εναντίον του ισραηλινού εδάφους, το Σάββατο.

 

Για την κλιμάκωση της βίας στη Δυτική Οχθη από τα στρατεύματα κατοχής εξέδωσε ανακοίνωση και η Διπλωματική Αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης στην Αθήνα. Οπως καταγγέλλει, ο ισραηλινός στρατός «χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την εξαφάνιση των τριών Ισραηλινών εποίκων για να εντείνει τη βία και την τρομοκρατία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού», με τις κατοχικές δυνάμεις να εισβάλλουν «σε πόλεις, χωριά, καταυλισμούς, ακόμη και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα». Οι Ισραηλινοί «αποσιωπούν την ψυχρή δολοφονία έξι Παλαιστινίων, ενώ κανείς δεν μιλάει για τους δεκάδες τραυματίες, τις 480 συλλήψεις συμπατριωτών μας (ανάμεσά τους παιδιά, γυναίκες, αλλά και εκλεγμένοι βουλευτές) για να προστεθούν στους 5.600 Παλαιστίνιους κρατουμένους που είναι στις ισραηλινές φυλακές. Εχουν καταστρέψει πολλά σπίτια, περιουσιακά στοιχεία και έχουν αποκλείσει πολλές περιοχές, ασκώντας ομαδική τιμωρία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού».

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η απαράδεκτη επιθετικότητα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπεντζαμίν Νετανιάχου και των κατοχικών δυνάμεών του έρχεται στο πλαίσιο μιας προπαγάνδας που στηρίζεται στην αναστροφή των πραγματικών γεγονότων και αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της διεθνούς κοινής γνώμης, σε μια αποτυχημένη προσπάθεια εκ μέρους του να βγει από τη δύσκολη πολιτική θέση που βρίσκεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις» στο Μεσανατολικό.

 

Scroll to top