25/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέα απαγωγή από την Μπόκο Χαράμ

Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους τουλάχιστον 60 γυναίκες και παιδιά, απήχθησαν από τα χωριά Κουμάμπζα, Γιάγκα και Ντάγκα του κρατιδίου Μπόρνο.
      Pin It

Tου Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

 H υπουργός Οικονομικών Ν.Ο. Ιγουάλα (αριστερά) και ο κυβερνήτης του κρατιδίου Μπόρνο, Κσιμ Σετίμα, μαζί με θύματα των επιθέσεων της Μπόκο Χαράμ στην περιοχή Μαϊντουγκούρι  REUTERS


H υπουργός Οικονομικών Ν.Ο. Ιγουάλα (αριστερά) και ο κυβερνήτης του κρατιδίου Μπόρνο, Κσιμ Σετίμα, μαζί με θύματα των επιθέσεων της Μπόκο Χαράμ στην περιοχή Μαϊντουγκούρι
REUTERS

Δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 60 γυναίκες και παιδιά απήχθησαν σε σειρά νέων επιθέσεων από ενόπλους της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ στην ταραγμένη βόρεια Νιγηρία. Οι δολοφονίες και οι απαγωγές σημειώθηκαν στη διάρκεια επιθέσεων από αντάρτες στο κρατίδιο Μπόρνο τις τελευταίες επτά ημέρες, ενώ άλλοι τουλάχιστον 38 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, δολοφονήθηκαν χτες κατά τη διάρκεια νυχτερινής εφόδου σε δυο χωριά στο κρατίδιο Καντούνα. Επιπροσθέτως τη Δευτέρα από έκρηξη που σημειώθηκε σε κτίριο κολεγίου που βρίσκεται στην καρδιά της βόρειας πόλης Κάνο οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν.

 

Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους τουλάχιστον 60 γυναίκες και παιδιά, ενενήντα ένα άτομα κατά την τοπική εφημερίδα Vanguard, απήχθησαν από τα χωριά Κουμάμπζα, Γιάγκα και Ντάγκα του κρατιδίου Μπόρνο, ενώ στα χέρια της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης παραμένουν τα 200 και πλέον κορίτσια τα οποία απήχθησαν σε προηγούμενη επιδρομή της οργάνωσης στις 14 Απριλίου. Ενας τυχερός κάτοικος που κατόρθωσε να φτάσει στο Μαϊντουγκούρι, την πρωτεύουσα του Μπόρνο, δήλωσε ότι «περισσότεροι από 30 άνδρες και αγόρια σκοτώθηκαν κατά την επίθεση αυτή που διήρκεσε σχεδόν τέσσερις ημέρες. Οι δράστες κατόπιν έθεσαν όλο το χωριό υπό ομηρία επί τρεις ημέρες».

 

Η νέα απαγωγή αναμένεται να αναζωπυρώσει τόσο τις εγχώριες όσο και τις διεθνείς αντιδράσεις για την ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τους ισλαμιστές, οι οποίοι έχουν πλέον καταστεί ο φόβος και ο τρόμος της πλούσιας σε πετρέλαιο αφρικανικής χώρας. Σύμφωνα με αξιωματούχους οι επιθέσεις στα τρία χωριά έγιναν μεταξύ Πέμπτης και Κυριακής.

 

Η Μπόκο Χαράμ έχει δολοφονήσει χιλιάδες ανθρώπους -μεταξύ των οποίων και πολλούς μαθητές και μαθήτριες χριστιανικών σχολείων- είτε με επιδρομές είτε με βομβιστικές επιθέσεις, αν και στον πρώτο καιρό της δράσης της, η οποία ξεκίνησε το 2009, πραγματοποιούσε επιθέσεις κυρίως εναντίον κυβερνητικών στόχων, εκκλησιών καθώς και μουσουλμάνων ηγετών, οι οποίοι αμφισβητούσαν τη δική της ερμηνεία του Ισλάμ. Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία η Μπόκο Χαράμ εκτιμάται ότι σκότωσε 1.500 άτομα κυρίως στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

 

Η μαζική απαγωγή των 200 κοριτσιών τον Απρίλιο προκάλεσε διεθνή κατακραυγή αλλά και κινητοποίηση με πολιτικούς, διασημότητες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς ωστόσο ποτέ οι νιγηριανές αρχές ασφαλείας να καταφέρουν, παρά τις ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις τους, να της καταφέρουν ένα βαρύ πλήγμα. Σημειώνεται ότι η οργάνωση ζητά από τη νιγηριανή κυβέρνηση να απελευθερώσει τα συλληφθέντα μέλη της και τους συγγενείς τους.

 

Scroll to top