Pin It

Με επιτυχία στέφθηκε η πεντάμηνη απεργία των μεταλλεργατών της Νότιας Αφρικής, που επέστρεψαν χθες στις υπόγειες σήραγγες έχοντας εξασφαλίσει αυξήσεις ύψους 20% σε ετήσια βάση. Καταδεικνύοντας το ορθόν του γνωστού συνθήματος, πως η απεργία και το σεξ θέλουν… διάρκεια!

 

Οταν άρχισε την απεργία, τον περασμένο Ιανουάριο, η «σκληρή» Ενωση Εργαζομένων στα Ορυχεία και τις Κατασκευές (AMCU) απαιτούσε να υπερδιπλασιαστεί αμέσως ο βασικός μισθός των εργατών ορυχείων ώστε να φτάσει τα 12.500 ραντ (865 ευρώ) τον μήνα. Τελικά, ο βασικός θα διαμορφωθεί γύρω στα 600 ευρώ.

 

Η απεργία τελικά κράτησε πέντε ολόκληρους μήνες και ήταν η μακρότερη και πιο ζημιογόνος (για τις εταιρείες) στην ιστορία της χώρας. Θα χρειαστούν μήνες για να αποκατασταθεί πλήρως η παραγωγή, καθώς η διαδικασία για την επαναλειτουργία των ορυχείων, η οποία θα περιλάβει εκτεταμένους ελέγχους ασφαλείας, θα απαιτήσει κάποιο χρόνο μετά την παρατεταμένη διακοπή της λειτουργίας, η οποία κόστισε στις εταιρείες πάνω από 24 δισεκατομμύρια ραντ (2,25 δισεκ. δολάρια) σε απολεσθέν εισόδημα.

 

Το βέβαιο είναι ότι χιλιάδες Νοτιοαφρικανοί εργάτες ορυχείων επέστρεψαν χθες στα ορυχεία της διαβόητης εταιρείας παραγωγής πλατίνας Lonmin στην πόλη Μαρικάνα, όπου πριν από δυο καλοκαίρια σημειώθηκε μία από τις πιο βίαιες επιχειρήσεις καταστολής απεργών στην ιστορία της χώρας, με δεκάδες νεκρούς. Οι εργάτες επέστρεψαν επίσης στα ορυχεία της εταιρείας Anglo American Platinum, ενώ αναμένεται αύριο να ξεκινήσει η λειτουργία και στα ορυχεία που διαχειρίζεται η Impala Platinum.

 

Scroll to top