30/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μάχη για το Τικρίτ

ΙΡΑΚ - Στην αντεπίθεση οι κυβερνητικές δυνάμεις. «Μάχες» και στη Βαγδάτη για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης -με ή... χωρίς τον Αλ Μάλικι. Απλά «Το Ισλαμικό Κράτος» ονομάζεται πλέον το ΙΚΙΛ, μετά την επίσημη ανακοίνωση ίδρυσης του χαλιφάτου.
      Pin It

Του Γιώργου Τσιάρα

 

irak

Μονάδες των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας αναζητούν άνδρες του ΙΚΙΛ στα δυτικά της πόλης Κερμπάλα

Αγρια μάχη για την ανακατάληψη του Τικρίτ, της γενέτειρας του Σαντάμ Χουσεΐν, δίνουν τα τελευταία 24ωρα οι κυβερνητικές δυνάμεις, που έχουν περάσει πλέον στην αντεπίθεση χάρη και στην ενίσχυσή τους από τις… αλληλομισούμενες ώς χτες «φίλιες δυνάμεις» –δηλαδή τις ΗΠΑ, που έχουν ήδη αποστείλει στη Βαγδάτη 300 «συμβούλους» των επίλεκτων δυνάμεων και αρκετά εξοπλισμένα με πυραύλους μη επανδρωμένα αεροσκάφη, το Ιράν, που έχει εμπλακεί από την πρώτη στιγμή στη διαμάχη με άνδρες και στρατιωτικό υλικό, τη Συρία, που συνεχίζει να βομβαρδίζει θέσεις των ανταρτών κοντά στην ιρακινή μεθόριο, αλλά και τη Ρωσία, που χτες παρέδωσε στην ιρακινή κυβέρνηση πέντε πλήρως εξοπλισμένα μαχητικά αεροσκάφη Σουχόι Su- 25.

 

Η μάχη για το Τικρίτ, το «προκεχωρημένο φυλάκιο» των σουνιτών του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε βορείως της Βαγδάτης, είναι σίγουρα η σκληρότερη ώς τώρα, αφού ο ιρακινός στρατός κάνει εκτεταμένη χρήση τεθωρακισμένων και μαχητικών ελικοπτέρων: άλλωστε, το καθεστώς Αλ Μάλικι χρειάζεται απεγνωσμένα μια στρατιωτική «νίκη», ώστε να την εξαργυρώσει πολιτικά στο συνεχιζόμενο παζάρι για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης «εθνικής ενότητας».

 

Σθεναρή αντίσταση

 

Γι’ αυτό άλλωστε βιάστηκε η Βαγδάτη να πανηγυρίσει πρόωρα την ανακατάληψη της πόλης, ενώ στην πραγματικότητα οι φανατικοί σουνίτες –που διαθέτουν βαρύ οπλισμό μετά τη λεηλασία των στρατιωτικών αποθηκών της Μοσούλης– αντιστέκονται σθεναρά, παρά τις σοβαρές απώλειες, καταρρίπτοντας τουλάχιστον ακόμη ένα μαχητικό ελικόπτερο και σκοτώνοντας πολλούς επιτιθέμενους.

 

Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Βαγδάτης πάντως ανασκεύασε χτες το απόγευμα τα πανηγυρικά αρχικά ανακοινωθέντα για κατάληψη της πόλης και περιορίστηκε να πει ότι οι στρατιώτες ελέγχουν πλέον το σύμπλεγμα κτιρίων του Πανεπιστημίου του Τικρίτ, στο βόρειο τμήμα της πόλης. Είπε ακόμη πως οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 142 «τρομοκράτες» κατά το τελευταίο 24ωρο σε όλο το Ιράκ, περιλαμβανομένων και 70 στο Τικρίτ.

 

russia

Η Ρωσία χτες παρέδωσε στην ιρακινή κυβέρνηση πέντε πλήρως εξοπλισμένα μαχητικά αεροσκάφη Σουχόι Su- 25

Οπως προαναφέραμε, η έκβαση της μάχης αποκτά μεγάλη πολιτική σημασία διότι συμπίπτει με την κορύφωση των πολιτικών διαπραγματεύσεων για τη νέα κυβέρνηση, που «μαγειρεύεται» στη Βαγδάτη και αρκετές… άλλες «ενδιαφερόμενες» πρωτεύουσες. Στη Βαγδάτη, πάνω από την οποία πετούν πλέον και επισήμως αμερικανικά μη επανδρωμένα drones εξοπλισμένα με αντιαρματικούς πυραύλους Hellfire, κορυφαίοι σιίτες, σουνίτες και Κούρδοι βουλευτές προσπαθούν να συμφωνήσουν στην κατανομή των κυβερνητικών θέσεων πριν από την αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου. Ομως το σημαντικότερο κομμάτι του παζλ, από τη «συμπλήρωση» ή όχι του οποίου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η επιβίωση του Ιράκ ως ενιαίου κράτους, είναι αν στη νέα κυβέρνηση θα προβλέπεται θέση για τον σιίτη πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι και τους ανθρώπους του…

 

Στη μάχη, τόσο τη στρατιωτική όσο και την πολιτική, παρεμβαίνει όλο και πιο ανοιχτά το σιιτικό Ιράν. Χτες, κορυφαίος Ιρανός αξιωματικός σημείωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει το Ιράκ να αντιμετωπίσει τους ισλαμιστές μαχητές με τις ίδιες τεχνικές που χρησιμοποίησε η Τεχεράνη στη Συρία για να υποστηρίξει τον στρατό του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Πρόκειται για τον ταξίαρχο Μασούντ Τζαζαγερί, αναπληρωτή διοικητή του γενικού επιτελείου στρατού και κορυφαίο στέλεχος των επίλεκτων Φρουρών της Επανάστασης, που δήλωσε ότι η Τεχεράνη μπορεί να βοηθήσει στη λαϊκή άμυνα, όπως τη χαρακτήρισε, και τη συλλογή πληροφοριών. «Και στη Συρία είχαμε πει ότι δεν θα επιτρέψουμε σε τρομοκράτες που εργάζονται για ξένες υπηρεσίες πληροφοριών να κυβερνήσουν και να διατάσσουν τον συριακό λαό. Σίγουρα θα έχουμε την ίδια προσέγγιση και στο Ιράκ», υπογράμμισε ο Τζαζαγερί.

 

Παρέμβαση έκανε και ο ανώτατος Ιρανός πνευματικός ηγέτης Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος χαρακτήρισε την κρίση στο Ιράκ μια «αναμέτρηση ανάμεσα στην ανθρωπιά και την ωμότητα των βαρβάρων», ενώ επέκρινε τα δυτικά μέσα ενημέρωσης επειδή την παρουσιάζουν ως έναν πόλεμο μεταξύ σιιτών και σουνιτών. Ξένες δυνάμεις έχουν συχνά εκμεταλλευτεί τις εθνοτικές και θρησκευτικές διαφορές των μουσουλμανικών κρατών και «ονειρεύονται έναν πόλεμο μεταξύ σιιτών και σουνιτών», ο οποίος όμως δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς το ΙΚΙΛ και οι σουνιτικές φυλές του Ιράκ δεν είναι κατά τον ίδιο παρά «μια μια ομάδα ανόητων και υπολειμμάτων του Σαντάμ Χουσεΐν». «Αυτός ο πόλεμος δεν είναι μεταξύ σουνιτών και σιιτών. Είναι μια μάχη μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων της τρομοκρατίας, είναι ένας πόλεμος μεταξύ υποστηρικτών της Αμερικής και της Δύσης και όσων προτιμούν την ανεξαρτησία του κράτους τους», υπογράμμισε ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν.

 

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε ανοιχτά τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, που θα αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης συμμαχίας μεταξύ του Ισραήλ και μετριοπαθών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή: ο «Μπίμπι» σημείωσε χαρακτηριστικά πως οι Κούρδοι «είναι ένα έθνος μαχητών, έχουν αποδείξει την πολιτική τους δέσμευση και είναι άξιοι ανεξαρτησίας» -σε αντίθεση, προφανώς, με τους καημένους τους Παλαιστινίους…

 

Από αρχηγός… χαλίφης

 

Εντελώς άλλη αντίληψη έχει φυσικά η ηγεσία του ΙΚΙΛ, που εν μέσω των μαχών ανακοίνωσε χτες και επίσημα την… ίδρυση του χαλιφάτου, του ισλαμικού πολιτικού καθεστώτος που έχει εκλείψει σχεδόν έναν αιώνα. Σε ηχητικό μήνυμα που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, το ΙΚΙΛ όρισε επίσης τον αρχηγό του Αμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι «χαλίφη» και άρα «ηγέτη των μουσουλμάνων σε ολόκληρο τον κόσμο». Το χαλιφάτο θα επεκταθεί στις περιοχές που έχει καταλάβει η οργάνωση στη Συρία και το Ιράκ, και βέβαια εννοείται πως οι λέξεις «Ιράκ» και «Λεβάντε» καταργούνται πλέον από το αρκτικόλεξο ΙΚΙΛ, το επίσημο όνομα του οποίου θα είναι εφεξής «Το Ισλαμικό Κράτος»…

 

Scroll to top