07/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανοίγουν οι «αμαρτωλοί» λογαριασμοί του UMP

Οι δεξιοί ψηφοφόροι, σύμφωνα με δημοσκόπηση, προτιμούν τους Ζιπέ και Ραφαρέν για υποψηφίους, αντί του Σαρκοζί.
      Pin It

Αλλο ένα σημαντικό πλήγμα δέχτηκε ο κεντροδεξιός αντιπολιτευόμενος συνασπισμός (UMP) στη Γαλλία, καθώς σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας «Le Journal du Dimanche» (JDD) το χρέος του κόμματος, έως τις 15 Ιουνίου του 2013, είχε αναρριχηθεί στα σχεδόν 80 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα η φετινή να είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που το κόμμα προσπαθεί απεγνωσμένα να ρυθμίσει τις οφειλές του στις τράπεζες με τις προθεσμίες για την καταβολή των δόσεων του ποσού να έχουν ήδη λήξει και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να οδεύει προς νέο δάνειο προκειμένου να αποπληρώσει τους τόκους των 80 εκατομμυρίων.

 

Τον έλεγχο ανέθεσαν τα κορυφαία στελέχη του UMP, Αλέν Ζιπέ, Φρανσουά Φιγιόν και Ζαν Πιερ Ραφαρέν, σε ανεξάρτητη επιτροπή. Αυτό που ωστόσο έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση είναι ο «τρόπος ζωής» της οικογένειας του Φρανσουά Κοπέ. Ο πρώην πρόεδρος του UMP, μόνον πέρυσι διέθεσε από τα κομματικά ταμεία 27.000 ευρώ για αεροπορικά εισιτήρια, αλλά και 24.000 ακόμη για τα εισιτήρια της συζύγου του Ναντιά. Επικαλούμενη αποκλειστικές πληροφορίες υψηλόβαθμου στελέχους του UMP, η JDD αναφέρεται και στις άλλες «εκπλήξεις» που αντιμετώπισαν οι ελεγκτές του κόμματος. Οπως το ένα εκατομμύριο ευρώ που κόστισε το «εσωκομματικό ματς» Κοπέ – Φιγιόν για την ηγεσία τον Νοέμβριο του 2012, αλλά και τον παχυλό μισθό των 12.500 ευρώ μηνιαίως που έπαιρνε ο Ερίκ Σεζαρί, γενικός διευθυντής του UMP.

 

Ο νυν γραμματέας του κόμματος Λικ Σατέλ θα έχει σήμερα στα χέρια του τον φάκελο με τον έλεγχο των οικονομικών του κόμματος και, όπως γράφει η JDD, στη συνέχεια θα συναντηθεί με τα «ύποπτα» στελέχη, όπως τους αρμόδιους για τα οικονομικά του κόμματος και την επικοινωνία, οι οποίοι μάλλον θα «πάρουν πόδι». Είναι αυτοί που φέρεται να έχουν υπογράψει ψευδείς πληρωμές προς την «αμαρτωλή» εταιρία Bygmalion, η οποία με τη… σειρά της εμπλέκεται με τα 11 εκατομμύρια ευρώ που χρεώθηκαν παρανόμως στο δεξιό κόμμα στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί.

 

Συμπτωματικό ή όχι -αυτό θα το αποδείξει η Δικαιοσύνη-, οι οικονομικοί πονοκέφαλοι του UMP εντάθηκαν στις τελευταίες προεδρικές εκλογές. Ετσι τον Ιούλιο του 2012 το κόμμα, με την υπόσχεση να νοικοκυρέψει τα οικονομικά του, διαπραγματεύθηκε και πήρε ένα επείγον δάνειο ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ από την τράπεζα Societe General και από τρεις ακόμη τράπεζες (BNP, Bred, Credit Cooperatif).

 

Το νοικοκύρεμα δεν έγινε, όμως, ποτέ πράξη και το 2013 η «μαύρη τρύπα» μεγάλωσε και πάλι, αφού η αγορά και ανακαίνιση ενός μεγάλου γκαράζ στο οποίο μετακόμισαν τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στοίχισε άλλα 40 εκατομμύρια, αυξάνοντας τον Σεπτέμβριο του 2013 το συνολικό χρέος στα 78,7 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό για το οποίο ο Κοπέ δεν έδωσε ποτέ του εξηγήσεις.

 

Τέλος, αναφερόμενη στις προεδρικές του 2017, η JDD δημοσιεύει δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία οι ψηφοφόροι του UMP προτιμούν τους Ζιπέ και Ραφαρέν για υποψηφίους, αντί του Σαρκοζί.

 

Δ. Σ. Φαναριώτης

 

Scroll to top