10/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέο «βαθύ λαρύγγι»

Ερευνες εναντίον αξιωματικού των γερμανικού στρατού ως υπόπτου ότι παρέδιδε απόρρητες πληροφορίες σε αμερικανικές υπηρεσίες. Φέρεται να υπηρετούσε στο τμήμα αντικατασκοπίας του υπουργείου Αμυνας.
      Pin It

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

REUTERS/Fabrizio Bensch

REUTERS/Fabrizio Bensch

Νέα υπόθεση κατασκοπίας –η δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες– κλονίζει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις Βερολίνου και Ουάσινγκτον.

 

Να θυμίσουμε ότι περίπου πριν από μία εβδομάδα αποκαλύφθηκε πως Γερμανός πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών, BND, είχε διπλό ρόλο και παράλληλα έδινε απόρρητες πληροφορίες και έγγραφα και συνεργαζόταν επί πληρωμή με τη CIA. Αυτήν τη φορά όμως –πιθανότατα– η περίπτωση είναι ακόμη πιο σοβαρή.

 

Οπως επιβεβαίωσαν χθες κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αλλά και η γενική εισαγγελία, διεξάγονται έρευνες εναντίον αξιωματικού των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος και φέρεται να υπηρετούσε στο τμήμα αντικατασκοπίας του υπουργείου Αμυνας, καθώς είναι ύποπτος ότι παρέδιδε απόρρητες πληροφορίες σε αμερικανικές υπηρεσίες.

 

Οπως έγινε γνωστό, χθες η Γενική Εισαγγελία πραγματοποίησε εφόδους σε δύο κατοικίες στο Βερολίνο, αλλά και στους χώρους του υπουργείου Αμυνας, χωρίς ωστόσο να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της έρευνας.

 

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Αμυνας, μοίραρχος Ροτ, παραδέχθηκε ότι «διεξάγονται έρευνες από την Εισαγγελία για μια πολύ σοβαρή περίπτωση κατασκοπίας».

 

Χθες το πρωί, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, στο Βερολίνο, κλήθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία, Τζέιμς Εμερσον.

 

Οι αξιωματούχοι του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκαν να αποκαλύψουν το περιεχόμενο των συνομιλιών, είπαν μόνο ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό περιστατικό κατασκοπίας. Εξάλλου, χθες έγινε γνωστό ότι αξιωματούχοι της Καγκελαρίας είχαν μακρά τηλεφωνική συνομιλία με στελέχη της CIA στις ΗΠΑ.

 

Για την ώρα το Βερολίνο προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους, ενώ οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποφεύγουν να δώσουν πληροφορίες, καλυπτόμενοι πίσω από τη δικαιολογία ότι «για να δούμε πώς θα αντιδράσουμε, πρέπει πρώτα να έχουμε στα χέρια μας το πόρισμα της έρευνας των εισαγγελικών αρχών».

 

Δημοσιογραφικές πληροφορίες στο Βερολίνο, όμως, λένε ότι ήδη οι Γερμανοί ζήτησαν από την αμερικανική πρεσβεία να στείλει πίσω στην πατρίδα τους κάποιους από τους υπαλλήλους της που κρίνονται ύποπτοι για κατασκοπία σε γερμανικό έδαφος.

 

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Σέφερ, δήλωσε πως απλά πρόκειται για συνηθισμένη αλλαγή στο προσωπικό μιας πρεσβείας.

 

Για το πώς βλέπουν όμως στη γερμανική κυβέρνηση το θέμα της κατασκοπίας εις βάρος της χώρας τους, χαρακτηριστικές υπήρξαν οι δηλώσεις του εκπροσώπου της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, που μεταξύ άλλων είπε ότι «οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ έχουν για εμάς πολύ μεγάλη σημασία και ιστορικό βάθος. Αυτήν τη στιγμή όμως υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές απόψεων σε ζητήματα ασφαλείας. Και η καγκελάριος έχει επανειλημμένα πει πως τέτοιες ενέργειες πληγώνουν το αίσθημα εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες. Η κατασκοπία, όμως, είναι μια πολύ σοβαρή κατηγορία».

 

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Σέφερ, εξήγησε το γιατί η γερμανική κυβέρνηση τηρεί μέχρι στιγμή μια διπλωματικά συγκρατημένη στάση απέναντι στις ΗΠΑ. Οπως είπε, «τη στιγμή αυτή υπάρχουν μεγάλα διεθνή προβλήματα, για τη λύση των οποίων συνεργαζόμαστε με τις ΗΠΑ και στη βοήθεια των οποίων βασιζόμαστε. Να αναφέρω για παράδειγμα την Ουκρανία, το Αφγανιστάν, το Ιράν, την Μέση Ανατολή. Οι Αμερικανοί όμως επιβαρύνουν τις σχέσεις μας και αυτό μας ανησυχεί πάρα πολύ».

 

Scroll to top