karattipsi-aeroskafos-oukrania

11/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σφίγγει η πολιορκία

ΟΥΚΡΑΝΙΑ - Ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού δήλωσαν πως διαθέτουν ολοκληρωμένο σχέδιο ανακατάληψης των ανατολικών επαρχιών και ετοιμάζουν «άσχημη έκπληξη» στους ρωσόφωνους, οι οποίοι συγκεντρώνουν όλες τις δυνάμεις τους στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ.
      Pin It

Του Γιώργου Τσιάρα

 

REUTERS/Maxim Zmeyev

REUTERS/Maxim Zmeyev

Σφίγγει ο ουκρανικός κλοιός γύρω από το Ντονέτσκ, καθώς χθες ένα μεγάλο κομβόι αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού έλαβε θέσεις σε απόσταση 20 περίπου χιλιομέτρων από την πολιορκημένη πόλη, που τελεί υπό τον έλεγχο των φιλορώσων ανταρτών.

 

Μετά την κατάληψη του Σλαβιάνσκ και μερικών ακόμη μικρότερων πόλεων και χωριών, οι Ουκρανοί δείχνουν αισιόδοξοι για την εξόντωση των «τρομοκρατών», όπως αποκαλούν συλλήβδην τους αυτονομιστές. Χθες μάλιστα, οι επικεφαλής του στρατού στο Κίεβο δήλωσαν πως διαθέτουν ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανακατάληψη των ανατολικών επαρχιών και πως ετοιμάζουν μια «άσχημη έκπληξη» στους ρωσόφωνους. Ωστόσο, είναι σαφές πως διστάζουν να επιτεθούν μετωπικά σε μια μεγαλούπολη σαν το Ντονέτσκ, αφού μια τέτοια κίνηση είναι βέβαιο ότι θα οδηγούσε σε μεγάλες απώλειες τόσο μεταξύ των στρατιωτών όσο και μεταξύ των 900.000 αμάχων που παραμένουν στην πόλη και του ενός ακόμη εκατομμυρίου που ζει στην περιφέρειά της.

 

Αλλωστε και οι αυτονομιστές έχουν αποδείξει πως διαθέτουν, εκτός από βαρύ οπλισμό, και τακτική εμπειρία και στρατηγική… σκέψη, καθώς έχουν στις τάξεις τους και αρκετούς εμπειροπόλεμους πρώην στρατιωτικούς. Χθες εκατοντάδες μαχητές εγκατέλειψαν συντεταγμένα –όπως είχαν κάνει και στο Σλαβιάνσκ– τη μικρή πόλη Σιβέρσκ, με το επιχείρημα πως οι εκεί δυνάμεις ήταν «πολύ εύκολο να περικυκλωθούν» και να εξουδετερωθούν από τις μηχανοκίνητες και υποστηριζόμενες από αέρος ουκρανικές μονάδες. Προτιμούν, δηλαδή, να συγκεντρώσουν όλες τις υπάρχουσες δυνάμεις τους –που φαίνεται πως αριθμούν λίγες μόνο χιλιάδες ενόπλους– στις δύο πόλεις-οχυρά του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και να περιμένουν την έφοδο ταμπουρωμένοι σε επιλεγμένες θέσεις μάχης.

 

Τακτικές παρτιζάνων

 

Ταυτόχρονα στήνουν συνεχώς μικρές ενέδρες, φθείροντας τους κυβερνητικούς σχηματισμούς: χθες σκοτώθηκαν άλλοι τρεις Ουκρανοί στρατιώτες, ο ένας σε νυχτερινή χωσιά κοντά στο επίσης πολιορκημένο Λουγκάνσκ, και άλλοι δύο από αντιαρματική νάρκη που κατέστρεψε το τεθωρακισμένο όχημα στο οποίο επέβαιναν, λίγο έξω από το Ντονέτσκ. Επίσης, οι αντάρτες «παρενοχλούν» συνεχώς με βλήματα όλμων και πυρά ελεύθερων σκοπευτών την ισχυρή φρουρά του διεθνούς αεροδρομίου του Ντονέτσκ, το οποίο είχε γίνει θέατρο άγριων μαχών στα τέλη του περασμένου Μαΐου. Συνολικά, περισσότεροι από 200 Ουκρανοί στρατιώτες και αξιωματικοί έχουν σκοτωθεί στις εμφύλιες συγκρούσεις, ενώ σε εκατοντάδες ανέρχονται οι φονευθέντες μαχητές και άμαχοι ρωσόφωνοι.

 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και άλλοι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι έχει δοθεί η διαταγή οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών «να πραγματοποιούνται κατά τρόπο ώστε να μην υπάρχουν απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού» -χωρίς δηλαδή να πληγούν κατοικημένες περιοχές από αεροσκάφη, ελικόπτερα ή βαρύ πυροβολικό. Ωστόσο, ορισμένες ουκρανικές οβίδες μεγάλου διαμετρήματος έπεσαν ήδη σε κατοικημένες περιοχές του Λουγκάνσκ, προκαλώντας απώλειες μεταξύ αμάχων, σύμφωνα με μαρτυρίες ξένων ανταποκριτών.

 

Στο διπλωματικό πεδίο τώρα, χθες σημειώθηκε νέα «παρέμβαση» της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, που πήραν ταυτόχρονα τηλέφωνο τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν για να του ζητήσουν να «ασκήσει τις απαραίτητες πιέσεις στους αυτονομιστές ώστε να καθίσουν επιτέλους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» με το Κίεβο, σύμφωνα με γαλλική πηγή.

 

Ο Πούτιν, από τη μεριά του, αρνήθηκε για μία ακόμη φορά πως οπλίζει τους αντάρτες, αλλά συμφώνησε με τους συνομιλητές του στην ανάγκη για μια νέα συμφωνία άμεσης κατάπαυσης του πυρός – ένα ενδεχόμενο που για την ώρα απορρίπτει κατηγορηματικά η ουκρανική πλευρά. Υπ’ αυτή την έννοια, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, οι θορυβημένοι από τις τελευταίες εξελίξεις Γάλλοι και Γερμανοί στηρίζουν για πρώτη φορά τον Πούτιν «αδειάζοντας» τον Ποροσένκο και τα άλλα «γεράκια» του Κιέβου, που ακολουθούν ιδιαίτερα φιλοπόλεμη γραμμή και τραβούν την σύγκρουση στα άκρα, εκτιμώντας προφανώς ότι έχουν πλέον στρατιωτικά το πάνω χέρι στην αδελφοκτόνο σύγκρουση…

 

Scroll to top