14/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι κοριοί αποκαλύπτουν «ενεργητική διαφθορά»

ΓΑΛΛΙΑ- Η «Le Monde» παρουσιάζει αποσπάσματα από την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών του Νικολά Σαρκοζί με τον δικηγόρο του.
      Pin It

Παρίσι Tης Ηρας Φελουκατζή

 

 «Απρόσεκτος» πιάστηκε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, με τις τηλεφωνικές του συνομιλίες  REUTERS/Benoit Tessier


«Απρόσεκτος» πιάστηκε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, με τις τηλεφωνικές του συνομιλίες
REUTERS/Benoit Tessier

Τορπίλη στις προεδρικές φιλοδοξίες του Νικολά Σαρκοζί και πλήγμα κατά της αξιοπιστίας της υπεράσπισής του σε δικαστικές του περιπέτειες, συνιστούν αποκαλύψεις της εφημερίδας «Le Monde» για στοιχεία της αστυνομικής έρευνας, τα οποία εξηγούν γιατί ο πρώην πρόεδρος και ο δικηγόρος του Τιερί Ερζόγκ έχουν παραπεμφθεί σε ανάκριση για «ενεργητική διαφθορά, αθέμιτη άσκηση επιρροής, δωροδοκία και παραβίαση του δικαστικού απορρήτου». Η εφημερίδα δημοσίευσε αποσπάσματα τηλεφωνικών συνομιλιών που «καίνε» τον Σαρκοζί. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αποδυναμώνουν τη στρατηγική αντεπίθεσης, την οποία δρομολόγησε, θέτοντας υπό κρίση την αμεροληψία των δικαστών που χειρίζονται την υπόθεσή του και καταγγέλλοντας το «νομικό αθέμιτο» παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνομιλιών ενός πολίτη με τον δικηγόρο του.

 

Ρουσφέτι

 

Η «Le Monde» παρουσιάζει αποσπάσματα από την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών του Σαρκοζί με τον δικηγόρο του Τιερί Ερζόγκ, οι οποίοι αναφέρονται επανειλημμένα στην επιθυμία του ανώτατου δικαστικού Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, που κατείχε θέση στο Εφετείο, να διοριστεί σε υψηλό πόστο του Πριγκιπάτου του Μονακό. Ο Αζιμπέρ, ο οποίος τελεί επίσης υπό δικαστικό έλεγχο, θεωρείται ύποπτος για παραβίαση δικαστικού απόρρητου με τη συλλογή πληροφοριών για τη δικαστική εξέλιξη του σκανδάλου Μπετανκούρ, το οποίο αφορούσε τον Νικολά Σαρκοζί και τη διαβίβασή τους στον Ερζόγκ. Επίσης θεωρείται ύποπτος για απόπειρα άσκησης επιρροής επί δικαστικών κύκλων υπέρ του πρώην προέδρου.

 

Αποσπάσματα των τηλεφωνικών συνομιλιών αποκαλύπτουν ότι ο Νικολά Σαρκοζί υποσχέθηκε να μεσολαβήσει για να βοηθήσει τον Αζιμπέρ να πάρει τη θέση που επεδίωκε. «Θα τον βοηθήσω, θα τον προωθήσω. Τηλεφώνησέ του σήμερα και πες του ότι πηγαίνω στο Μονακό και ότι θα δω τον πρίγκιπα», λέει ο Νικολά Σαρκοζί στον δικηγόρο του στις 5 Φεβρουαρίου σε επικοινωνία που είχαν σε κινητό τηλέφωνο που είχε αγοραστεί με «πλαστό όνομα». Στις 24 Φεβρουαρίου, σε νέα επικοινωνία, λέει στον δικηγόρο του: «Μπορείς να του πεις ότι θα κάνω το διάβημα προς τον πρόεδρο της κυβέρνησης του Μονακό αύριο ή μεθαύριο».

 

Αλλά στη συνέχεια ο Σαρκοζί φαίνεται να υπαναχωρεί. Ξανατηλεφωνεί στον δικηγόρο του στις 26 Φεβρουαρίου, από το επίσημο τηλέφωνό του, αναφέρεται στο αναμενόμενο διάβημά του υπέρ του Αζιμπέρ λέγοντας «κατάλαβα ότι αυτό θα ήταν λίγο γελοίο και προτίμησα να μη μιλήσω». Λίγα λεπτά αργότερα οι δύο άνδρες ξαναμιλούν από το πλαστό κινητό αυτή τη φορά και έχουν παρόμοια συνομιλία.

 

Δικαστική έρευνα

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η δικαστική έρευνα έχει φτάσει στο συμπέρασμα ότι Σαρκοζί και Ερζόγκ έμαθαν στις 25 Φεβρουαρίου πως τα δύο «μυστικά» κινητά τους τελούν υπό παρακολούθηση, οπότε «προσάρμοσαν αναλόγως την επικοινωνία τους και στα δύο τηλέφωνα με παραπλανητικές συζητήσεις. Η «Le Monde» παρουσιάζει και άλλα στοιχεία που δείχνουν πως από τότε ο δικηγόρος Ερζόγκ φροντίζει να έχει πλέον προσωπικά ραντεβού με τον Σαρκοζί και με τον Αζιμπέρ για συνομιλίες.

 

Η δικαστική έρευνα, στην οποία εμπλέκονται ο Σαρκοζί, ο Ερζόγκ και ο Αζιμπέρ, ξεκίνησε στις 26 Φεβρουαρίου. Η κατηγορία της «ενεργητικής διαφθοράς» στοιχειοθετείται όχι μόνο με υλοποίηση ενός τύπου «δωροδοκίας», αλλά και με βάση τη διατύπωση απλής υπόσχεσης προς πρόσωπο-φορέα δημόσιας εξουσίας, ώστε αυτός να παροτρυνθεί να ενεργήσει με σκοπό το όφελος.

 

www.ira-feloukatzi.fr

 

Scroll to top