14/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Απώλειες στη μεθόριο

Εκπρόσωπος του ουκρανικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Αμυνας υποστήριξε ότι η επίθεση μπορεί να αποτελεί προβοκάτσια των ρωσόφωνων αυτονομιστών.
      Pin It

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

 Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι σκότωσε εκατοντάδες αντάρτες στη διάρκεια βομβαρδισμών, αν και οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές δεν επιβεβαιώνουν την είδηση  REUTERS/Gleb Garanich


Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι σκότωσε εκατοντάδες αντάρτες στη διάρκεια βομβαρδισμών, αν και οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές δεν επιβεβαιώνουν την είδηση
REUTERS/Gleb Garanich

Για «επίθεση με μη αναστρέψιμες επιπτώσεις» κατηγόρησε χτες η Μόσχα το Κίεβο, μετά τον θάνατο ενός Ρώσου πολίτη και τον τραυματισμό μιας γυναίκας από οβίδα που εκτοξεύθηκε το Σάββατο από την ουκρανική πλευρά στη μεθόριο των δύο χωρών και έπληξε δυο σπίτια στο μικρό χωριό Ντονέτσκ (συνωνυμία με την πολιορκημένη ουκρανική πόλη του ενός εκατομμυρίου κατοίκων), χαρακτηρίζοντας το επεισόδιο «ωμή επίθεση» εκ μέρους της Ουκρανίας.

 

«Για επικίνδυνη κλιμάκωση στα σύνορα» έκανε λόγο ο Ρώσος υφυπουργός Αμυνας, Γκριγκόρι Καράσιν, μιλώντας στο πρακτορείο RIA-NOVOSTI και λέγοντας ότι η Μόσχα θα απαντήσει με «συγκεκριμένες ενέργειες», αφού πρώτα διερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκε ο Ρώσος άμαχος.

 

Παρά το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές έχουν αναφέρει στο παρελθόν ένοπλα συνοριακά επεισόδια, είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα κάνει λόγο για απώλειες στη μεθόριο από την πλευρά της στη διάρκεια του τρίμηνου πολέμου που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους. Πάντως, ο εκπρόσωπος του ουκρανικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Αμυνας διέψευσε ότι φέρει την ευθύνη, υποστηρίζοντας ότι οι δυνάμεις του δεν βάλλουν εναντίον του εδάφους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, πολλώ δε μάλλον σε κατοικημένες περιοχές. Επιπροσθέτως, υποστήριξε ότι η επίθεση μπορεί να αποτελεί προβοκάτσια των ρωσόφωνων αυτονομιστών ανταρτών με στόχο να αναγκάσουν τη Μόσχα να παρέμβει υπέρ τους στη σύγκρουση.

 

Στα πεδία των μαχών, οι ήδη σφοδρές συγκρούσεις κλιμακώνονται σταθερά από την Παρασκευή, οπότε ρουκέτες των ανταρτών σκότωσαν δεκάδες Ουκρανούς στρατιώτες, ενώ το τελευταίο 48ωρο τουλάχιστον 18 ακόμη άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στις μάχες που μαίνονται έξω από τις πολιορκημένες πόλεις Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

 

Διεθνείς αναλυτές πάντως δεν θεωρούν πλέον απίθανο το ενδεχόμενο μιας ρωσικής επέμβασης, αρκετές εβδομάδες μετά την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσύρει δεκάδες χιλιάδες στρατιωτών τους οποίους είχε αναπτύξει στη μεθόριο των δύο χωρών.

 

Προχθές Σάββατο, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι σκότωσε εκατοντάδες αντάρτες στη διάρκεια βομβαρδισμών, αν και οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές δεν επιβεβαιώνουν την είδηση, ενώ χθες Κυριακή οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν αυτοκινητοπομπή 100 οχημάτων των ανταρτών χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν και πόσα θύματα υπήρξαν.

 

Scroll to top