Pin It

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Το σκάνδαλο της λογοκλοπής στη διδακτορική διατριβή της στενής φίλης και υπουργού Παιδείας Ανέτε Σαβάν ταρακουνάει την καγκελάριο

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

MERKELΑλλο ένα σκάνδαλο λογοκλοπής διδακτορικής εργασίας κλονίζει την κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ και μάλιστα μέσα στην προεκλογική περίοδο.

 

Τη στιγμή που ο βασικός αντίπαλος της Μέρκελ και υποψήφιος για την καγκελαρία με το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, Πέερ Στάινμπρουκ, βρίσκεται σε περιοδεία στις υπό κρίση χώρες, η καγκελάριος καλείται να αντιμετωπίσει ένα σκάνδαλο που αφορά μία από τις στενότερες συνεργάτιδες –και προσωπική της φίλη-, την 57χρονη Ανέτε Σαβάν, υπουργό Παιδείας και Ερευνας.

 

Η Σαβάν, που ηγείται του εκπαιδευτικού συστήματος της Γερμανίας, κατηγορείται ότι πριν από 33 χρόνια υπέπεσε στο αδίκημα της λογοκλοπής της διδακτορικής της εργασίας στο Πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ.

 

Επειτα από έρευνες που κράτησαν εβδομάδες, η πρυτανεία του γερμανικού πανεπιστημίου ανακοίνωσε χθες ότι «η διδακτορική εργασία της κ. Σαβάν περιέχει πάρα πολλά στοιχεία που έχουν αντιγραφεί από βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά και παρουσιάζονται ως δικές της σκέψεις».

 

Ετσι αποφασίστηκε να της αφαιρεθεί ο τίτλος του διδάκτορα.

 

Και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια. Από τότε που η τεχνολογία ανακάλυψε ειδικό πρόγραμμα στους υπολογιστές που μπορεί να συγκρίνει μεταξύ τους διδακτορικές εργασίες, αρκετοί πολιτικοί, ιδιαίτερα του κυβερνητικού σχηματισμού, έχουν απολέσει τους διδακτορικούς τους τίτλους.

 

Η πιο γνωστή περίπτωση αφορά τον πρώην υπουργό Αμυνας, Φον Γκούντεμπεργκ, τον πολλά υποσχόμενο πολιτικό της συντηρητικής παράταξης, που αναγκάστηκε σε παραίτηση όταν ανακαλύφθηκε ότι και αυτός είχε αντιγράψει μεγάλα κομμάτια της διδακτορικής του εργασίας.

 

Αλλος ένας πολιτικός που είχε αντιμετωπίσει ανάλογες κατηγορίες, είναι ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων.

 

Η κ. Σαβάν, που βρίσκεται σε ταξίδι στη Νότια Αφρική, δήλωσε χθες ότι δεν αναγνωρίζει την απόφαση του δικαστηρίου του Ντίσελντορφ και θα καταφύγει στη Δικαιοσύνη.

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, κάλυψε την Ανέτε Σαβάν, λέγοντας ότι έχει την κάλυψη της καγκελαρίου Μέρκελ.

 

Ομως ακριβώς τα ίδια λόγια είχε πει και δύο μέρες προτού παραιτηθεί τελικά από το υπουργικό του πόστο και ο Φον Γκούντεμπεργκ.

 

Φυσικά, σε έντονο ύφος, ζήτησαν την παραίτηση της υπουργού Παιδείας τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που λένε ότι δεν είναι δυνατό να είναι υπουργός Παιδείας της Γερμανίας πολιτικός που κατηγορείται για λογοκλοπή.

 

Την ίδια ώρα αναλυτές στο Βερολίνο προμηνύουν ότι η κ. Σαβάν σε λίγες ημέρες θα έχει παραιτηθεί, καθώς η Ανγκελα Μέρκελ δεν θα θελήσει να επιβαρυνθεί με ένα τέτοιο σκάνδαλο μέσα στην προεκλογική περίοδο.

 

«Η Ανέτε Σαβάν θα προχωρήσει σε συντεταγμένη παραίτηση μέσα σε λίγες ημέρες», γράφει το περιοδικό «Σπίγκελ», μια και όπως προσθέτει, η καγκελάριος «δεν θα αντέξει ένα τέτοιο βάρος».

 

 

Scroll to top