Pin It

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

Με νέα, πιο σκληρή γλώσσα μιλά από χθες το Βερολίνο προς τη Μόσχα, ενώ είναι πολύ πιθανόν σήμερα –σε έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.- να κλιμακωθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

 

Η προοπτική όμως νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας δεν ενθουσιάζει καθόλου τους Γερμανούς βιομήχανους και επιχειρηματίες, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία, ήδη μία στις τέσσερις γερμανικές επιχειρήσεις παρουσιάζει απώλειες εξαιτίας των κυρώσεων αυτών.

 

Ετσι, για ακόμη μια φορά, η Γερμανία βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα του να ακολουθήσει τη δύση στη σκλήρυνση της στρατηγικής απέναντι στον Πούτιν ή να προστατέψει τα στενά οικονομικά της συμφέροντα.

 

Η Ανγκελα Μέρκελ είχε τα τελευταία 24ωρα πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες με ηγέτες από όλον τον κόσμο. Η καγκελάριος χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμπεριφορά των ρωσόφωνων αυτονομιστών απέναντι στους νεκρούς της μοιραίας πτήσης των μαλαισιανών αερογραμμών.

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα όσα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της καγκελαρίου, διαμείφθηκαν μεταξύ της Μέρκελ και του Ρώσου προέδρου Πούτιν. Η καγκελάριος –είπε η Βιρτς- ζήτησε από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να υπάρξει άμεσα συνάντηση της ομάδας επαφής Ρωσίας-Ουκρανίας, ρωσόφωνων και ΟΑΣΕ. Επίσης, ζήτησε από τον Πούτιν να ασκήσει την επιρροή του ώστε να ελεγχθούν οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές, αλλά και να διευκρινιστεί το πώς βρέθηκαν στα χέρια τους βαρέα όπλα. Ακόμη, ζήτησε να δοθούν διευκρινίσεις για το πώς είναι δυνατόν πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών να ασκούν καθήκοντα συμβούλων ρωσόφωνων ανταρτών.

 

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της καγκελαρίας, στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, και αυτήν τη φορά όχι μόνον κατά συγκεκριμένων ατόμων, αλλά και κατά ρωσικών επιχειρήσεων.

 

Scroll to top