25/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΕΙΟ

      Pin It

Του Βαγγέλη Καραγεώργου Φωτογραφίες: ΑΠΕ / REUTERS

 

ΗΠΑ Η αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο έγραψε νέες λαμπρές σελίδες ανθρωπιάς, κοινωνικής αλληλεγγύης και ευαισθησίας. Προκειμένου να αποτρέψει τους άστεγους να κοιμούνται σε σταθμούς του τρένου, τους απειλεί με φυλάκιση. Εύγε! Επειδή έχουμε και στην Αθήνα το ίδιο πρόβλημα, ίσως να πάρει κάποιες ιδέες ο γνωστός για την ευαισθησία του δήμαρχος Γιώργος Καμίνης, ο οποίος θεωρεί ότι αυτό που γίνεται στη Μέση Ανατολή είναι πως απειλούνται από τους εξτρεμιστές οι ζωές των Ισραηλινών.

 

ΙΣΡΑΗΛ Οι λαϊκοί ανεγκέφαλοι και χαβαλέδες Ισραηλινοί μαζεύτηκαν σε ένα λόφο, έπιναν μπίρες και πανηγύριζαν βλέποντας τις βόμβες να πέφτουν στη Γάζα. Αντίθετα, οι πνευματικοί και θρησκευόμενοι ομοεθνείς τους μαζεύτηκαν στον τοίχο των δακρύων στην Ιερουσαλήμ και προσευχήθηκαν για την καλή υγεία του στρατού τους που βομβαρδίζει τη Γάζα σκοτώνοντας εκατοντάδες άμαχους και παιδιά. Για να μην τα ισοπεδώνουμε όλα, όμως, θυμίζουμε ότι στο Τελ Αβίβ έγινε και μαζική διαδήλωση ενάντια στους βομβαρδισμούς, ενώ εδώ στην Ελλάδα, που το ‘χουμε εύκολο να βρίζουμε τους Εβραίους γενικώς, είδαμε και πάθαμε να γίνει μια σοβαρή διαδήλωση υπέρ των Παλαιστίνιων κι αυτή δεν ήταν όσο μαζική απαιτούν οι περιστάσεις.

 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Δεν είναι φωτομοντάζ, πρόκειται για την «περιοδεία του πορτοκαλί πιάνου» του Γερμανού πιανίστα Στέφαν Ααρον. Εδώ ο καλλιτέχνης παίζει το όργανό του πάνω σε μια πλατφόρμα σαν ιπτάμενο χαλί, η οποία κρέμεται από ένα ελικόπτερο κοντά στο αεροδρόμιο του Μονάχου. Είναι εμφανές ότι στη συγκεκριμένη περιοδεία η εικόνα δεν παίζει κανένα ρόλο και όλα στρέφονται γύρω από τη μουσική.

 

344ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ Περιχαρής, ο κάτοικος του Βίλνιους απαθανατίζει με τη φωτογραφική του μηχανή τον ηλεκτρονικό πίνακα έξω από την κεντρική τράπεζα που μετράει αντίστροφα τις ώρες μέχρι την ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ. Γι' αυτό πρέπει να διαβάζεται εφημερίδες, αδέλφια Λιθουανοί. Ετσι αδημονούσαμε κι εμείς όταν μας έβαζε ο Σημίτης στην ευρωζώνη και νά τα χαΐρια μας.

 

ΗΠΑ Το ύψους περίπου 5 μέτρων μπουκάλι του κέτσαπ που βλέπετε είναι στην πραγματικότητα δεξαμενή νερού, βρίσκεται στην Μπελβίλ του Ιλινόι και ο ιδιοκτήτης της την πουλάει μαζί με την παρακείμενη αποθήκη. Παρ' ότι η δεξαμενή έχει ηλικία 65 ετών, είναι αναγνωρισμένο ιστορικό μνημείο και μάλιστα με πολλούς οπαδούς που φοβούνται πως, αν πέσει σε λάθος χέρια, μπορεί να χαθεί. Κι εμείς που νομίζαμε ότι το ιδιωτικοποιημένο είναι η απάντηση σε κάθε ερώτημα…

 

Scroll to top